• LIFE&STYLE

    Γιατί αποσύρεται φάρμακο που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για την περίοδό τους


    Ένα δικαστήριο  διέταξε την απόσυρση των προϊόντων της σειράς «Nurofen pain relief» από τα ράφια, λέγοντας ότι ο κατασκευαστής που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο παραπλάνησε τους καταναλωτές. Το δικαστήριο στην Αυστραλία είπε ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πόνων, όπως οι ημικρανίες, ήταν πανομοιότυπα μεταξύ τους.

    _87192024_nurofen

    Η έρευνα διαπίστωσε επίσης, ότι τα προϊόντα πωλήθηκαν σχεδόν διπλάσια από την τιμή του απλού «Nurofen». Η κατασκευάστρια Εταιρεία «Reckitt Benckiser» δήλωσε ότι η υπόθεση αφορούσε μόνο στην Αυστραλία.

    Ανέφερε ότι η δικαστική απόφαση δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η Εταιρεία «Reckitt Benckiser» ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την αυστραλιανή δικαστική απόφαση και ότι «δεν σχεδίασε να παραπλανήσει τους καταναλωτές».

    Τα προϊόντα, τα οποία επηρεάστηκαν από τη δικαστική απόφαση περιλαμβάνουν τα Nurofen Back Pain (για πόνους στην πλάτη), τα Nurofen Period Pain (για πόνους περιόδου), τα Nurofen Migraine Pain (για ημικρανίες) και τα Nurofen Tension Headache (για τάσεις κεφαλαλγίας).

    Η Προστασία του Καταναλωτή είπε ότι το δικαστήριο βρήκε το κάθε προϊόν «που έχει διαμορφωθεί για τη θεραπεία του πόνου, ενός συγκεκριμένου τύπου και αποκλειστικά ή ειδικά αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πόνο» – αλλά ότι κάθε προϊόν περιέχει την ίδια δραστική ουσία, την ibuprofen lysine των 342 mg.

    Ωστόσο, τα προϊόντα βρέθηκαν να είναι «όχι περισσότερο αποτελεσματικά στη θεραπεία του συγκεκριμένου τύπου για τον πόνο που περιγράφεται στη συσκευασία του, από οποιοδήποτε άλλο εξιδεικευμένο προϊόν Nurofen».

    Η Προστασία του Καταναλωτή της Αυστραλίας έφερε το θέμα στο δικαστήριο νωρίτερα φέτος.

    Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας δήλωσε ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της Αυστραλίας μέσα σε τρεις μήνες.

    Η λιανική τιμή για κάθε ένα από τα προϊόντα για συγκεκριμένους πόνους, βρέθηκε επίσης να είναι «σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των άλλων συγκρίσιμων αναλγητικών προϊόντων που δρουν επίσης ως ανακουφιστικά γενικού πόνου», δήλωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACC).

    Η Εταιρεία «Reckitt Benckiser» είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα, όπως: Nurofen, Dettol και Harpic, μεταξύ άλλων.



    ΣΧΟΛΙΑ