• LIFE&STYLE

    Φαρμακευτική εταιρία ετοιμάζει το εμβόλιο για τον ιό Zika


    Πρώτη είδηση αποτελεί παγκοσμίως η εξάπλωση του ιού Ζika, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε ανακοίνωσή του να μιλά για μια παγκόσμια απειλή. Λίγες ώρες αργότερα, φαρμακευτική εταιρεία έσπευσε να ανακοινώσει πως ετοιμάει εμβόλιο για την πρόληψη του επικίνδυνου ιού. Βέβαια, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες της φαρμακευτικής το πειραματικό εμβόλιο.

    Οι αρμόδιοι του ΠΟΥ σε έκτακτο συνέδριο που σημειώθηκε στη Γενεύη τη Δευτέρα, τόνισαν πως πρέπει να υπάρξει διεθνής συντονισμός, μεταξύ άλλων, για την δημιουργία εμβολίου ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

    Έτσι, η εταιρία Sanofi Pasteur ανακοίνωσε πως εντείνει τις προσπάθειες και την έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου.

    ImageHandler.ashx

    Υπενθυμίζεται πως ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια και μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για τις γυναίκες που κυοφορούν, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις μικροκεφαλίας στα νεογνά, παρότι οι ειδικοί του ΠΟΥ τονίζουν πως ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί πως συνδέεται ο Ζίκα με την παραμόρφωση στα νεογέννητα.

    Επισημαίνεται, πως η γαλλική εταιρία Sanofi Pasteur κυκλοφόρησε το πρώτο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό τον περασμένο χρόνο στη Βραζιλία έπειτα από πολυετείς έρευνες.

    Έπειτα από την εμπειρία, λοιπόν, της εταιρίας στην έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου, η Sanofi σε ανακοίνωση τόνισε πως μπορεί γρήγορα να αξιοποιήσει τη διαδικασία για την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού, ώστε οι ειδικοί να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο Ζίκα.

    Στόχος της φαρμακευτικής είναι ο γρήγορος εντοπισμός ενός εμβολίου ώστε να προχωρήσει η περεταίρω κλινική πορεία.

    Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ξεκινά την έρευνα για ένα πιθανό εμβόλιο για την πρόληψη του Ζίκα.

    Την ίδια ώρα, και ενώ τα κρούσματα περιορίζονται σε χώρες της Αμερικής, σύμφωνα με τις αρχές της Ταϊλάνδης, ένας 22χρονος άνδρας από την Μπανγκόκ νόσησε από τον ιό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από αιματολογικές εξετάσεις.

    «Τα συμπτώματά του ήταν πυρετός, έξαψη και κόκκινα μάτια», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου Bhumibol Adulyadej της Μπανγκόκ, ο οποίος τόνισε πως ο 22χρονος δεν είχε ταξιδέψει.

    Ο άνδρας πήρε εξιτήριο, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πόσες ημέρες νοσηλεύτηκε, ούτε πώς προσβλήθηκε από τον ιό.

    O γενικός διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Ασθενειών του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης δήλωσε πως ο Ζίκα δεν είναι καινούρια ασθένεια στη χώρα, καθώς το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί το 2012.



    ΣΧΟΛΙΑ