• Fashion

    Πώς η Louis Vuitton χτίζει τα αριστοκρατικά Princess Yachts (video)

    Bernard Arnault

    Bernard Arnault (Photo: AP Photo/Francois Mori)


    Το όνομα του Γάλλου επιχειρηματία Bernard Arnault είναι άρρηκτα συνδεδεμένο -για τους περισσότερους τουλάχιστον- με την πιο αναγνωρίσιμη ίσως εμπορική επωνυμία του πλανήτη: αυτή του γαλλικού οίκου δερμάτινων ειδών ταξιδίου Louis Vuitton. Και όχι άδικα θα έλεγε κανείς, αφού ο Arnault είναι εκείνος που κινεί τα νήματα της μητρικής εταιρείας του οίκου που κατασκευάζει διαχρονικές τσάντες, βαλίτσες και δερμάτινα είδη που όλοι θέλουν να προσθέσουν στη συλλογή τους.

    Ποια είναι η LVMH

    Ο Bernard Jean Étienne Arnault -όπως είναι το πλήρες όνομά του- είναι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου εταιρειών πολυτελών ειδών στον κόσμο, του LVMH (σ.σ.: από τα αρχικά των εταιρειών Moët Hennessy Louis Vuitton), ο οποίος «στεγάζει» μερικά από τα πιο γνώριμα brands.

    Και μπορεί μεν η πιο προβεβλημένη θυγατρική του LVMH να είναι ο οίκος Louis Vuitton (που ιδρύθηκε το μακρινό 1854 από τον ομώνυμο επιχειρηματία και σχεδιαστή), αλλά ο γαλλικός όμιλος έχει συμπεριλάβει πάνω από 60 σήματα στην ομπρέλα του.

    Ενδεικτικά, ο LVMH -εκτός του προαναφερθέντος- έχει στην κατοχή του και τους οίκους μόδας Christian Dior, Berluti, Céline, Fendi, Emilio Pucci, Givenchy, Loro Piana, τους οίκους παραγωγής σαμπάνιας Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Krug & Dom Pérignon, του κονιάκ Hennessy και της βότκας Belvedere, αλλά και πολλούς οίκους εμπορίας ειδών ομορφιάς και περιποίησης (όπως τα πολυκαταστήματα Sephora) και οίκους αρωμάτων (όπως η ιταλική Acqua di Parma) αλλά και τις εταιρείες ειδών ομορφιάς Guerlain και Benefit Cosmetics, για να αναφέρουμε μερικά.

    Η λίστα είναι μεγάλη και συνεχώς εμπλουτίζεται, καθώς ο Bernard Arnault και το επιτελείο του δεν εφησυχάζουν ποτέ, όπως απέδειξαν και πριν από λίγα χρόνια -συγκεκριμένα το 2011- όταν εξαγόρασαν τον ιταλικό οίκο κοσμημάτων Bvlgari έναντι 4,3 δισ. ευρώ. Η εν λόγω εξαγορά μάλιστα αποτελεί και τη μεγαλύτερη επενδυτική κίνηση για τον Γάλλο επιχειρηματία ως σήμερα.

    Bernard Arnault
    Bernard Arnault
    Arnault Louis Vuittton
    H πρόσφατα ανακαινισμένη flagship boutique του οίκου Louis Vuitton στην Place Vendôme στο Παρίσι

    Επένδυση στη θάλασσα

    Όμως, εκείνο που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το γεγονός ότι ο Arnault δεν έχει μείνει ασυγκίνητος από τη γοητεία που ασκεί η θάλασσα και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με εκείνη.

    Ειδικότερα, ήταν το έτος-ορόσημο 2008 όταν και ο Γάλλος επιχειρηματίας αποφάσισε να επενδύσει για πρώτη φορά στη ναυπηγική βιομηχανία, προχωρώντας στην εξαγορά πρώτα της βρετανικής εταιρείας πολυτελών σκαφών αναψυχής Princess Yachts για το ποσό των 253 εκατ. δολαρίων και κατόπιν, για περίπου το ίδιο ποσό, της εξαγοράς των ολλανδικών ναυπηγείων Royal Van Lent, τα οποία μετεξελίχθηκαν στη σημερινή βιομηχανία Feadship.

