• LIFE&STYLE

    Έτος Αριστοτέλη: Από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής


    Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργανώνουν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής». Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν ηλεκτρονικής προεγγραφής (https://www.eventbrite.co.uk/e/21484888881).

    Το διήμερο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

    Θα εξεταστούν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειές του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.

    Το Συμπόσιο θα ανοίξει το Σάββατο ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δρ Θεοδόσιος Πελεγρίνης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δρ Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου, Tony Buckby. Την εισαγωγή στο θέμα της συζήτησης για τη Ρητορική του Μίσους θα κάνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

    Το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο δημόσιο λόγο θα αναλύσουν η Δρ Φωτεινή Ασδεράκη και ο Δρ Αθανάσιος Σαμαράς,  Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και ο κ. Rui Gomes, Head of Division Education and Training, Youth Department του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Για τις εκφάνσεις του φαινομένου στην εκπαίδευση θα μιλήσουν ο Δρ Hugh Starkey και η Υποψήφια Διδάκτωρ  Κατερίνα Μπούτσια του UCL Institute of Education, ο κ. David Lopez, Πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού Lifelong Learning Platform και ο Σταύρος Γιαγκάζογλου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

    Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση και συζήτηση από την κ. Αριέλλα Ασέρ και τον κ. Νίκο Τζαβάρα, ψυχαναλυτές, μέλη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας με θέμα «Μίσος και φανατισμός: Ψυχανάλυση και Ψυχολογία των Μαζών».

    Την Κυριακή θα ακολουθήσει σειρά βιωματικών εργαστηρίων, με στόχο την αντιμετώπιση της Ρητορικής του Μίσους μέσα από διαφορετικές θεματικές καθώς και Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Φουαγιέ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη).

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα και αντίστροφα.

    Επιστημονική επιμέλεια Συμποσίου

    Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια και Διευθύντρια ERDIC, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

    Οργανωτική Επιτροπή

    Γιώργος Κρικρής, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

    Μαρία Νομικού, Βρετανικό Συμβούλιο

    Βικτωρία Κυριάκη, Βρετανικό Συμβούλιο

    Κατερίνα Μπούτσια, Βρετανικό Συμβούλιο

    Μαριλένα Μαραγκού, ERDIC

    Ελευθερία Μαρκοζάνη, ERDIC

    Οι ομιλίες και συζητήσεις της πρώτης ημέρας του Συμποσίου θα μεταδοθούν απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτές σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr



    ΣΧΟΛΙΑ