• LIFE&STYLE

    Ο δεκάλογος του τρόμου για το hacking!

    • NewsRoom


    Η επίθεση από hacker στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέρνει στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά, ταμπλέτες και σε ο,τιδήποτε αφορά σε δίκτυα πληροφορικής.

    Οι hacker μπορούν να χτυπήσουν παντού: Από τα προγράμματα και τα αρχεία που διατηρούμε στις προσωπικές μας συσκευές, μέχρι και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, λογισμικά κυβερνήσεων, λογιστήρια και απόρρητα έγγραφα επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης στο mononews.gr

    Στη συνέχεια, βλέπουμε δέκα σημεία, στα οποία οι κυβερνοπειρατές μπορούν να χτυπήσουν τον καθένα μας χωρίς καμία προειδοποίηση…

    10. Οι hacker μπορούν να βρουν και να διαβάσουν τα παλιά σας, διαγραμμένα μηνύματα

    Υπάρχουν διάφορες μορφές επικοινωνίας στο διαδίκτυο, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνονται δημοφιλείς, τις χρησιμοποιείτε συχνά, όπως για παράδειγμα το Facebook Poke ή τα μηνύματα, και μετά νομίζετε πως μπαίνουν στο χρονοντούλαπο. Δεν θα χαρείτε να μάθετε πως αυτά τα μηνύματα δε διαγράφονται ποτέ, τουλάχιστον στην πραγματικότητα, μιας και εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο, όσον αφορά στις πληροφορίες, που περιείχαν. Εξετάζοντας την εσωτερική μνήμη ενός τηλεφώνου και βλέποντας τα δεδομένα που έχουν σταλεί, εάν γίνει ένα ping πίσω προς τους server της εταιρείας, που ανήκει η εφαρμογή, μπορούν οι επιδέξιοι hacker να βρουν τα μηνύματα πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας!

    9. Η κάμερα GoPro μπορεί να μετατραπεί σε συσκευή παρακολούθησης

    Φανταστείτε ότι είστε πάνω στο ποδήλατό σας και έχετε πάνω σας τη γνωστή φορητή κάμερα GoPro. Η συγκεκριμένη είναι πολύ βολική, μιας και μπορείτε να καταγράψετε διάφορα γεγονότα ή βολτούλες, που κάνετε, και να τα μοιραστείτε στο διαδίκτυο με το εύχρηστο software, το οποίο διαθέτει. Όμως, το εν λόγω software είναι γεμάτο τρύπες. Δύο επιστήμονες ασφαλείας, βρήκαν τρόπους (όχι έναν μάλιστα), που η συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να μετατραπεί σε σύστημα παρακολούθησης, με απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτά, που ακούτε ή βλέπετε. Μπορούν ακόμα και να τη γυρίζουν στη γωνία, που αυτοί θα επιλέξουν.

    8. Εάν μια κλειδαριά ασφαλείας δεν μπορεί να παραβιαστεί, τότε μπορεί να τυπωθεί γι αυτήν ένα τρισδιάστατο κλειδί

    Σίγουρα, το πιο πιθανό, που θα επιτεθεί ένας hacker, είναι το Wi-Fi σας, σωστά; Λάθος! Οι νέας γενιάς hacker μπορούν άνετα να μετατραπούν σε ληστή της διπλανής πόρτας. Ναι, καλά ακούσατε, υπάρχουν οι λεγόμενοι hacker-διαρρήκτες, που – εάν βρουν δυσκολία στο να ανοίξουν τη θωρακισμένη σας πόρτα – μπορούν να σκανάρουν την κλειδαριά και να τυπώσουν ένα νέο κλειδί, πανομοιότυπο με το δικό σας, και να μπουν μέσα ανενόχλητοι. Όλα αυτά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ! hacker1

    7. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει το τηλέφωνό σας με εξοπλισμό αξίας 250 δολαρίων

    Πριν κάποια χρόνια, hacker βρήκαν τον τρόπο να ακούσουν συζητήσεις και συνομιλίες τηλεφώνων, που χρησιμοποιούσαν το σύστημα GSM. Ούτε, όμως, εσείς, που έχετε πλέον σύστημα CDMA ή LTE (4G), μπορείτε να κοιμάστε 100% ήσυχοι. Μια μικρή συσκευή, και μάλιστα αυτή που χρησιμοποιούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας για να ενισχύσουν το σήμα του κινητού σας, μπορεί να μην κοστίζει πολύ, αλλά σίγουρα θα κοστίσει στα προσωπικά σας δεδομένα. Η φύση της συσκευής είναι τέτοια, που το τηλέφωνό σας θα πρέπει να συνδεθεί πάνω σε αυτή για να ενισχύσει το σήμα του (ουσιαστικά δεν το ενισχύει, αλλά οι κλήσεις σας παίζουν πλέον μέσω VoIP) και αυτή με τη σειρά της γίνεται έρμαιο των hacker για να υποκλέψουν τις κλήσεις σας.

