• LIFE&STYLE

    Ο ακήρυχτος πόλεμος των Oscars

    • NewsRoom


    Τελικά τι συμβαίνει με τα Oscars; Υπάρχει , πράγματι , προκατάληψη εναντίον μειονοτήτων ή οι ηθοποιοί είναι υπερβολικοί που αντιδρούν; Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι υποψηφιότητες στις οποίες δεν περιλαμβανόταν κανένας έγχρωμος σκηνοθέτης ή ηθοποιός , για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με  συνέπεια αρκετοί Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες, όπως ο Will Smith , να δηλώσουν ότι θα απέχουν από την εκδήλωση, τώρα και οι ομοφυλόφιλοι μπαίνουν στη λίστα των θιγμένων.

    Αποτέλεσμα εικόνας για oscars

    Αν και η Ακαδημία , μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα, ανακοίνωσε ότι θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής ταινιών και ηθοποιών , υποσχόμενη ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των ανδρών και των γυναικών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες μέχρι το 2020, αυτό δε φαίνεται να καθησύχασε λίγο τα πνεύματα..

    Ο εμβληματικός και πολύ επιτυχημένος ηθοποιός Ian McKellen δήλωσε ότι αισθάνεται αλληλέγγυος με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η Ακαδημία είναι προκατειλημμένη και ότι η προκατάληψη στο Χόλυγουντ δεν περιορίζεται μόνο στο χρώμα..

    Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Λευκό Μάγο Gadalf,  στην πολύ επιτυχημένη τριλογία ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών , είπε ότι «δεν είναι μόνο οι έγχρωμοι ηθοποιοί που έχουν περιφρονούνται από την παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου. Είναι και οι γυναίκες αλλά και οι ομοφυλόφιλοι», τόνισε με έμφαση. «Και όλα αυτά, συμπλήρωσε ο Βρετανός καλλιτέχνης, είναι νόμιμες καταγγελίες και τα Oscar είναι στο επίκεντρο αυτών των καταγγελιών.»

    Ο Ian McKellen, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι gay έχει προταθεί δύο φορές από την Ακαδημία στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού και αναρωτιέται γιατί ποτέ κανένας ομοφυλόφιλος ηθοποιός, που να το έχει παραδεχτεί δημόσια, δεν έχει κερδίσει ποτέ Oscar

    Επισήμανε ακόμα ότι η επιτροπή των μελών της Ακαδημίας που έχει δικαίωμα ψήφου, πρέπει να έχει πιο ενεργά αντανακλαστικά στο τι θέλει ο κόσμος.

    “Εάν προσπαθήσεις να κάνεις καριέρα, ως μαύρος ή Ισπανόφωνος στην Καλοφόρνια, όπου οι λευκοί είναι μεονότητα και κρίνεσαι από μία Ακαδημία όπου η πλειοψηφία είναι λευκοί, μεσήλικες άνδρες , τότε απέτυχες” είπε χαρακτηριστικά. Ο Ian McKellen, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι gay έχει προταθεί δύο φορές από την Ακαδημία στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού και αναρωτιέται γιατί ποτέ κανένας ομοφυλόφιλος ηθοποιός που να το έχει παραδεχτεί δημόσια δεν έχει κερδίσει ποτέ Oscar.

    Το λόγο μου τον είχα κρύψει στο σακάκι μου και τις δύο φορές. Μια το 1998 , το οποίο το έχασα από το Roberto Benigni για το Life is beautiful , και στο άλλο είχα προταθεί για Α’ Ανδρικού ρόλου, για το ρόλο του Gadalf, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.Και τις δύο φορές ο λόγος μου ξεκινούσε ως εξής: «Ευχαριστώ την Ακαδημία που βράβευσε έναν ανοιχτά gay ηθοποιό»

    Aναρωτιέμαι εάν αυτό έχει γίνει από προκατάληψη ή απλά έτυχε , είπε με νόημα ο διάσημος ηθοποιός.

    Η τραγική ειρωνεία είναι ότι  ο Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman and Sean Penn έχουν κερδίσει Όσκαρ επειδή έπαιξαν ρόλους ομοφυλόφιλων. Ο McKellen, σχολιάζοντας το γεγονός είπε: “ Δύο φορές έφθασα πολύ κοντά στο να πάρω Οscar.Το λόγο μου τον είχαν κρύψει στο σακάκι μου και τις δύο φορές. Μια το 1998 , το οποίο το έχασα από το Roberto Benigni για το Life is beautiful , και στο άλλο είχα προταθεί για Α’ Ανδρικού ρόλου, για το ρόλο του Gadalf, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.Και τις δύο φορές ο λόγος μου ξεκινούσε ως εξής: «Ευχαριστώ την Ακαδημία που βράβευσε έναν ανοιχτά gay ηθοποιό» ..Δεν έγινε ποτέ..Χρειάστηκε να χώσω το λόγο μου ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη μου δύο φορές..» κατέληξε



    ΣΧΟΛΙΑ