    Η Feadship προήλθε ακριβώς από τον «γάμο» των ναυπηγείων Royal Van Lent Shipyard και Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Ωστόσο, οι ρίζες της εταιρείας πηγαίνουν πίσω στο 1849, όταν η οικογένεια Akerboom εξαγόρασε ένα μικρό ναυπηγείο στις ακτές της Ολλανδίας, με σκοπό να ασχοληθεί με την κατασκευή και τις επισκευές σκαφών αναψυχής.

    Κατόπιν το 1927, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με την οικογένεια Van Lent και προέκυψε το 1949 -με τη συμμετοχή και των ναυπηγείων De Vries- η Feadship, που έκανε το ντεμπούτο της ως ναυπηγική βιομηχανία με εξειδίκευση στην κατασκευή πολυτελών σκαφών στο «New York Boat Show» του 1951, όπου και παρουσίασε την καινοτόμο -για την εποχή- τεχνολογία της για την κατασκευή τους από ατσάλι, υλικό που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ άλλοτε στις ΗΠΑ, μιας και μέχρι τότε όλα τα σκάφη κατασκευάζονταν κυρίως από ξύλο.

    Σήμερα, υπό την «αιγίδα» του Arnault και του LVMH, η Feadship εξειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών σκαφών μεγάλου μεγέθους.

    Arnault Feadship
    Τα ναυπηγεία της Feadship στην Ολλανδία

    Το κεφάλαιο «Princess Yachts»

    Ωστόσο, η αγάπη του Γάλλου επιχειρηματία για τη θάλασσα εκφράζεται καλύτερα μέσα από την συμμετοχή του στη βρετανική εταιρεία Princess Yachts, στην οποία και επένδυσε το έτος 2008.

    Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι, χάρη στον Arnault και τον όμιλο LVMH, η βρετανική εταιρεία σκαφών αναψυχής -που μετρά περισσότερα από 25 χρόνια ζωής- μπόρεσε να παραμείνει διαχρονικά υγιής και σε θέση να πραγματοποιεί επενδυτικές κινήσεις ακόμη και όταν οι άλλοι περιορίζονταν.

    Με σύνθημά της το «Experience the Exceptional» («Βιώστε το Εξαιρετικό»), η εταιρεία πολυτελών σκαφών αναψυχής -ηγέτιδα δύναμη στον χώρο παγκοσμίως- έχει μια αποστολή: να παραδίδει στους πελάτες της μια εμπειρία ικανή να συνοδεύει κάθε τους στιγμή.

    Για την Princess, κάθε σκάφος που «αναχωρεί» από τα ναυπηγεία της στο Plymouth της Αγγλίας για να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του πρέπει να μπορεί να χαρίζει ιδιαίτερες στιγμές τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του και τους οικείους του.

    Arnault Princess Yachts
    Το F68 yacht της Princess Yachts

    Το DNA «Princess»

    Κάθε σκάφος που φέρει την υπογραφή «Princess» πρέπει να κατασκευάζεται με τη φιλοσοφία της εταιρείας εμποτισμένη στο DNA του, στο σκαρί του, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη δέουσα προσοχή στη λεπτομέρεια – από τις λεπτομέρειες εκείνες που κάνουν την εταιρεία να ξεχωρίζει.

    Και είναι σε θέση να ξεχωρίζει από τη στιγμή που το αρχηγείο της βρίσκεται στην Αγγλία και δη στο Plymouth, όπου και χτυπάει η «καρδιά» της βρετανικής βιομηχανίας σκαφών αναψυχής. Εκεί, από το 1965 ως σήμερα, η Princess, εστιάζοντας στη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ποικίλα projects χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική της δεξιοτεχνία και τα πλέον ποιοτικά υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά.

