• LIFE&STYLE

    Οι “Ράδιο Αρβύλα” στο εδώλιο


    Ένας νόμος του 1931 και μια καταγγελία τηλεθεάτριας ήταν αρκετά για να στείλουν χθες σύσσωμη την ομάδα των «Ράδιο Αρβύλα» στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι Αντώνης Κανάκης, Γιάννης Σερβετάς, Χρήστος Κιούσης, Στάθης Παναγιωτόπουλος και τρία ακόμη μέλη της ομάδας τους βρίσκονται κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί… ασέμνου, με την υπόθεση να παίρνει τελικά αναβολή για τον Φεβρουάριο του 2017 λόγω παρέλευσης του ωραρίου. «Να δώσουμε αναβολή σε μέρα που δεν θα είναι Δευτέρα για να μην έχουν εκπομπή και να παρασταθούν στο δικαστήριο. Θέλουμε να μας πουν τη θέση τους», ειπώθηκε σε εύθυμο κλίμα από την έδρα, με τον δικηγόρο της ομάδας να απαντά ότι σε κάθε περίπτωση θα τους εκπροσωπήσει.

    Ravio

    Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε την επιτυχημένη σατυρική ομάδα του Ant1 ενώπιον του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου; Η απάντησε βρίσκεται στον Μάρτιο του 2010, όταν η εκπομπή των «Ράδιο Αρβύλα» είχε προβάλλει ένα βίντεο με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, όπου ανακοίνωνε σκληρά οικονομικά μέτρα, ενώ ενδιάμεσα στο βίντεο παρεμβάλλονταν σκηνές από την ερωτική ταινία της Τζούλιας Αλεξναδράτου με τον παρτενέρ της. Μάλιστα, η τετράδα είχε σχολιάσει πως το timing της κυκλοφορίας της ροζ ταινίας της Τζούλιας δεν είναι τυχαίο και ταυτίζεται απόλυτα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα: «Επιτέλους βρήκαμε το ταλέντο της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Βούλωσε όλα τα στόματα που την έλεγαν ατάλαντη. Κι όμως όποιος δει το dvd αυτό θα διαπιστώσει για τι… μεγάλο ταλέντο μιλάμε», είχε σχολιάσει ο Αντώνης Κανάκης.

    arvila_h_645_450

    Στη συνέχεια το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είχε καλέσει σε απολογία το κανάλι του Αμαρουσίου, που με ξεκάθαρη απάντηση είχε επισημάνει ότι: «Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό με το βίντεο, καθώς προβλήθηκε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, εκτός παιδικής ζώνης τηλεθέασης, με την απαραίτητη σήμανση, «μωσαϊκό» στα επίμαχα σημεία και μπιπ στα ηχητικά ντοκουμέντα για να καλύπτονται οι λεκτικές αναφορές της κ. Αλεξανδράτου στο κρεβάτι. Στο κανάλι υπάρχει πλήρης ελευθεριότητα και ελευθερία κινήσεων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σατιρικού περιεχομένου πρόγραμμα, που ήθελε να σατιρίσει τα σκληρά οικονομικά μέτρα, προβάλλοντας εξίσου σκληρό πορνό».

    Ravio

    Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν, όπως έδειξε η ιστορία, το ΕΣΡ που επέβαλλε στον Ant1 πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ δυο μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχαν προτείνει βαρύτερη «καμπάνα» ύψους 200.000 ευρώ για υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος,  προσβολή της αξίας του ανθρώπου, της γυναικείας υπόστασης κ.α. Αυτά είδε και η Κ.Μ και έκανε καταγγελία σε βάρος της εκπομπής με αποτέλεσμα σήμερα να διώκεται η ομάδα για παράβαση των άρθρων 29 και 30 του ν. 5060/31. Ο νόμος ουσιαστικά αναφέρει πως όποιος θέτει σε κυκλοφορία με οποιονδήποτε τρόπο, μεταξύ άλλων και άσεμνη  κινηματογραφική ταινία και μεταχειρίζεται, οποιοδήποτε μέσο δημοσιότητας προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας της άσεμνης εν προκειμένω ταινίας, «τιμωρείται δια φυλακίσεως τουλάχιστον ενός μηνός και δια χρηματικής ποινής τουλάχιστον 30.000 μεταλλικών δραχμών».



    ΣΧΟΛΙΑ