• INEL GREECE

    Food

    Είστε έτοιμοι να μυηθείτε στην αυστριακή κουλτούρα και τα κρασιά της;

    • NewsRoom

    Για τους λάτρεις του καλού κρασιού και γι’ αυτούς που θέλουν πάντα να ανακαλύπτουν νέες οινικές επιλογές, η εταιρία INEL Greece – ο μεγαλύτερος εισαγωγές Αυστριακών κρασιών στην Ελλάδα – σας μυεί μεταξύ των πιο ποιοτικών ετικετών της Αυστρίας. Από τη γηγενή λευκή ποικιλία Grüner Veltliner, το Riesling και το Welschriesling έως την ερυθρή ποικιλία Blaufränkisch – την πιο σημαντική από πλευράς ποιότητας ερυθρή ποικιλία.

    Από το Wachau έως τη Styria και τη Βιέννη αλλά και πολλές άλλες περιοχές, η εταιρία INEL Greece σας προτείνει ετικέτες κρασιών από τις πιο περιζήτητες περιοχές της Αυστρίας.

    Λίγα λόγια για το Wachau

    Η Κοιλάδα Wachau, είναι από τις πιο σημαντικές περιοχές της Αυστρίας με πετρώδεις αμπελώνες και πλαγιές που υψώνονται απότομα από τον ποταμό Δούναβη έως τα ψηλότερα σημεία της Κοιλάδας. Το Wachau έχει μια κλίμακα τριών επιπέδων (Steinfeder, Federspiel και Smaragd) με βάση την ωριμότητα των σταφυλιών κατά τη συγκομιδή. Εκμεταλλευόμενοι την κάθε ακτίνα ηλιοφάνειας και το ειδικό μικροκλίμα από τις δυναμικές ροές αέρα και εκεί γεννιούνται οι καλύτερες ετικέτες των ποικιλιών Grüner Veltliner και Riesling.

    Ποικιλίες κρασιών και προτάσεις από INEL Greece

    Grüner Veltliner

    Το 47% των λευκών Αυστριακών κρασιών και σχεδόν το 30% όλων των κρασιών της χώρας, παράγονται από αυτή την ποικιλία.

    1. DOMÄNE WACHAU Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2021

    Το Grüner Veltliner Federspiel Terrassen είναι ένα πραγματικό κρασί αναφοράς από το Wachau. Το κρασί προσφέρει διακριτικά αρώματα πράσινου μήλου, λευκού πιπεριού, νότες μάνγκο και λεπτές νότες βοτάνων.

    Αυτό το Federspiel είναι ένα κλασικό παράδειγμα της ποικιλίας Grüner Veltliner με την μεσαίου σώματος τραγανή οξύτητα, τα ζουμερά φρούτα και το λευκό μπαχαρικό στο φινίρισμα. Το όνομα Federspiel προέρχεται από το γεράκι που ήταν μια πολύ δημοφιλής δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου μεταξύ των ευγενών στη μεσαιωνική εποχή. Το γεράκι αντιπροσωπεύει την αξιοσημείωτη κομψότητα αυτών των ξηρών λευκών κρασιών. Σερβίρετε καλά παγωμένο.

    Το Grüner Veltliner Federspiel Terrassen συνοδεύει ιδανικά ένα τραγανό Cordon Bleu ή σνίτσελ. Το κρασί ταιριάζει επίσης καλά με μεσογειακά πιάτα ή και Paella. Επίσης, για πολλά είδη τυριού ή κουζίνα της Άπω Ανατολής, όπως για παράδειγμα τα βιετναμέζικα σπρίνγκ ρολς.

    Αλκοόλ: 12,0 % | Οξύτητα: 7,2 % | Υπολειμματική Ζάχαρη 1 g/l

    2. DOMÄNE WACHAU Grüner Veltliner Smaragd Terrassen 2020

    Ανοιχτό και προσιτό στη μύτη, τονίζεται από ώριμο κίτρινο μήλο, λευκό πιπέρι και υπογραμμίζεται από λεπτές φλούδες εσπεριδοειδών με μια πινελιά καπνιστού καπνού. Στον ουρανίσκο υπέροχα ισορροπημένο με τραγανή οξύτητα που έχει ως αποτέλεσμα ένα κομψό και δυνατό σώμα, ζουμερές γεύσεις εξωτικών φρούτων, άφθονα μπαχαρικά και ξηρά βότανα κυριαρχούν στον μακρύ και γεμάτο ουρανίσκο.

    Τα κρασιά Smaragd είναι ξηρά, πυκνά και είναι από τα πιο ‘πολύπλοκα’ κρασιά της περιοχής Wachau. Εκτός από τη δομή και το βάθος, τα κρασιά Smaragd έχουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης από 3 έως 5 χρόνια αλλά μπορούν να καταναλωθούν αμέσως καθότι λευκά.

