• LIFE&STYLE

    Eπιτέλους μάθαμε πόσοι παρακολουθούν τις σειρές του Netflix


    To Netflix είναι μία συνδρομητική υπηρεσία streaming για τηλεοπτικά προγράμματα, σειρές και ταινίες, για την ακρίβεια ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την σειρά ή την ταινία της επιλογής του στον υπολογιστή, στο κινητό του τηλέφωνο ή το tablet του. Παράλληλα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, δίνει την δυνατότητα για streaming στην οθόνη της τηλεόρασης.

    Στην πραγματικότητα, το Netflix αποτελεί ένα διαδικτυακό βιντεοκλάμπ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθεί όποια στιγμή θέλει και σε όποιο μέσο θέλει τις σειρές και τις ταινίες που προσφέρει. Η αυξημένη δημοτικότητα της συνδρομητικής υπηρεσίας οδήγησε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να αναζητήσουν πόσοι τελικά είναι οι χρήστες που παρακολουθούν την εκάστοτε σειρά του Netflix. Αν και η εταιρεία αποφεύγει να δημοσιεύσει τα στατιστικά των σειρών που παρέχει, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις υπηρεσίες ανάλυσης των Nielsen και Sympony, χαροποιούν ιδιαίτερα τους επενδυτές του Netflix.

    Στην τελευταία παρουσίαση του NBCU o επικεφαλής των αναλύσεων Αlan Wurtzel, αποκάλυψε τις εν λόγω πληροφορίες σχετικά με την τηλεθέαση των αυθεντικών show και σειρών του Netflix που έκαναν πρεμιέρα το φθινόπωρο. Μεταξύ των στοιχείων που δημοσίευσαν έγινε γνωστό πως η σειρά Jessica Jones της Marvel απέσπασε 4,8 εκατομμύρια τηλεθεατές μεταξύ των ηλικιών 18-49 κατά την διάρκεια των πρώτων 35 ημερών από το ντεμπούτο της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις τηλεοπτικές αναλύσεις της εταιρείας Symphony. To Μaster of None απέσπασε 3,9 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου ενώ το Narcos είδαν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι (αν και λείπουν οι πρώτες μέρες παρουσίασης του, τον Αύγουστο, γιατί οι αναλύσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη).

    Οι ιθύνοντες του Netflix αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν στο περιοδικό ΤIME την εγκυρότητα των αναλύσεων, επειδή η υπηρεσία streaming δεν έχει ποτέ δημοσιεύσει τις τηλεθεάσεις των σειρών της. Ωστόσο οι εταιρείες Nielsen και Symphony στηρίζουν τα στοιχεία που έχουν εξάγει στον ήχο από τις σειρές. Για την ακρίβεια οι αναλύσεις προκύπτουν από την αναγνώριση του ηχητικού μέρους των ταινιών, το οποίο αποκωδικοποιούν μέσω της εφαρμογής του Netflix και έτσι καταγράφουν την τηλεθέαση. H εταιρεία ανάλυσης Symphony για την ακρίβεια χρησιμοποίησε ένα δείγμα 15.000 χρηστών για τα νούμερα που παρουσίασε στο ΝBC.

    Βέβαια η εταιρεία Netflix, παρά τα εντυπωσιακά νούμερα των αναλύσεων επισημαίνει πως είναι ανώφελο να στηριζόμαστε στη δημοτικότητα των σειρών, το σημαντικό είναι να δίνεται η προσοχή στην ποιότητα και το περιεχόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