     6. Μικροί ανιχνευτές μέσα στην πόλη μπορούν να παρακολουθούν την κάθε σας κίνησή σας

    Ο τεχνικός ασφαλείας, Brendan O’Connor, κατασκεύασε ένα σύστημα από σένσορες (που κόστισε μόλις 60 δολάρια), και το τοποθέτησε μέσα σε μια πόλη. Οι σένσορες αυτοί μπορούσαν να εντοπίσουν ο,τιδήποτε εξέπεμπε σήμα, όπως τα τηλέφωνα και οι φορητές συσκευές, και έστελνε τα συγκεκριμένα δεδομένα πίσω σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Ύστερα, με αυτά τα δεδομένα – μέσω της συνεχής εκπομπής δεδομένων από μέρους του χρήστη – μπορούσε να βρει πού ακριβώς βρισκόταν ο χρήστης πάνω στο χάρτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από το Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

    5. Οι hacker θα μπορούσαν να κλείσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ή πυρηνικής ενέργειας

    Τα ασύρματα δίκτυα είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για να ελέγξεις τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτά μπορεί να είναι ηλεκτρικής ή πυρηνικής φύσεως, πετρελαίου, ή ακόμα και νερού. Ένα ζευγάρι hacker ανακάλυψαν ένα ευάλωτο σημείο στο ασύρματο αυτό δίκτυο. Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό; Κάποιος, που βρίσκεται σε απόσταση έως και 40 μίλια να μπορεί να διαβάσει ή να επανεγγράψει δεδομένα, τα οποία βρίσκονται μέσα στα εργοστάσια, και μέσω αυτού να προκαλέσει χάος σε μετρήσεις ή χημικές διεργασίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να κλείσει το ρεύμα σε μια ολόκληρη περιοχή, ή ακόμα και να προκαλέσει ρήξη ενός αντιδραστήρα.

    4. Οι hacker μπορούν να στοιχειώσουν το σπίτι σας

    Μέσα στα σύγχρονα σπίτια έχουμε γεμίσει έξυπνες “συσκευές”, από τηλεόραση και πλυντήριο μέχρι ψυγείο ή ακόμα και έξυπνες τοστιέρες! Οι hackers, λοιπόν, μπορούν να πάρουν τον έλεγχο μιας τέτοιας συσκευής (αφού μπορούν να hackάρουν πυρηνικό εργοστάσιο, λέτε να μη μπορούν να μπουν στο σπίτι σας;), να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, να  εγκαταστήσουν ιούς στον υπολογιστή. Όσο λοιπόν και αν οι σύγχρονες συσκευές κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, τα μέρη που μπορούν να μας hackάρουν πολλαπλασιάζονται.

     3. Hackάρουν ακόμα και βηματοδότη καρδιάς

    Το hackάρισμα ενός βηματοδότη είναι απόλυτα εφικτό και μάλιστα εύκολο. Το 2006, περίπου 350000 βηματοδότες και 173000 εσωτερικοί απινιδωτές εμφυτεύτηκαν σε καρδιοπαθείς, μόνο στην Αμερική. Αυτή ήταν και η χρονιά, που επιτράπηκε η ασύρματη επικοινωνία αυτών των συσκευών. Ένας από τους γνωστότερους hacker, ο Barnaby Jack, έκανε ολόκληρη ομιλία σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο αυτών των ζωτικών μηχανημάτων. Η επίθεση μπορεί άνετα να αποβεί μοιραία για το θύμα, μιας και σταματάει το μηχάνημα, που τον κρατάει στη ζωή. Το συγκεκριμένο είδος επίθεσης μπορεί να γίνει έως και 10 μέτρα μακριά.

    onstar9

    2. Οι hacker μπορούν να αποκτήσουν το έλεγχο του οχήματός σας, ενώ εσείς οδηγείτε

    Το hackάρισμα οχημάτων φαίνεται πως είναι της μόδας! Οι hacker μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο όχημά σας και εκεί που οδηγείτε να αντιληφθείτε πως δεν δουλεύουν τα φρένα ή ότι το τιμόνι στρίβει στην αντίθετη μεριά από αυτή, που το θέλετε.

    1. Hackάρεστε ήδη από υπηρεσίες πληροφοριών ανά τον κόσμο

    Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών γεγονότων, που έχουν να κάνουν με τις μυστικές υπηρεσίες και τα διάφορα νομοσχέδια της αμερικάνικης κυβέρνησης, τα οποία ήθελε να περάσει, σχετικά με τον έλεγχο του διαδικτύου, την παρακολούθηση πολιτών και άλλα.

    Συμπέρασμα;

    Τα συστήματα φτιάχνονται από ανθρώπους για να σπάνε από ανθρώπους. Προσπαθήστε απλά να προστατέψετε τα δεδομένα σας όσο καλύτερα μπορείτε μέσω  ισχυρότερων κωδικών, αναβαθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή σας και μια γενικότερη επαγρύπνηση στο τι δεδομένα αναρτάτε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, που οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση.

    Πηγή: techmaniacs.gr



    ΣΧΟΛΙΑ