• LIFE&STYLE

    Το 2ο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθει ποτέ


    Πολλές γυναίκες θα… σκότωναν για ένα δαχτυλίδι με διαμάντι ενός ή δύο καρατίων. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για το τεράστιο διαμάντι που βρέθηκε πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των εποχών. Ένα διαμάντι… 1.111 καρατίων!

    Το διαμάντι, σε μέγεθος μπάλας του τένις, βρέθηκε σε ορυχείο της εταιρείας Lucara στην Μποτσουάνα και είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια, ενώ μόνο το διαμάντι Cullinan, που κοσμεί το βρετανικό βασιλικό στέμμα, το ξεπερνά (όταν ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 ζύγιζε πάνω από 3.100 καράτια).

    Μέχρι πρότινος, το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε ανακαλυφθεί τα τελευταία εκατό χρόνια είχε εντοπιστεί στο Λεσότο, σε ορυχείο της Gem Diamonds, και ζύγιζε 603 καράτια.

    Πόσο αξίζει όμως το υπερπολύτιμο διαμάντι; «Είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσουμε την αξία ενός τόσο ξεχωριστού πετραδιού, με δεδομένο ότι η αποτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρώμα, την καθαρότητα και τα χαρακτηριστικά της κοπής και του γυαλίσματός του», σημειώνει ο Edward Sterck, αναλυτής της BMO Capital Markets, προσθέτοντας ότι η Lucara πούλησε τον περασμένο Ιούλιο ένα διαμάντι 341,9 καρατίων έναντι 20,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 60.000 δολάρια ανά καράτι.

    Σίγουρα η ανακάλυψη του τεράστιου διαμαντιού είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο για την Lucara, αλλά και γενικότερα για την αγορά των πολύτιμων λίθων, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει πτώση των τιμών η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 30%, αν και ειδικά για τα διαμάντια η πτώση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη.

    Άλλωστε, τα διαμάντια είναι παντοτινά – και αν αυτό ισχύει για τα κανονικά διαμάντια, πόσω μάλλον για ένα διαμάντι-γίγαντα, βάρους 1.111 καρατίων…



    ΣΧΟΛΙΑ