• Food

    Οι κόκκινοι κεφτέδες – Δοκιμάστε τους

    • NewsRoom
    κεφτέδες


    Τα βρήκα προχτές στον μανάβη: Ένα μάτσο παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους, με το ωραίο βαθυκόκκινο χρώμα τους να με προκαλούν. Ε, τα πήρα!

    Μήνες πριν είχα βρει στο εγγλέζικο περιοδικό μαγειρικής του BBC, το Good Food Magazine, μια συνταγή για τηγανητές κροκέτες με παντζάρια. Καιρός ήταν να τις δοκιμάσω!
    Όσο κι αν έψαξα ήταν αδύνατον να ξαναβρώ τη συγκεκριμένη συνταγή, αλλά εδώ που τα λέμε δεν χρειαζόταν κιόλας. Το βασικό υλικό το είχα και αρκούσε να το συνδυάσω με τα μυρωδικά που μου αρέσουν –και είχα στο ψυγείο μου. Για την ακρίβεια είχα μόνο μαϊντανό και δυόσμο, αλλά νομίζω ότι μια χαρά θα πήγαινε το φρέσκο κόλιανδρο ή ο άνηθος.
    Το Good Food Magazine, τα πρότεινε τηγανητά και δεν αμφιβάλω καθόλου για τη νοστιμιά τους. Προσωπικά τα προτιμώ ψητά, όχι μόνο για λόγους διατροφής, αλλά και γιατί είναι πολύ πιο απλό για τον μάγειρα να τα βάλει στο φούρνο αντί για το τηγάνι.

    Απαραίτητη λεπτομέρεια: Φορέστε γάντια μιας χρήσης πριν ξεκινήσετε αν δεν θέλετε τα χέρια σας να γίνουν κατακόκκινα.

    Παντζαροκεφτέδες στον φούρνο

    Υλικά

    1 μάτσο παντζάρια μαζί με την πρασινάδα τους
    2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
    1 καρότο
    2 αυγά
    150 γρ. φέτα
    2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
    1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
    1 κουταλιά κύμινο
    4-5 κουταλιές νιφάδες βρώμης
    αλάτι και πιπέρι

    Για την σάλτσα γιαουρτιού

    1 κεσεδάκι γιαούρτι
    1 κουταλιά χυμό λεμονιού
    ξύσμα από μισό λεμόνι
    2 κουταλιές ελαιόλαδο
    ψιλοκομμένο άνηθο
    αλάτι και πιπέρι

    Εκτέλεση

    Καθαρίστε τα παντζάρια από τα σκληρά σημεία, ξεφλουδίστε τα με τον αποφλοιωτή και τρίψτε τα στον χοντρό τρίφτη. Αλατίστε τα και αφήστε τα στο στραγγιστήρι για μισή ώρα.
    Πλύνετε καλά τα φύλλα του παντζαριού και βάλτε για ένα λεπτό σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τα βγάζετε, τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε ένα μπολ.

    Πιέστε καλά ανάμεσα στα χέρια σας τα παντζάρια να φύγουν τα πολλά νερά (όπως κάνουμε με τα κολοκυθάκια) και βάλτε τα στο μπολ με τα φύλλα τους.
    Προσθέτετε στο μπολ το καρότο τριμμένο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το κύμινο, τα δυο αυγά, την φέτα τριμμένη με τα χέρια, την βρώμη και αλάτι (με προσοχή, ήδη υπάρχει αρκετό στα παντζάρια) και πιπέρι. Ζυμώνετε καλά μέχρι η υφή του μίγματος να είναι τέτοια που να μπορείτε να πλάσετε κεφτέδες. Αν είναι πιο αραιό το μίγμα προσθέτετε λίγες νιφάδες βρώμης ακόμη.

    Αφήνετε το μπολ για λίγο στα ψυγείο. Στρώνετε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και με βρεγμένα χέρια φτιάχνετε τα κεφτεδάκια και τα αραδιάζετε στην λαμαρίνα. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου (αναλόγως του μεγέθους τους). Στα μισά, τα γυρίζετε.
    Τα βγάζετε σε μια πιατέλα και τα σερβίρετε με την σάλτσα γιαουρτιού, την οποία φτιάχνετε ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά.

    Πηγή: www.tasty-day.com

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τί να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ασβέστιο βοηθά να χάσουμε κιλά



    ΣΧΟΛΙΑ