    Σερβίρεται καλά παγωμένο απευθείας από το ψυγείο.

    Ταιριάζει με χαρακτηριστικά μεσογειακά πιάτα, όπως ψάρι ή γεμιστό μοσχαρίσιο στήθος. Το κρασί ταιριάζει επίσης με ασιατική κουζίνα όπως το Thai Satay Gai (σουβλάκια κοτόπουλου με σάλτσα φυστικιού).

    Αλκοόλ: 13 % | Οξύτητα: 6,6 % | Υπολειμματική Ζάχαρη: 1,9 g/l

    3. HAJSZANNEUMANN NATURAL Grüner Veltliner BIO 2020

    Τα ζωηρά κρασιά του οινοποιείου HAJSZANNEUMANN έχουν λεπτές γωνίες και άκρες. Είναι φυσικά, αυθεντικά κρασιά. Το καθένα έχει μια χαρακτηριστική ψυχή, που αναπτύσσεται από τις φυσικές γεύσεις των σταφυλιών και της γης. Όλα αυτά πραγματοποιούνται χάρη στη βιοδυναμική καλλιέργειά του οινοποιείου.

    Το φυσικό αυτό κρασί παρουσιάζεται σταθερό, έντονο και εκφραστικό με γενναιόδωρα φρούτα. Ζυμώνεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις φλούδες και δε φιλτράρεται.

    4. LOIMER LOIS Grüner Veltliner DAC BIO 2021 750ml

    Αυτό το Vegan κρασί έχει λαμπερή κιτρινοπράσινη απόχρωση και αρώματα από αποξηραμένες φέτες ανανά με νότες αλεσμένου πιπεριού και κάρδαμου.

    Ένα δυνατό, με γεμάτο σώμα κρασί με πολύπλοκες γεύσεις στον ουρανίσκο, όπως πορτοκάλι, βατόμουρο, λωτό και δεντρολίβανο. Πυκνός κρεμώδης τόνος και λεπτή γλυκύτητα εκχυλίσματος. Η πικάντικη οξύτητα δίνει δυναμική ένταση. Ταιριάζει απόλυτα με σοταρισμένα ή τηγανητά πιάτα. Είναι ιδανικό για συνοδευτικό με Βιενέζικο Schnitzel.

    5. WIENINGER Grüner Veltliner Nussberg BIO 2020 750 ml

    Ένα υπέροχο Nussberg, Grüner Veltliner από το οινοποιείο Wieninger της Βιέννης. Μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο κάποιου «πιπεράτου» Veltliner. Αυτό το βιεννέζικο λευκό κρασί μυρίζει λουλούδια, σαν την άνοιξη. Η πικάντικη ορυκτότητα κυριαρχεί στο στόμα με νότες φρέσκου ανανά.

    Welschriesling

    Η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία είναι το Welschriesling, που δεν σχετίζεται με το Riesling και δίνει απλά κρασιά, με αρώματα εσπεριδοειδών και υψηλή οξύτητα.

    JAUK Welschriesling 2021 750ml

    Ένα κλασικό, τραγανό και φρουτώδες κρασί από εσπεριδοειδή, γκρέιπφρουτ, πράσινο μήλο και εκλεκτά βότανα. Ένα κρασί από τη Styria της Αυστρίας. Πικάντικο, στεγνό και κομψό που είναι το απόλυτο Welschriesling.

    11,5 vol% alc; 6,0 % οξύ; 1,1 γρ υπολειμματική ζάχαρη

    Riesling

    1. DOMÄNE WACHAU Riesling Federspiel Terrassen 2021

    Έντονο στη μύτη αυτό το κρασί εμφανίζει νότες από λάιμ και ώριμου αχλαδιού. Στον ουρανίσκο υπάρχουν γεύσεις από ζουμερό λευκό ροδάκινο και διακριτικές νότες βερίκοκου.

    Αυτό το κρασί είναι καλά ισορροπημένο, πολύ φρέσκο, τραγανό και έχει μια βελούδινη οξύτητα.

    Σερβίρετε καλά παγωμένο. Αυτό το Riesling είναι ένα κλασικό συνοδευτικό για φρέσκια μεσογειακή κουζίνα, όπως Bouillabaisse ή Piccata Milanese. Ταιριάζει επίσης ιδανικά με πιάτα sushi και γαρίδες σε κουρκούτι tempura. Ταιριάζει πολύ επίσης σαλάτες και πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί.

