• LIFE&STYLE

    Eurovision: Ελλάδα και Κύπρος σήμερα στη «μάχη» για το χρυσό εισιτήριο του τελικού

    γιουροβιζιον

    Ελλάδα και Κύπρος στη Eurovision 2019


    Επίσημη έναρξη κηρύσσει ο αγαπημένος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, καθώς ξεκινά σήμερα, με τη διεξαγωγή του πρώτου ημιτελικού, στον οποίο θα διαγωνιστούν 17 χώρες, για τα πρώτα 10 «εισιτήρια» του τελικού. Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν σήμερα τη δική τους «μάχη».

    Ο αποψινός ημιτελικός, όπως και οι επόμενες δύο βραδιές, του δεύτερου ημιτελικού της Πέμπτης και του τελικού του Σαββάτου, θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 και από το κανάλι HD της ΕΡΤ, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο ert.gr. Η διαδικασία του ημιτελικού θα ξεκινήσει στις 22.00, ώρα Ελλάδας. Το σχολιασμό αναλαμβάνουν για ακόμη μια φορά οι Γιώργος Καπουτζίδης και Μαρία Κοζάκου, που θα βρίσκονται στο Τελ Αβίβ μέχρι τη λήξη του φετινού διαγωνισμού.

    Σε ποιες θέσεις θα εμφανιστούν απόψε Ελλάδα και Κύπρος

    Το «άνοιγμα» του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς θα κάνει η εκπρόσωπος της γειτονικής μας Κύπρου, με την εντυπωσιακή Τάμτα και το τραγούδι «Replay», που έχει αγκαλιάσει από την αρχή τόσο το ελληνικό και κυπριακό, όσο και το ευρωπαϊκό κοινό, που παρακολουθεί το διαγωνισμό. Η Τάμτα αναμένεται να κάνει μια δυναμική έναρξη, με το ρυθμικό κομμάτι που θα τραγουδήσει, αλλά και τη δυναμική σκηνική παρουσία που έχει προετοιμάσει η συμμετοχή για την αποψινή βραδιά.

    ταμτα
    Η εμφάνιση της Τάμτα στη σκηνή της Eurovision

    Η Ελλάδα, με την Κατερίνα Ντούσκα και το «Better Love», θα εμφανιστούν στην 16η θέση, δηλαδή θα είναι η προτελευταία συμμετοχή που θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Τελ Αβίβ, που φιλοξενεί φέτος το διαγωνισμό. Το γεγονός αυτό παραδοσιακά είναι θετικό, καθώς οι χώρες που εμφανίζονται προς το τέλος και άρα πιο κοντά στη διαδικασία της ψηφοφορίας, θεωρείται ότι διατηρούν το πλεονέκτημα της «μνήμης», δηλαδή ο κόσμος τις θυμάται πιο εύκολα και τις ψηφίζει πιο έντονα.

    ντουσκα
    Η εμφάνιση της Κατερίνας Ντούσκα στη σκηνή της Eurovision

    Οι δύο χώρες αναμένεται να εμφανιστούν ανανεωμένες μετά τις τελευταίες πρόβες που πραγματοποίησαν, από τις οποίες κατέστησαν εμφανή κάποια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συμμετοχές. Υπήρχε, ωστόσο, αρκετός χρόνος αυτά να διορθωθούν και έτσι σήμερα αναμένεται να δούμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

    Οι αμφιλεγόμενες πρόβες των δύο χωρών:


    Πού ψηφίζει το ελληνικό κοινό

    Αναφορικά με την ψηφοφορία, υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι Ελλάδας δε μπορούν να ψηφίσουν την ελληνική συμμετοχή, ούτε σήμερα, αλλά και ούτε στον τελικό του Σαββάτου, εφ’ όσον η Κατερίνα Ντούσκα προκριθεί. Την Ελλάδα ωστόσο, μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την Κύπρο και φυσικά όποια άλλη χώρα επιθυμούν. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Πρώτου Ημιτελικού και του Τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση από σταθερό είναι 0,65 ευρώ και από κινητό ή SMS 0,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού. Επίσης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσα από την επίσημη εφαρμογή της διοργάνωσης (Eurovision Song Contest App). Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

    Αναλυτικά, οι χώρες που θα διαγωνιστούν σήμερα, με σειρά εμφάνισης, είναι οι εξής: Κύπρος, Μαυροβούνιo, Φινλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λευκορωσία, Σερβία, Βέλγιο, Γεωργία, Αυστραλία, Ισλανδία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Άγιος Μαρίνος.

