• LIFE&STYLE

    Το φάρμακο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μέχρι τα 120


    Οι άνθρωποι ίσως είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση της πηγής της νεότητας – περίπου. Οι ερευνητές θα αρχίσουν τις δοκιμές της μετφορμίνης (η οποία είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη), ως φάρμακο κατά του γήρατος σε μια κλινική δοκιμή το επόμενο έτος.

    Όταν αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που παράγεται στο ήπαρ, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης σε μεμονωμένα κύτταρα με την αύξηση του οξυγόνου που απελευθερώνεται σε κάθε κύτταρο.

    Η μείωση των βιολογικών επιδράσεων της γήρανσης σημαίνει δυνατότητα αύξησης της διάρκειας ζωής, αποτρέποντας τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ και ίσως επιτρέποντας στους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι τα 110 ή τα 120 τους χρόνια, δείχνει η έρευνα.

    «Όσον αφορά το αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, αυτή θα ήταν η σημαντικότερη ιατρική παρέμβαση στη σύγχρονη εποχή» είπε ο Δρ Jay Olshansky (καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο), στο «National Geographic», μιλώντας για τη δοκιμή με Σκοπό τη Γήρανση με μετφορμίνη (ή «ΤΑΜΕ» – Targeting Aging With Metformin) σε ένα επεισόδιο του επιστημονικού προγράμματος «Breakthrough».

    Η μετφορμίνη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2  στον κόσμο, σύμφωνα με το Κέντρο Διδασκαλίας του Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο .

    Την έγκριση του FDA για τη δοκιμή του «ΤΑΜΕ», ακολουθεί η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του φαρμάκου, ανέφερε η «Telegraph». Βέλγοι ερευνητές που δοκίμασαν τη μετφορμίνη σε ασκαρίδες διαπίστωσαν ότι, εκτός του ότι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιή, τα σκουλήκια που έλαβαν το φάρμακο «δεν έκαναν ρυτίδες» ανέφερε η «Telegraph».

    Η δοκιμή του «TAME» θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα της μετφορμίνης σε ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 70 και 80, αναφέρει η «Telegraph», αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο πριν γίνει γνωστό εάν η μετφορμίνη είναι η «θεραπεία για τη γήρανση».  Για κάποιους όμως θα είναι μία ελπίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