    Αλκοόλ: 12 % | Οξύτητα: 8,5 % | Υπολειμματική Ζάχαρη: 1,2 g/l

    2. DOMÄNE WACHAU Riesling Smaragd Loibenberg 2020

    Εκφραστικό στη μύτη, με αρώματα ώριμων φρούτων, ξύσμα πορτοκαλιού και μια νότα λάιμ. Χαρακτηρίζεται στον ουρανίσκο από τροπικά φρούτα, ώριμο μάνγκο και ανανά. Λεπτά δομημένο, καθαρό φρούτο, αλμυρές και ορυκτές νότες, πολύ περίπλοκες, με ζωηρή οξύτητα. Ένα κρασί με πολλές δυνατότητες.

    Απολαύστε το παγωμένο, ταιριάζει με μια ποικιλία από πιάτα με ψάρι, όπως, για παράδειγμα ριζότο ή πίτσα Frutti di Mare καθώς και μοσχάρι με σχοινόπρασο. Ταιριάζει επίσης πολύ με ινδικό πικάντικο ψάρι κάρυ.

    Αλκοόλ: 13,5 % | Οξύτητα: 8,2 % | Υπολειμματική Ζάχαρη: 3,2 g/l

    Blaufränkisch

    Η ποικιλία Blaufränkisch δίνει κρασιά με μέτριο επίπεδο τανινών, υψηλή οξύτητα και αρώματα βύσσινου, βατόμουρου και πιπεριού και είναι από τις πιο σημαντικές ποικιλίες ερυθρών κρασιών βάσει ποιότητας.

    1. HEINRICH BIO Blaufränkisch DAC 750ml

    Ένας παραδοσιακός και ο αρμονικός συνδυασμός δύο κόσμων – της ανατολικής και της δυτικής πλευράς της λίμνης Neusiedl. Αυτή η αυτόχθονη, εμβληματική ποικιλία Burgenland ευδοκιμεί στα ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά εδάφη των βουνών Leitha καθώς και στις αμμώδεις-αργιλώδεις νότιες πλαγιές του Parndorfer Platte. Τα σκούρα μούρα και το πικάντικο μπαχαρικό ενός κήπου με βότανα συνοδεύονται από λεπτόκοκκες τανίνες και ένα λεπτό, τονωτικό οξύ νεύρο.

    Προσεκτική οργανική-βιολογική διαχείριση. Διαλέγεται με το χέρι στις αρχές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αυθόρμητη ζύμωση, αφήνεται στον πολτό για δύο εβδομάδες σε ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης και σε μεταλλικές δεξαμενές, ωριμάζει για 30 μήνες σε ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης και σε χρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια 500 λίτρων.
    100% Blaufränkisch |12,0% Vol. |5,8 g οξύτητα | 1,0 g υπολειμματική ζάχαρη/L

    2. HEINRICH Blaufränkisch Leithaberg DAC BIO 750ml

    Έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ποικιλίας Blaufränkisch. Το έδαφος που καλλιεργούνται τα σταφύλια βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Leithagebirge είναι πλούσιο σε απολιθώματα ασβεστόλιθου και σχιστόλιθου.

    Ένα γεμάτο, δυναμικό κρασί, απίστευτα περίπλοκο, νευρικό και απλό στη γεύση, τυλιγμένο σε μια λεπτή ρόμπα τανίνης. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σύμφωνα με τις βιοδυναμικές οδηγίες. Τα σταφύλια επιλέγονται με το χέρι από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου και αφήνονται στον πολτό για τρεις εβδομάδες σε ξύλινη βάση ζύμωσης. Πιέζεται απαλά με πρέσα και ωριμάζει για 25 μήνες σε χρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια 500 λίτρων.
    100% Blaufränkisch | 13,0% Vol. | 6,0 g οξύτητα | 1,0 g υπολειμματική ζάχαρη/ L

    Αφρώδης Οίνος

    HILLINGER SECCO Rose PINK RIBBON 🎀 750ml

    Αυτές τις γιορτινές μέρες, δε θα μπορούσε να λείψει από τις προτάσεις μας των απεριτίφ το HILLINGER SECCO Rose PINK RIBBON 🎀 750ml.

    Απαλά αστραφτερό και φρουτώδες με άρωμα που θυμίζει φράουλες. Ένας ουρανίσκος που αναζωογονείται. Η οξύτητα είναι καλά ενσωματωμένη και το φινίρισμα αρμονικό. Tο οινοποιείο Leo HILLINGER υποστηρίζει την ανακούφιση από τον καρκίνο εδώ και πολλά χρόνια; Ως επίσημος συνεργάτης της Pink Ribbon, αυτό το αφρώδες κρασί είναι αφιερωμένο στη ροζ κορδέλα.

    100% Pinot Noir | 11,5% Vol. | 6,7 g οξύτητα | 18,0 g υπολειμματική ζάχαρη

    Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 5°C

    Περισσότερες ετικέτες κρασιών δείτε εδώ