    Υπενθυμίζεται ότι 5 «χρυσά εισιτήρια» έχουν ήδη δοθεί, καθώς κατά παράδοση απευθείας στον τελικό περνούν Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και η νικήτρια χώρα της τελευταίας χρόνιας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Ισραήλ.

    Το παρασκήνιο της ηχηρής αποχώρησης της Ουκρανίας

    Επεισοδιακή ήταν η διαδικασία ανάδειξης της φετινής συμμετοχής της Ουκρανίας στη Eurovision, η οποία θα απουσιάσει τελικώς από το φετινό διαγωνισμό, καθώς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την εσωτερική κρίση που προκλήθηκε μεταξύ κρατικού φορέα και συμμετοχών. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εθνικού τελικού, ανακοινώθηκε πως ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε το δικαίωμα να μην ακολουθήσει την απόφαση των κριτικών επιτροπών και του ουκρανικού κοινού. Μετά τη νίκης της Maruv, αναφέρθηκε πως ο φορέας είχε στείλει στους μάνατζέρ της ένα συμβόλαιο, το οποίο απαιτούσε από την Maruv να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες της συναυλίες στην Ρωσία ώστε να μπορέσει να εκπροσωπήσει την Ουκρανία.

    Της δόθηκαν, επίσης, 48 ώρες να υπογράψει το συμβόλαιο, αλλιώς θα επιλεγόταν άλλος καλλιτέχνης στη θέση της. Την επόμενη ημέρα, η Maruv αποκάλυψε πως το συμβόλαιο της απαγόρευε να έχει λόγο για τη σκηνική της παρουσία στον διαγωνισμό και να συνομιλήσει με οποιονδήποτε δημοσιογράφο χωρίς την άδεια του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ενώ την υποχρέωνε να υπακούει σε οποιαδήποτε παράκληση του φορέα. Αργότερα, ο φορέας δημοσίευσε μια δήλωση η οποία εξηγούσε κάθε όρο του συμβολαίου. Σε περίπτωση που υπέγραφε το συμβόλαιο και δεν τηρούσε κάποιον από τους όρους θα της επιβαλλόταν πρόστιμο 2 εκατομμυρίων γρίβνα, ήτοι 65.500 ευρώ. Η Maruv δήλωσε, επίσης, πως ο φορέας δεν θα της έδινε καμία οικονομική αποζημίωση για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό και ούτε θα πλήρωνε για το ταξίδι στο Τελ Αβίβ.

    Στις 25 Φεβρουαρίου 2019, και η Maruv αλλά και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιβεβαίωσαν πως η πρώτη δεν θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο Ισραήλ λόγω αμφισβητήσεων με το συμβόλαιο και πως θα επιλεγόταν άλλος καλλιτέχνης.Οι Freedom Jazz που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον εθνικό τελικό ανακοίνωσαν στις 26 Φεβρουαρίου 2019, πως αρνήθηκαν την πρόσκληση του φορέα να εκπροσωπήσουν τη χώρα, ενώ την επόμενη ημέρα έκαναν το ίδιο και οι Kazka, οι οποίοι κατέλαβαν την τρίτη θέση.

    Το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις καθώς υπήρξε κάλυψη από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία συμπεριλαμβανομένων των The New York Times, The Washington Post, Billboard, The Daily Telegraph, The Independent, SBS World News, Irish Independent, Le Figaro, Cosmopolitan και ABC. Στις 27 Φεβρουαρίου 2019, ανακοινώθηκε πως η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