• LIFE&STYLE

    Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κατασκευάσουμε μια βόμβα υδρογόνου


    Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που οι Η.Π.Α. δοκίμασαν με επιτυχία την πρώτη βόμβα υδρογόνου. Από τότε, μόνο τέσσερις άλλες χώρες – η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπόρεσαν να φτιάξουν μόνοι τους μία. Αυτή την εβδομάδα η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι τα είχε καταφέρει, αλλά μπορείτε να αγνοήσετε τον κομπασμό του Kim Jong-un προς το παρόν.

    Μερικές ακόμα χώρες – η Ινδία, το Πακιστάν, η Νότια Αφρική, το Ισραήλ, καθώς και η Βόρεια Κορέα έχουν την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν απλούστερες μορφές των πυρηνικών όπλων: τις ατομικές βόμβες. Ωστόσο, καμμιά άλλη τεχνολογία στον κόσμο, δεν έχει μείνει άγνωστη σε τόσες πολλές χώρες, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί;

    Μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτρεψε τα κράτη από το να δημιουργήσουν μια μάχη με ένα από τα μεγάλα όπλα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Ινδία και το Πακιστάν. Ίσως το λόμπι της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που έπεισε τα κράτη ότι δεν χρειάζονται πυρηνικά όπλα (η Νότια Αφρική, μάλιστα, εγκατέλειψε το οπλοστάσιό της το 1991) – αλλά το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συνέχισαν να προσπαθούν.

    Έτσι, η πιο πιθανή αιτία, είπε ο Robert Downes στο «Quartz», ένας ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων στο «King College» του Λονδίνου, είναι ότι απλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά της κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου για να δείτε γιατί.

    Πρώτα φτιάξτε την καύσιμη ύλη σας

    Τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούν την «ισχυρή πυρηνική δύναμη», η οποία περιέχει θετικά φορτισμένα σωματίδια – πρωτόνια – μαζί στον πυρήνα ενός ατόμου. Αν και δρα μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις, η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι πράγματι ισχυρή, περίπου εκατό τρις-τρις-τρισεκατομμύρια (10 εις την 38η δύναμη) φορές ισχυρότερη από τη βαρύτητα, έτσι ώστε να ξεπερνά εύκολα την απώθηση μεταξύ των θετικών φορτίων. (Για σύγκριση, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να φέρετε σε επαφή τους βόρειους πόλους δύο ισχυρών μαγνητών).

    Στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν μίνι – ήλιο

    Με αρκετά καύσιμα, μπορείτε να κάνετε μια στοιχειώδη πυρηνική βόμβα. Αυτό που χρειάζεστε είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες, που μπορούν να ξεκινήσουν μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση.

    Σε ένα όπλο σχάσης, όταν ένα άτομο ουρανίου-235, για παράδειγμα, διασπάται, απελευθερώνει δύο νετρόνια. Εάν κάθε νετρόνιο χτυπά ένα άλλο άτομο του ουρανίου-235, θα διασπαστούν και αυτά, το καθένα απελευθερώνοντας άλλα δύο νετρόνια, και ούτω καθεξής. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει αρκετό ουράνιο-235 σε ένα μέρος – η κρίσιμη μάζα – για κάθε νετρόνιο, για να έχει μια μεγάλη πιθανότητα να χτυπήσει ένα άλλο άτομο.

    Χτυπώντας το στόχο

    Αλλά έχει μικρή σημασία να έχετε μία βόμβα υδρογόνου μεγέθους «Tsar Bomba» σήμερα. Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945 ζύγιζε 4,400kg και η «Tsar Bomba» 27,000kg. Αυτοί οι τύποι των βομβών μπορούν να μετακινηθούν μόνο σε ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Με τη σημερινή τεχνολογία αντι-αεροσκαφών, αυτά τα αεροπλάνα θα πρέπει να καταστραφούν πριν αναπτυχθούν τα πυρηνικά όπλα.

    Έτσι, σήμερα, αν τα πυρηνικά όπλα πρόκειται να πετύχουν το στόχο, που προορίζονται, θα πρέπει να είναι αρκετά μικρά, ώστε να τοποθετηθούν σε έναν πύραυλο. Αυτό καθιστά τον σχεδιασμό νέων πυρηνικών όπλων πιο δύσκολο.



    ΣΧΟΛΙΑ