    Στα ναυπηγεία της, προσωπικό μεγαλύτερο των 2.300 ατόμων είναι εκεί για να κάνει πραγματικότητα τις επιθυμίες των πελατών της. Γιατί η φιλοσοφία της Princess -πάνω από όλα- διέπεται από πνεύμα καινοτομίας και τα σκάφη που κατασκευάζει είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

    Arnault Princess Yachts
    To Y88 yacht της Princess Yachts

    Ένα σκάφος για κάθε περίπτωση

    Δεν υπάρχει όραμα που να μην μπορεί να γίνει πραγματικότητα και αυτή είναι και η αποστολή της βρετανικής εταιρείας. Ουσιαστικά, ο στόλος που κατασκευάζει μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό πελάτη και ει δυνατόν να του χαρίσει κάτι που ίσως να μην είχε φανταστεί εξ αρχής.

    Η Princess διαθέτει και προσφέρει πέντε διαφορετικές κατηγορίες σκαφών που ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων, ενώ, όσοι δεν την είχαν γνωρίσει πριν το 2008 -όταν, δηλαδή, επένδυσε σε εκείνη ο όμιλος LVMH- πραγματικά αξίζει να το κάνουν τώρα.

    Πιο συγκεκριμένα, η V Class απευθύνεται σε εκείνους που ζητούν ταχύτητα και sport performance πάνω από όλα. Έτσι, έχουν να επιλέξουν από σκάφη που ξεκινούν από τα 12,98 μέτρα (V40) και φτάνουν έως και τα 20,32 μέτρα (V65).

    Στο ίδιο πνεύμα και η σειρά S Class, η οποία αναλαμβάνει να εξελίξει περαιτέρω τη δυναμικότητα και το χαρακτήρα του performance, προσφέροντας βελτιωμένες -από άποψη ταχύτητας και δυναμικής- προτάσεις που ξεκινούν από τα 19,17 μέτρα (S60) και φτάνουν έως και τα 24,66 μέτρα (S78).

    Η βρετανική εταιρεία δε θα μπορούσε να μην έχει τη δική της πρόταση για την πλέον κλασική κατηγορία σκαφών αναψυχής τύπου flybridge, όπου και πρωτοστατεί. Ο flybridge στόλος της F Class προσφέρει αρκετές διαφορετικές επιλογές που ξεκινούν από τα 15,55 μέτρα (F49) και φτάνουν μέχρι και τα 21,25 μέτρα (F69), καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες.

    Ακόμη, για εκείνους που αναζητούν κάτι πιο ξεχωριστό και τους χαρακτηρίζει η αίσθηση της μοναδικότητας, η Princess διαθέτει δυο ειδικές κατηγορίες σκαφών για να επιλέξουν.

    Η πρώτη τους επιλογή είναι η Y Class, δηλαδή μια «οικογένεια» σκαφών που προσφέρουν ανέσεις και ποιότητα υψηλών προδιαγραφών και τα χαρακτηρίζει η κομψότητα. Οι τρεις επιλογές σε μήκος που προσφέρει η εταιρεία στην εν λόγω κατηγορία είναι τα 24,67 μέτρα (Y75), τα 25,5 μέτρα (Υ82) και τέλος, τα 26,82 μέτρα (Υ88).

    Όμως για όσους επιθυμούν το κάτι παραπάνω και πάνω από όλα τη διακριτική πολυτέλεια, η Princess έχει δημιουργήσει την M Class, που αποτελεί και την κατηγορία-ναυαρχίδα του στόλου της. Εδώ, οι προδιαγραφές είναι διαφορετικές και το εύρος των επιλογών σαφώς μεγαλύτερο.

