• LIFE&STYLE

    Δεν πρόκειται μόνο για τον εγκέφαλό σας: Αυτές είναι οι φοβερές συνέπειες της διάσεισης


    Οι διασείσεις βλάπτουν. Το να χτυπήσετε το κεφάλι σας στο ράγκμπι, το να σας κλωτσήσουν στο πρόσωπο ή απλά το να πέσετε προς τα πίσω σε μια καρέκλα μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημία – ακόμη και αν αυτό δεν σας σας αφήσει αναίσθητους. Μόνο το 10 % των διασείσεων πράγματι οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων ή λιποθυμία, αλλά οι συνέπειες μπορεί να πάρουν χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, για να αρχίσουν να γίνονται εμφανείς.

    Η νέα ταινία του Will Smith, «Concussion» (Διάσειση) ακολουθεί έναν ιατροδικαστή που ονομάζεται Δρ. Bennet Omalu καθώς μελετά το θάνατο του πρώην παίκτη των «Steelers» Mike Webster. Ο Omalu ανακαλύπτει ένα είδος εκφυλισμού του εγκεφάλου που λειτουργεί σχεδόν όπως η νόσος του Alzheimer. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί του Webster διαπίστωσαν ότι μετά από επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι του, ο Webster υπέστη βλάβη στο μετωπιαίο λοβό, το οποίο συνέβαλε στη νοητική δυσλειτουργία, παραμορφώνοντας το χρονικό όριο προσοχής του και τη συγκέντρωση.

    brain 2

    Άλλοι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν βιώσει ακόμα πιο ακραία αποτελέσματα. Το 2005, ο Terry Long, ένας επιθετικός lineman των «Steelers» τη δεκαετία του ’80 και του ’90, βρέθηκε νεκρός στα 45 του, από την πόση αντιψυκτικού. Τον επόμενο χρόνο, ο 44χρονος Andre Waters που ήταν πρώην υπάλληλος στην ασφάλεια των «Steelers» και των «Cardinals», αυτοπυροβολήθηκε στην Τάμπα. Το 2011, ο 50χρονος Dave Duerson, ένας άλλος υπάλληλος ασφαλείας, που εργαζόταν στους «Bear», στους «Giant» και στους «Cardinal», αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του στο στήθος, διαμαρτυρόμενος για μια «επιδεινούμενη ψυχική κατάσταση».

    Το 2013, ένας παίκτης του χόκεϊ και μαθητής γυμνασίου ονόματι Alexander Graham αφαίρεσε τη ζωή του αρκετούς μήνες μετά τη διάγνωση της πρώτης διάσεισής του. Οι γονείς του, είπαν ότι η στάση του, συνήθως αισιόδοξη, είχε γίνει καταθλιπτική. Το επόμενο έτος, ένας άλλος μαθητής, αθλητής ποδοσφαίρου από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που ονομαζόταν Kostas Karageorge, έστειλε ένα κείμενο στη μητέρα του για να της πει ότι οι  διασείσεις του είχαν μπερδέψει το κεφάλι του. Μέρες αργότερα, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό.

    Ο κατάλογος των πρώην αθλητών που αφαίρεσαν τη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Η αυτοκτονία έχει γίνει ανησυχητικά ορατό υποπροϊόν αυτού που ονομάζεται «χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια», η οποία είναι γνωστή για την πρόκληση προβλημάτων στη μνήμη και στη γνώση και για εγκεφαλικές βλάβες που αφορούν την κατάθλιψη, την αυτοκτονική συμπεριφορά, τον κακό έλεγχο των παρορμήσεων, την επιθετικότητα και την άνοια. Σε ένα πιο ορατό, σωματικό επίπεδο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διασείσεων μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο του Πάρκινσον, που οδηγεί σε τρέμουλο, προβλήματα κινητικότητας και κακή ισορροπία.

    brain 1

    Είναι κάτι βαθύτερο από τους πονοκεφάλους. Οι πρωτεΐνες «Τau» πιστεύεται ότι δρουν ως “σιδηροδρομικές γραμμές” στους νευρώνες του εγκεφάλου που βοηθούν τον εγκέφαλο να καθαρίσει από τις τοξικές πρωτεΐνες. Όταν οι πρωτεΐνες «Τau» δεν δουλεύουν, αυτές οι τοξίνες δεν μπορούν να διαγραφούν, και έτσι μένετε με ένα σωρό «σκουπίδια» σε μοριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός σας να μη μπορεί να δουλέψει στο 100 %.



    ΣΧΟΛΙΑ