• LIFE&STYLE

    Ιδιοκτήτης κάνει έξωση στους ενοικιαστές του επειδή έδωσαν το διαμέρισμα μέσω Airbnb

    • NewsRoom


    H πολεμική έχει ξεσπάσει για τις ενοικιάσεις σπιτιών – διαμερισμάτων μέσω Airbnb. Aπό τη μία οι ιδιοκτήτες που βρίσκουν στην Airbnb ένα απλό και σίγουρο τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημά τους και από την άλλη ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου που  βλέπουν την Αirbnb ως άλλη απειλή. Τώρα όμως ανοίγει και ένα νέο μέτωπο, αυτό μεταξύ ιδιοκτητών  και των ενοικιαστών τους που τολμούν να διαθέσουν το σπίτι που νοικιάζουν μέσω Αirbnb.

    Η πλατφόρμα της Airbnb κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες στη χώρα μας, όχι μόνο στα τουριστικά νησιά αλλά και στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας το 68% των οικοδεσποτών που νοικιάζουν το σπίτι τους δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να καλύπτουν τις δικές τους δαπάνες διαμονής. Οι ιδιοκτησίες Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το 69% βρίσκονται εκτός περιοχών που τυπικά βρίσκει κανείς ξενοδοχείο. Σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών (47%) ξοδεύονται στις γειτονιές στις οποίες διαμένουν.

    Η απελευθέρωση της μίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών από την 1/11/2015, μέσω του δικτύου Airbnb, χωρίς να απαιτείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΦΕΚ 94Α/2015) “εκτόξευσε” την Αθήνα στους top προορισμούς μεταξύ των δημοφιλέστερων πόλεων-προορισμών του πλανήτη το 2016, με τη ζήτηση το 2015 να σημειώνει αύξηση έως και 800% σε σύγκριση με το 2014!

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική περιοχή του Κουκακίου, που βρίσκεται υπό τη σκιά της Ακροπόλεως, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών.

    Το 71% των επισκεπτών επισκέφτηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 67% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα λόγω της εμπειρίας τους με την Airbnb. Οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους €551, με το 26% να δηλώνει ότι δεν θα επισκεπτόταν ή δεν θα έμενε τόσο πολύ στην Αθήνα χωρίς την Airbnb.

    Η «έκρηξη» αυτή όμως, έφερε και προβλήματα (νομικής και όχι μόνο φύσεως) ενώ τελευταία έχει φέρει αντιμέτωπους σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που επιλέγουν να διαθέσουν το διαμέρισμά τους μέσω Airbnb για όσο καιρό απουσιάζουν.

    Μία τέτοια περίπτωση έφθασε στα δικαστήρια στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας, με τον ιδιοκτήτη να προσφεύγει μέχρι το ανώτατο δικαστήριο.

    Ένας ιδιοκτήτης, λοιπόν, που προσπάθησε να κάνει έξωση σε ενοικιαστές που ανέβασαν το διαμέρισμα που νοικιάζουν στην Airbnb, πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι πραγματοποιήθηκε παράνομη υπενοικίαση του διαμερίσματος διάρκειας 5 ημερών.

    Η Barbara Uecker και ο Michael Greaves υπέγραψαν συμβόλαιο ενοικίασης διάρκειας 12 μηνών για το διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων που βρίσκεται στο παραθαλάσσιο προάστιο St Kilda τον Αύγουστο του 2015 και κατόπιν το ανέβασαν στην Airbnb με δύο παραλλαγές: στη μια θα νοίκιαζαν μόνο τον ξενώνα και στη δεύτερη ολόκληρο το διαμέρισμα.

    Αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν όταν η ιδιοκτήτρια, Catherine Swan, προσπάθησε να τους κάνει έξωση τον Ιανουάριο. Η Swan πήγε το θέμα στο κρατικό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι το ζευγάρι είχε παραβιάσει τους κανόνες του ενοικιαστηρίου προχωρώντας σε παράνομη υπενοικίαση του διαμερίσματος.

    Το Αστικό και Διοικητικό Δικαστήριο της Victoria, στην απόφαση του Μαρτίου, τάχθηκε υπέρ του ζευγαριού, με το επιχείρημα ότι οι πελάτες της Airbnb δεν θεωρείται ότι κατέχουν αποκλειστικά το ακίνητο και κατ’ επέκταση η νομική πράξη ανάμεσα στους ενοικιαστές και τους πελάτες θεωρείται ιδιωτική συμφωνία και όχι ενοικιαστήριο.

    Η Swan άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Victoria και ο συνήγορός της, Jason Pizer, υποστήριξε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο “απέτυχε να κάνει τη δουλειά του σωστά”.

    Η δικαστική διαμάχη επικεντρώθηκε σε τρεις περιπτώσεις που πελάτες της Airbnb πλήρωσαν για τη χρήση του διαμερίσματος της οδού Fitzroy, όταν το ζευγάρι απουσίαζε. Η περίπτωση με τη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν 5 μέρες.

    Ο Pizer υποστήριξε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο θεώρησε πως οι πελάτες της Airbnb δεν κατέχουν αποκλειστικά το ακίνητο κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτό λόγω μιας ρήτρας στη συμφωνία με την Airbnb που αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να διώξει τους πελάτες αν αυτοί παρατείνουν τη διαμονή τους αλλά και επειδή διέμειναν στην κύρια κατοικία του ενοικιαστή.

    Έπειτα φάνηκε ότι, ακριβώς επειδή δεν έχουν την αποκλειστική χρήση του ακινήτου και επειδή η συμφωνία με την Airbnb θεωρείται “ιδιωτική συμφωνία” και όχι ενοικιαστήριο, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά ως άδεια και όχι ενοικιαστήριο και ως εκ τούτου δεν αποτελεί παραβίαση της ρήτρας υπενοικίασης του κανονικού συμφώνου ενοικίασης.

    Όμως ο Pizer οι παράγοντες που έλαβε υπ’ όψιν του το Διοικητικό Δικαστήριο δεν αναφέρονται σε αποκλειστική κατοχή και ότι “είτε εξέτασαν λάθος το σύμφωνο αποκλειστικής κατοχής είτε πραγματοποίησαν τη σωστή εξέταση λάθος”.

    Ο Warren Smith, ο συνήγορος των Uecker and Greaves, υποστήριξε ότι αυτό που ξέρουν οι πελάτες της Airbnb είναι ότι η δημοφιλής πλατφόρμα λειτουργεί σαν τις ξενοδοχειακές κρατήσεις και όχι με υπενοικιάσεις, οπότε νομικά μπορεί να χαρακτηριστεί σαν άδεια και όχι σαν ενοικιαστήριο.

    Η Δικαστής Clyde Croft έδωσε βάρος στην υπόθεση μέσω μιας δήλωσης που κυκλοφόρησε στα μέσα και υποστήριξε ότι η υπόθεση δε θα αποδείξει αν η Airbnb λειτουργεί νόμιμα ή όχι στη Victoria.

    Όμως, θα αποδείξει το αν ο ιδιοκτήτης έλαβε δράση όταν οι ενοικιαστές ανέβασαν το διαμέρισμα στην Airbnb.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/airbnb-pia-periochi-ton-athinon-sigkentroni-ti-megaliteri-zitisi-gia-misthosi-idiotikon-katikion/48544

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