• LIFE&STYLE

    Η Κύπρος υποδέχεται τα πρώτα σύμφωνα συμβίωσης

    • NewsRoom


    Μετά το σάλο που προηγήθηκε το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης, μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τις ποικίλες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της σουρεαλιστικής ψηφοφορίας στη Βουλή της Ελλάδος, έρχονται και οι πρώτοι… γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όχι στη χώρα μας, αλλά στη Κύπρο. Φαίνεται πως μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης που ψηφίστηκε προσφάτως, το υπουργείο εσωτερικών δέχεται, καθημερινά, πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για τα έγγραφα που απαιτούνται, τη διαδικασία, τα τέλη κ.λπ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμος του 2015 (αρ. 184(Ι)/2015) άρχισε να εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα και, ήδη, από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας έχουν κλειστεί δύο γάμοι, ο ένας στα τέλη Ιανουαρίου και ο δεύτερος στις αρχές Μαρτίου. Οι «γάμοι» θα τελεστούν από τον Έπαρχο Λευκωσίας ή από εξουσιοδοτημένο λειτουργό του όπως προνοεί ο νόμος. Τα τέλη για το κάθε ζεύγος ανέρχονται στα περίπου 170 ευρώ.

    Αν η πολιτική συμβίωση, αυτή, δεν πετύχει και το ζεύγος θέλει να χωρίσει, η λύση, εάν είναι κοινή συναινέσει, μπορεί να γίνει και πάλι ενώπιον του επάρχου που λειτουργεί ως ληξίαρχος. Εάν όμως υπάρχουν διαφορές, η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου θα πρέπει να γίνει στα δικαστήρια.



    ΣΧΟΛΙΑ