• LIFE&STYLE

    Πως τα βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων κρατούν την εκδοτική βιομηχανία βιώσιμη


    Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει στην τροφοδοσία του Instagram σας, ή ίσως η μόδα ξεπετάχτηκε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας φέτος. Οι μεγάλοι αγαπούν τα ειδικά, για ενήλικες, βιβλία ζωγραφικής.

    Πέρα από τη νοσταλγία των ατέλειωτων ωρών, που ξοδέψαμε, χρωματίζοντας μέσα – ή έξω – τις γραμμές, η διασκέδαση της παιδικής ηλικίας υπερηφανεύεται επίσης, ότι τα οφέλη στους ενήλικες χρειάζονται ακόμη περισσότερο από ό,τι στα παιδιά. Όπως αποδεικνύεται το να χρωματίζουμε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγούμε από το στρες και να χαλαρώσουμε, ίσως ακόμη και ως ένα πνευματικό διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Και μερικά από αυτά είναι «πιο ενήλικα» από τα άλλα.

    Αλλά υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα σ’ αυτή τη μόδα ζωγραφικής των ενηλίκων και δεν έχει να κάνει με τη σύνεση και την επίγνωση. Σύμφωνα με το περιοδικό «Fortune», το 2015 οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων αυξήθηκαν κατά 2 %, μία αναπάντεχη άνοδος για την εκδοτική βιομηχανία. Το «Go Set a Watchman» της Harper Lee έδωσε μια ώθηση στις πωλήσεις, αλλά οι εκδότες δίνουν τα εύσημα για την ανάκαμψη, στη δημοτικότητα των βιβλίων ζωγραφικής ενηλίκων. Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, οκτώ από τα κορυφαία 20 best-seller βιβλία της «Amazon» είναι βιβλία ζωγραφικής.

    Η Abbi Jacobson της «Broad City» προηγείτο στο παιχνίδι, όταν δημοσίευσε στη «New York City» και στη «San Francisco» εκδόσεις του «Color This Book» (χρωμάτισε αυτό το βιβλίο) το 2013, αλλά κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες έχουν μεταπηδήσει σ’ αυτή τη μόδα πιο πρόσφατα. Τα βιβλία ζωγραφικής της Σκωτσέζας εικονογράφου Johanna Basford αντιπροσωπεύουν τα τρία από τα οκτώ προαναφερθέντα best-seller βιβλία της «Amazon».

    Η Carina Guiterman, μια βοηθός σύνταξης στον Όμιλο «Hachette Book», δήλωσε στην «Wall Street Journal», ότι η εταιρεία ήδη ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωγραφική των ενηλίκων: «Ενώστε τις τελείες». «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εκεί θα πάει. Δεν έχουμε δει το τέλος της δημιουργικής έκφρασης», είπε. Μέσα στον Ιανουάριο, το εκδοτικό τμήμα της «Hachette», η «Little, Brown & Co.» θα κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς για ενήλικες «ενώνοντας τις τελείες».

    Οι εκδότες ίσως να είναι προετοιμασμένοι για την ώρα που αυτή η μανία θα ξεφουσκώσει, αλλά εν τω μεταξύ, η ζωγραφική των ενηλίκων κρατάει πολύ γερά. Στο Instagram, το hashtag #adultcoloring έχει πάνω από 80.000 posts εκείνων που δημοσιεύουν ως υπερήφανοι, ενήλικοι, χρωματιστές.

    «Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς έχει μια δημιουργική σπίθα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ευκαιρία να την αφήσουν να ανθίσει», είπε η Basford στο «NPR» τον Απρίλιο.  «Ένα κενό φύλλο από χαρτί μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό, αλλά ένα βιβλίο ζωγραφικής έχει τα περιγράμματα ήδη εκεί, πράγμα που το καθιστά ευκολότερο να πάρετε ένα μολύβι και να αρχίσετε να κάνετε το σημάδι σας».



    ΣΧΟΛΙΑ