• LIFE&STYLE

    Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ευτυχισμένος;

    • NewsRoom


    Είναι αλήθεια ότι πραγματικά ευτυχισμένος δε νιώθει κανείς. Ακόμα και οι έρευνες διαπιστώνουν ότι ευτυχία σημαίνει στιγμές. Αλλά αν καθίσουμε να αναρωτηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσαμε ευτυχισμένοι θα τη θυμηθούμε;Είναι απίστευτο πόσο φευγαλέο συναίσθημα είναι η ευτυχία και όσοι τη νιώθουν  ομολογούν πως αφήνει την αίσθηση του ανικανοποίητου. Πολύ περισσότερο είναι κοινή πεποίθηση ότι εάν ψάχνουμε πράγματα όπως μία καλύτερη καριέρα, περισσότερα χρήματα, μία ουσιαστική σχέση, θα νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι.Τί; όχι;

    Οι έρευνες λένε ότι αυτό είναι λανθασμένη αντίληψη. Η ειδική επιστήμονας Wendy Zukerman εξήγησε τη νέα θεωρία μέσα από μία εφαρμογή Mappiness app  και το  World Happiness Report όπου χιλιάδες εθελοντές απαντούν σε ερωτήσεις τύπου πόσο ευτυχισμένοι είναι με την ποιότητα της ζωής τους, την ύπαρξη τους και το επίπεδο ευτυχίας τους.

    Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να συμπεράνουν με βεβαιότητα τι είναι αυτό που κάνει ή δεν κάνει όλους  τους ανθρώπους ευτυχισμένους . Υπάρχουν όμως , σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάποια θέματα – κλειδιά στο πως οι άνθρωποι μπορούν να βρουν στιγμές ευτυχίας στη ζωή τους , οι οποίες μπορεί και να έχουν διάρκεια σε κάποιες περιπτώσεις…

     Πόση ευτυχία μπορούμε να αντέξουμε;

    Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούν να κερδίσουν την ευτυχία συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερα πράγματα, που νομίζουμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Αλλά θα διαπιστώσουμε πολύ γρήγορα ότι υπάρχει επιστημονική εξήγηση για ποιο λόγο δεν μας βγαίνει πάντα αυτό.

    Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας μας εξαρτάται από τα..γονίδια μας.Αρκετές μελέτες που έγιναν την τελευταία δεκαετία αναφέρουν ότι το πόσο ευτυχισμένοι θα γίνουμε στη ζωή μας εξαρτάται από τα γονίδια μας σε ποσοστό από 30 έως 80%.

    Σε μία μεγάλη έρευνα που έγινε με 20 χιλιάδες δίδυμα αδέλφια, διαπιστώθηκε ότι το 33% της πολυποίκιλης ικανοποίησης στη ζωή τους δεν εξηγήθηκε λογικά αλλά γονιδιακά. Άλλες έρευνες , πάλι, εκτιμούν ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από την συμπεριφορά μας αλλά και τη γενικότερη στάση ζωής μας σε ποσοστό 10 με 60%

    Αν κάνεις την πράξη θα διαπιστώσεις ότι μόνο ένα 10% της ευτυχίας μας προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες που μας συμβαίνουν, στις οποίες περιλαμβάνονται αλλαγές στη ζωή μας σε σχέση με τη δουλειά μας, τη σχέση μας και το εισόδημά μας

    Ο Ηδονικός διάδρομος

    Ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «ηδονική προσαρμογή» – που επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1970 – αναφέρει ότι όλοι έχουμε ένα βασικό επίπεδο της ευτυχίας που είναι ουσιαστικά αμετάβλητη – ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας.Αν πάρετε μια προαγωγή δουλειά, για παράδειγμα, θα γιορτάσετε και θα νιώσετε καλά, αλλά αυτά τα συναισθήματα είναι μόνο προσωρινά.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Βρετανός ψυχολόγος Michael Eysenck παρομοίασε αυτήν την αίσθηση του ανικανοποίητου  για περισσότερα  με ένα διάδρομο. Κατά συνέπεια, η «ηδονική προσαρμογή» είναι ευρύτερα γνωστή σήμερα ως το «ηδονικός διάδρομος.”

    Είναι όπως ακριβώς τρέχετε σε έναν στατικό διάδρομο και δεν πάτε ουσιαστικά πουθενά», λέει ο Zukerman.Πιο συγκεκριμένα, η ικανοποίηση που παίρνετε από μια προαγωγή στη δουλειά ή από μία πρόταση γάμου θα υποχωρήσει  και θα βρεθείτε σύντομα στο ίδιο βασικό επίπεδο της ευτυχίας που ήσασταν πριν από την συναρπαστική αλλαγή.

    Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός – με επίκεντρο την προσήλωση σε ένα στόχο για  για καθορισμένες περιόδους του χρόνου – μπορεί να βοηθήσει να ελαττωθεί το αίσθημα της κατάθλιψης και του άγχους.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια ομάδα φοιτητών που κοιμήθηκαν κάτω από τα δέντρα, για δύο νύχτες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης – μια ορμόνη που χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης για το άγχος – από εκείνους που  έκαναν δύο διανυκτερεύσεις σε μια πόλη.

    Μια άλλη έρευνα που μελετούσε  το άγχος και την κατάθλιψη στη ζωή πάνω από 50.000 ενηλίκων στη Νορβηγία κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως παρακολούθηση ενός παιχνιδιού ή ένταξη τους σε μία ομάδα  συνέβαλαν σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και  κατάθλιψης. Αυτές οι δραστηριότητες μάλιστα βελτίωσαν , γενικότερα,  την ποιότητα ζωής τους.

    Το 2008, έγινε μία άλλη αρκετά πρωτότυπη έρευνα:  46 εθελοντές πήραν ένα φάκελο με χρήματα. Τα μισά είχαν εντολή να τα ξοδέψουν  για τον εαυτό τους και τα άλλα μισά να τα προσφέρουν ή σε μία φιλανθρωπική οργάνωση  ή να κάνουν ένα δώρο σε κάποιον που γνώριζαν. Οι εθελοντές κατέγραψαν το επίπεδο ευτυχίας τους,  πριν από την παραλαβή του φακέλου και αφού πήραν τα χρήματα και τα ξόδεψαν, στο τέλος της ίδιας ημέρας. Οι  ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που ξόδεψαν τα χρήματα τους για  να προσφέρουν σε άλλους, είχαν  υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας από εκείνους που τα δαπάνησαν  για τον εαυτό τους.

    Συμπέρασμα: Αν  θέλετε να αλλάξετε τη διάθεση  σας σε πιο μακροπρόθεσμα στάδια ευτυχισμένων στιγμών, να επικεντρώσετε την κατάσταση του μυαλού σας στο παρόν: Nα είστε ευτυχισμένοι με ό,τι έχετε και ό,τι έχετε κατακτήσει  και απολαύστε το..



    ΣΧΟΛΙΑ