• LIFE&STYLE

    Είναι το πορνό το ίδιο εξαρτησιογόνο όσο το αλκοόλ;

    • NewsRoom


    Είναι το πορνό ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά ζητήματα σήμερα? Οι απόψεις διίστανται αφού είναι εξαιρετικά απίθανο αν ρωτήσεις μια ομάδα ανθρώπων για το θέμα, να συμφωνήσουν σε κάτι σχετικά με την πορνογραφία. Το πορνό είναι ένα θέμα που διχάζει και δημιουργεί συζητήσεις επί συζητήσεων καθώς για κάποιους είναι μια μορφή ενδυνάμωσης, ή απλά μια καλή στιγμή ενώ για άλλους ένα είδος εκμετάλλευσης. Υπάρχουν άρθρα που συνδέουν την πορνογραφία με τη μείωση των σεξουαλικών εγκλημάτων αλλά και τις επιπτώσεις ως προς την λειτουργία του εγκέφαλου.

    porno - hacker -stock

    Υπάρχουν άλλα πάλι που την συσχετίζουν με δυσκολίες στη στύση, αλλά ακόμα χειρότερα κάποια, που θεωρούν ότι εκείνοι που παρακολουθούν πορνό έχουν “αυξημένη πρόθεση για βιασμό”!

    Ο λόγος που επικρατεί αυτή η σύγχυση σχετικά με το θέμα είναι ότι η πορνογραφία δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλους.

    Αυτή είναι η εξήγηση του Neil Malamuth, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της California, στο Los Angeles, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την πορνογραφία, και πιστεύει ότι συνδέεται μόνο με την αυξημένη επιθετικότητα για μια ξεχωριστή ομάδα των ανδρών.

    «Είναι το αλκοόλ καλό ή κακό;» υπάρχει απάντηση, αλλά αυτό εξαρτάται, λέει ο ίδιος.

    «Για μερικούς ανθρώπους αυτό είναι πραγματικά κακό, οι άνθρωποι των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί με την κατανάλωση αλκοόλ. Για άλλους ανθρώπους είναι ουδέτερη ή μπορεί να τους απαλλάξει από το στρες, και να κάνει παράλληλα πιο ενδιαφέρουσα την σεξουαλική τους ζωή», συμπληρώνει.

    «Νομίζω ότι η έρευνα δείχνει παρόμοια συμπεράσματα για την πορνογραφία, ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο, τους ατομικούς παράγοντες, την ποσότητα που καταναλώνεται, και άλλα χαρακτηριστικά της ζωής ενός ατόμου».

    Ο Neil Malamuth διεξήγαγε έρευνα που δείχνει ότι, οι άνδρες που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο για σεξουαλική επίθεση, βλέποντας πορνογραφία είναι πιο πιθανό να το κάνουν.

    Ενώ έχει εντοπίσει δύο μεγάλες ομάδες των χαρακτηριστικών που δείχνουν αν κάποιος είναι σε κίνδυνο να είναι σεξουαλικά επιθετικός

    Στην πρώτη, το φύλο στερείται συναισθημάτων ενώ συνδέεται με τα παιδικά του χρόνια, (πως μεγάλωσε αλλά και αν είχε πέσει θύμα βίας ) και γενικά αντι-κοινωνικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

    Η δεύτερη ομάδα, στην οποία ο άντρας έχει μια εμφανή εχθρότητα απέναντι στις γυναίκες, σεξουαλική διέγερση από την κυριαρχία πάνω στις γυναίκες, και ναρκισσιστική προσωπικότητα.

    Και για τις 2 ομάδες ανδρών ο Malamuth πιστεύει ότι το πορνό θα αυξήσει την επιθετικότητα τους.

    Τα καλά νέα είναι ότι, για όσους δεν βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, πιστεύεται ότι δεν θα δημιουργήσει βίαιες ή σεξιστικά τάσεις και συμπεριφορές.

    Φυσικά, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την πορνογραφία, εκτός από το αν προκαλεί το σεξισμό και την επιθετικότητα.

    Πλέον υπάρχει η πιθανότητα οι επιπτώσεις να είναι πιο σημαντικές αφού οι άνθρωποι αρχίζουν να παρακολουθούν πορνό από πολύ μικρή ηλικία.

    Αλλά μέχρι υπάρξουν περισσότερες οριστικές απαντήσεις, η σύγκριση με το αλκοόλ ευσταθεί.

    Το θέμα είναι , οι καταναλωτές να δίνουν προσοχή στην προέλευση και την ποιότητα, και να έχουν το νου τους στα επίπεδα κατανάλωσης.

    Μην ξεχνάμε ότι για κάποιους ανθρώπους, ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.



    ΣΧΟΛΙΑ