• LIFE&STYLE

    H «Hijab Barbie» είναι η νέα πρωταγωνίστρια της μόδας στο Instagram


    Ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών «Mattel» προσπαθεί να πείσει τα κορίτσια ότι οι  κούκλες Barbie μπορεί να είναι ακριβώς σαν κι αυτά (με τις χυμώδεις Barbie), μία πελάτισσα έχει ήδη κάνει αλλαγές στην εικόνα της Barbie.

    Η Haneefah Adam, μια 24χρονη από το Ilorin, της Νιγηρίας, έχει δημιουργήσει μια κομψή κούκλα Barbie που απλώς τυχαίνει να φορά τη μαντίλα (hijab), ή το μουσουλμανική πέπλο. Και ενώ ο λογαριασμός στο Instagram για την κούκλα της Mattel, την “Barbie Style“, θα μπορούσε να έχει δεχθεί χτυπήματα, επειδή φορούν λαμπερές μπλούζες και κάνουν παρέα με τις κούκλες «Zoolander», η “Hijarbie” της Adam συγκλονίζει με χειροποίητα ρούχα και έναν τόνο κομψότητας στην ίδια πλατφόρμα.

    «Ποτέ δεν είχα δει μια Barbie με μαντίλα πριν», είπε η Adam στο Quarz, εξηγώντας ότι ήθελε να ντύσει την εικονική πλαστική κούκλα έναν τρόπο που να εκπροσωπεί το δικό της στυλ. Η φοιτήτρια της φαρμακολογίας σχεδίασε και έραψε νέα ρούχα για την «Hijarbie» μόνη της.

    Ο λογαριασμός της «Hijarbie» έχει πλέον σχεδόν 40.000 followers. Η Adam λέει ότι ποτέ δεν περίμενε να τραβήξει τόση πολύ προσοχή, αλλά προσθέτει ότι είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να «κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν το Ισλάμ».

    Η Barbie της Adam είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος στον μουσουλμανικό κόσμο. Από την Nazma Khan, την ιδρύτρια της Παγκόσμιας Ημέρας Hijab, μέχρι τις γυναίκες που υιοθετούν τη μαντίλα ως μία ένδειξη ισχύος ή ως μια πολιτική δήλωση, πολλές προσπαθούν να δείξουν ότι το συντηρητικό ντύσιμο δεν είναι απαραίτητα μια επιβολή.

    Λογαριασμοί μόδας στο Instagram, όπως η “Hijab FASHION” έχουν εκατοντάδες χιλιάδες followers. Το 2015, η “Dolce & Gabbana” ξεκίνησε μια ακριβή συλλογή με Ηijab και Abaya (κελεμπίες).

    Η Adam ενημερώνει το blog της, για το lifestyle και τη μόδα και ποστάρει εικόνες σε έναν προσωπικό λογαριασμό στο Instagram πάνω από δύο χρόνια. «Δεν με ανάγκασε κανείς να φορέσω μαντήλα», είπε η Adam στο Quartz. «Επέλεξα να την φορέσω». Επισημαίνει ότι το σεμνό ντύσιμο είναι μια επιλογή παρά μια υποχρέωση, στους περισσότερους ισλαμικούς πολιτισμούς. Η Adam τώρα δουλεύει για να ξεκινήσει τη δική της σειρά μόδας με σεμνά ενδύματα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