    Με τρεις βασικές προτάσεις, η M Class προσφέρει μεγάλου μεγέθους σκάφη που ξεκινούν από τα 35 μέτρα και φτάνουν μέχρι και τα 40 μέτρα. Κάθε σκαρί αυτής της κατηγορίας αποτελεί ένα «λευκό καμβά» που ο πελάτης καλείται να «χρωματίσει» και έτσι να ζήσει τις όμορφες στιγμές του. Υλικά υψηλής ποιότητας θα εφαρμοστούν εδώ -όπως ξύλα, δέρματα, κρύσταλλα και μάρμαρα- που μπορούν να προσδώσουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα που διαθέτει ένα σκάφος της M Class.

    Arnault Princess Yachts
    Η κορυφαία πρόταση της Princess Yachts, το M40, με μήκος που αγγίζει τα 40 μέτρα, όπως υποδηλώνει το όνομά του

    Εκεί όπου χτυπά η «καρδιά» της Princess

    Η βρετανική εταιρεία έχει κατασκευάσει πάνω από 17.000 σκάφη αναψυχής από το 1965, όταν και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της. Τα ναυπηγεία της στην πόλη του Plymouth σήμερα καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση που ξεπερνά τα 1,1 εκατ. τετραγωνικά πόδια, σε μια περιοχή με πλούσια ναυτιλιακή ιστορία.

    Για την ακρίβεια, το σημείο που βρίσκεται η νότια γιάρδα -όπου και «χτίζονται» τα σκάφη της M Class- βρισκόταν ένα παλιό ναυπηγείο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

    Το Plymouth πάντα κατείχε εξέχουσα θέση στη ναυτιλιακή ιστορία της Αγγλίας. Πατρίδα του Sir Francis Drake τον 14ο αιώνα, η πόλη έπαιξε καίριο ρόλο σε πολλά από τα πιο διάσημα ταξίδια του μεγάλου αυτού καπετάνιου. Πολλοί ακόμη ισχυρίζονται ότι οι ναυτιλιακές ρίζες του Plymouth πηγαίνουν πίσω ακόμα, στο 700 μ.Χ., όταν και αποτελούσε το βασικό λιμάνι της Αγγλίας.

    Σήμερα, η βρετανική πόλη διαθέτει τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στη δυτική Ευρώπη, το Ντέβονπορτ, το οποίο υπερασπίζεται τη χώρα εδώ και 300 χρόνια.

    Με το «βλέμμα» στο περιβάλλον

    Σημαντικό προτέρημα της Princess Yachts βεβαίως είναι και το γεγονός ότι αποτελεί μια εταιρεία με έντονη οικολογική συνείδηση.

    Δεδομένου ότι ο βυθός του Plymouth είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε θαλάσσια ζωή, η εταιρεία έχει αναλάβει δράσεις για την προστασία του ωκεανού καθώς και των ειδών που αποτελεί το «σπίτι» τους. Ο προστατευόμενος πλέον ύφαλος Eddystone, που παλαιότερα κινδύνευε να καταστραφεί από το ανεξέλεγκτο ψάρεμα λόγω έλλειψης απαραίτητων κανονισμών για την ασφαλή διενέργειά του, τώρα φιλοξενεί θαλάσσιες ανεμώνες, κοράλλια και πολλά είδη θαλάσσιας ζωής.

    Ακόμη, η Princess, σε συνεργασία με Marine Conservation Society (MCS), προστατεύει έμπρακτα τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για να διασφαλίσει την επιβίωσή τους στις επόμενες γενιές, ενώ ενισχύει οικονομικά και το έργο προστασίας του υφάλου Eddystone.

    Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε ποικίλες οικολογικές δράσεις που σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ανά την υφήλιο.

    Παρούσα και στην ελληνική αγορά

    Στην Ελλάδα, την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Princess Yachts διαθέτει η εταιρεία American Marine Α.Ε., η οποία και αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών Fais Group.



    ΣΧΟΛΙΑ