• LIFE&STYLE

    Δεν φαντάζεστε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν θυμώνετε

    • NewsRoom


    Νέα μελέτη που πραγματοποίησαν νευροβιολόγοι από το Ινστιστούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, διαπίστωσαν πως ο θυμός “αλλάζει” την δομή του εγκέφαλού μας.

    Για την ολοκλήρωση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ζεύγη ποντικιών που είχαν επιθετική συμπεριφορά. Τα τρωκτικά τοποθετήθηκαν σε ένα κλουβί στο οποίο μοιράστηκαν με την βοήθεια ενός διαχωριστικού έτσι ώστε να μπορούν να δουν, να ακούσουν, και να μυρίζουν το ένα το άλλο, αλλά να μην αγγίζονται.

    Κάθε μέρα το διαχωριστικό αφαιρούνταν την ίδια ώρα και τα τρωκτικά άρχιζαν να κατασπαράζουν το ένα το άλλο.

    The experts looked at the changes that occurred in the brains of mice (pictured) demonstrating aggressive behaviour, such as attacking others and winning in fights. After a win, dominating mice became even more aggressive. At the same time, new neurons were detected in their brain

    Μελετώντας την συμπεριφορά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως νέοι νευρώνες ανιχνεύθηκαν στον ιππόκαμπο τους .

    Ο ιππόκαμπος είναι από τις σημαντικότερες εγκεφαλικές περιοχές με πολλαπλές λειτουργίες, και συνήθως έχει έναν συντονιστικό ρόλο ανάμεσα σε άλλες περιοχές που συνδέονται άμεσα ή έμεσα με αυτόν. Στην περίπτωση της μνήμης, ο ιππόκαμπος φαίνεται πως συνδέει όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μιας ανάμνησης (π.χ. ήχους, εικόνες, μυρωδιές), μέσω της σύνδεσής του με τις οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου.

    A study suggests aggression could change the brain itself, with the production of new nerve cells in a region called the hippocampus. This image shows cells in the granular region of the dentate gyrus, hippocampus. Previous studies have shown learning something new sets off a series of changes in neurons

    Η ομάδα εντόπισε τα αποτελέσματα της επιθετικότητας στον εγκέφαλο σε κυτταρικά επίπεδα γνωστά ως επίπεδα «c-fos» – μία από τις τυποποιημένες μεθόδους που ψάχνουν ενεργά για τις αλλαγές στα νευρικά κύτταρα.

    These graphs shows the results of counting the number of new nerve cells in the dentate gyrus of the hippocampus of the mice. The four diagrams correspond to four different lines of animals, and the dark columns distinguish the winners from the defeated mice in the control group

    Οι ερευνητές στην τελευταία μελέτη συγκρίνανε τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή – μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το φόβο, την επιθετικότητα, και το άγχος – να εντοπίσουν την επίδραση του πειράματος επίθεσης σε δύο βασικές δομές με τη μία.

    Το νέο πείραμα έδειξε ότι με «επαναλαμβανόμενες μάχες», τα επίπεδα της c-fos πρωτεΐνης αυξήθηκαν στον ιππόκαμπο, αλλά μειώθηκαν στην αμυγδαλή – ένα εύρημα που προκαλεί ενδεχομένως σύγχυση και αυτό επειδή στους ανθρώπους, η αμυγδαλή εμπλέκεται σε έναν αριθμό παθολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού του αυτισμού.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο άγχος, στερεότυπη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και μειωμένη ικανότητα να επικοινωνούν με τους άλλους τα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια με αυτά του αυτισμού στον άνθρωπο.



    ΣΧΟΛΙΑ