• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    “Έσβησε” ο θρύλος της τζαζ Χιού Μασεκέλα

    • NewsRoom


    Ο θρυλικός τρομπετίστας της τζαζ , Χιού Μασεκέλα, «πατέρας της νοτιοαφρικανικής τζαζ» και εμβληματική φιγούρα στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών. Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του μουσικού ανέφερε ότι «έφυγε ήρεμα» στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο του προστάτη.

    Ο Μασεκέλα, γεννημένος στη Νοτιοαφρικάνικη πόλη Witbank το 1939, εμπνεύστηκε να μάθει τρομπέτα όταν είδε τον Κέρκ Ντάγκλας να ερμηνεύει τον ρόλο του Rick Martin, στην ταινία του 1950, «Young Man with a Horn».

    Έτσι ,κατάφερε να πείσει έναν από τους καθηγητές του να του αγοράσει ένα μουσικό όργανο, με την υπόσχεση να μπλέξει σε μπελάδες.

    Ενώ, στην ηλικία των 21 ετών, έφυγε από τη Νότια Αφρική για να ξεκινήσει αυτό που θα γινόταν 30 χρόνια εξορία από τον τόπο γέννησής του.Υπό την διδασκαλία του Ντίζι Γκιλέσπι και του Λούις Άρμστρονγκ, ενθαρρύνθηκε να αναπτύξει το δικό του μοναδικό ύφος.  Το 1967, έπαιξε στο Φεστιβάλ του Μοντερέι, στο πλευρό των Τζάνις Τζόπλιν, Ότις Ρέντινγκ, Ραβί Σανκάρ, The Who και Τζίμι Χέντριξ.

    Ο Μασεκέλα επέστρεψε στην Νότια Αφρική το 1990, μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα. Τον Ιούνιο του 2010, έπαιξε στην εναρκτήρια συναυλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA και την τελετή έναρξης του τουρνουά στο «Soweto’s Soccer City». Επίσης, συμμετείχε στο μουσικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης του Μουντιάλ 2010, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