• LIFE&STYLE

    Συναρπαστική ανακάλυψη: Πως το φως αλλάζει τα δεδομένα για γρήγορο και ασφαλές Internet

    • NewsRoom


    Οι φυσικοί έχουν παρατηρήσει μία νέα ιδιότητα του φωτός, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Το φως έχει μελετηθεί πάρα πολύ από τη φυσική, ωστόσο είναι σαφές ότι εξακολουθεί να μας εκπλήσσει.

    Μία από τις μετρήσιμες ιδιότητες του φωτός, η στροφορμή, μέχρι σήμερα ήταν σταθερή, ωστόσο επιστημονική ομάδα αποκάλυψε ότι υπό ορισμένες συνθήκες η περιστροφή γίνεται κατά το ήμισυ και σε αυτό συμβάλλουν ορισμένα φωτόνια. Το φως, δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της φύσης, και αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό “Science Advances”.

    Ο φυσικός Paul Eastham δήλωσε “Αυτό που νομίζω ότι είναι τόσο συναρπαστικό για αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και αυτή η θεμελιώδης ιδιότητα του φωτός, που οι φυσικοί πίστευαν ότι ήταν σταθερή, μπορεί να αλλάξει”.

    ss

    Που μπορεί να εφαρμοστεί

    Ο επιστήμονας Paul Eastham θεωρεί ότι η ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογή στις τηλεπικοινωνίες και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Καθώς τα φωτόνια από τη φύση τους δεν μπορούν να διασπαστούν, θα μπορούσαν να μεταφερθούν δεδομένα χωρίς να υπάρχει η απειλή της υποκλοπής. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος βέβαια αυτής της ανακάλυψης, εκτός από το ότι ίσως αλλάξει την κατανόησή μας για το φως, είναι ότι η νέα αυτή πληροφορία θα μπορούσε να βελτιώσει την ταχύτητα και την ασφάλεια κατά μήκος των καλωδίων οπτικών ινών, με αποτέλεσμα την ταχύτερη, ασφαλέστερη σύνδεση στο Internet.

    Το πείραμα

    Για να το κατανοήσουν αυτό, οι ερευνητές πέρασαν φως μέσα από κρυστάλλους για να δημιουργήσουν ακτίνες του φωτός, που είχαν μια δομή παρόμοια με αυτή μιας βίδας. Έψαχναν για νέες συμπεριφορές του φωτός που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις οπτικές επικοινωνίες, αλλά όταν ανέλυσαν τη συγκεκριμένη δέσμη χρησιμοποιώντας την θεωρία της κβαντικής φυσικής ανακάλυψαν ότι η στροφορμή της ήταν ένα μισός αριθμός, κάτι που δεν αναμενόταν.

    Στη συνέχεια σχεδίασαν ένα πείραμα για να ελέγξουν αυτή τη πρόβλεψη, και ήταν σε θέση να κατασκευάσουν μια συσκευή, που μέτρησε την ροή της στροφορμής εντός της δέσμης φωτός, καθώς επίσης και τη διακύμανση αυτής της ροής, που προκαλείται από κβαντικά φαινόμενα.

    Συνήθως, οποιαδήποτε από αυτές τις κβαντικές διακυμάνσεις θα προκαλέσει την αλλαγή της στροφορμής σε ακέραιους αριθμούς με βάση την κατανόηση μας της φυσικής μέχρι σήμερα. Αλλά τα πειράματα αποκάλυψαν μια μικρή μετατόπιση, το ήμισυ της σταθερής Planck, της στροφορμής κάθε φωτονίου.

    Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, όχι μόνο επειδή είναι μια εντελώς νέα μορφή του φωτός, αλλά επειδή από το 1980, οι θεωρητικοί φυσικοί έχουν προβλέψει ότι η κβαντική μηχανική επιτρέπει την δυνατότητα ύπαρξης σωματιδίων των οποίων οι κβαντικοί αριθμοί είναι κλάσματα των αναμενομένων. Και τώρα, για πρώτη φορά, η μελέτη αυτή αποδεικνύει αυτές τις προβλέψεις σωστά, χρησιμοποιώντας ένα από τα καλύτερα μελετημένα σωματίδια.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/tailandi-allios-14-fotografies-pou-tha-sas-taxidepsoun/46436

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/i-gimnastiki-ton-drummer-pou-tini-na-gini-o-neos-ethismos-ton-athlofilon-video/46423



    ΣΧΟΛΙΑ