• Food

    Μόνο Prosecco : Η ιστορία του

    • NewsRoom


    Το Prosecco έχει καταγωγή την περιοχή του Veneto, στην Βορειοανατολική Ιταλία. Πρόκειται για λευκό αφρώδη οίνο που παράγεται από την ομώνυμη λευκή ποικιλία σταφυλιού που ευδοκιμεί στην περιοχή . Είναι ένα αφρώδες κρασί με σχετικά χαμηλά ποσοστά αλκοόλ . Στην Βόρεια Ιταλία το Prosecco δεν λείπει από κανένα σπίτι, αφού αποτελεί συνηθισμένο απεριτίφ, συνοδευτικό πολλών πιάτων, καθώς και τη βάση για πολλά κοκτέιλ.

    Το Prosecco πρωτοεμφανίστηκε στο φημισμένο Harry’s Bar, αγαπημένο στέκι του Έρνεστ Χέμινγκγουέι, του Όρσον Ουέλς, αλλά και όλου του Ευρωπαϊκού τζετ-σετ της εποχής, στα τέλη της δεκαετίας του 40.

    Ο Τζουζέπε Τσιπριάνι, από τον οποίον πήρε το όνομά της μία από τις πιο εκλεκτές αλυσίδες εστιατορίων, μπαρ, ξενοδοχείων αλλά και ειδών gourmet σε όλο τον κόσμο, επινόησε το κοκτέιλ των σταρ, το Bellini, που έχει ως βάση το Prosecco.

    Η γαστρονομική ιστορία θέλει το Bellini να εχει τις ρίζες του στην συνήθεια τον Ιταλών να μαρινάρουν τα ροδάκινα με κρασί.

    Ο Ciprianni, σύμφωνα με την αφήγηση του γιού του Arrigo, «είχε πάθος με την γεύση των ροδάκινων, ειδικά των λευκών και αναρωτιόταν αν υπήρχε τρόπος να μεταμορφώσει αυτό το μαγευτικό άρωμα σε ποτό που να μπορεί να το σερβίρει στο Harry’s bar».

    Λέγεται πως το όνομα του προήλθε από το χρώμα του χιτώνα ενός Αγίου σε κάποιον πίνακα του Bellini, που ήταν παρεμφερές με το απαλό ροζ ροδακινί χρώμα του κοκτέιλ αφού ο Ciprianni συνήθιζε να αναμειγνύει το ποτό με χυμό κερασιών.

    Στις κάβες μπορείτε να βρείτε Prosecco  από 10 ευρώ, ενώ φυσικά υπάρχουν και πολύ ακριβότερα που φτάνουν τα 30 ευρώ ή ακόμα και τα 40 ευρώ.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερό ανοσοποιητικό με σωστό μάσημα τροφής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμάρανθος: Το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ και τρώγεται!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πρέπει να τρώμε αν υποφέρουμε από κρίσεις πανικού



    ΣΧΟΛΙΑ