• LIFE&STYLE

    Αυτή η αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 48 της και έγινε διάσημη μόλις ένα χρόνο αργότερα


    Σε αντίθεση με την κοινή άποψη ότι η διάνοια εμφανίζεται στους νέους, διαπιστώθηκε ότι μεγάλες επιτυχημένες εξελίξεις έχουν την τάση να συμβαίνουν στα τέλη των 30 μας. Αλλά τα καινούργια ταλέντα μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή.

    Η Helen Downie, μία καλλιτέχνιδα με έδρα το Λονδίνο, ανακάλυψε τη ζωγραφική στα 48 της  και, χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση, έγινε διεθνούς φήμης σε λιγότερο από δύο χρόνια.

    cousinmandy

    Μετά από μια μάχη με τον καρκίνο και την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, σήκωσε το πινέλο ζωγραφικής το 2013 σχεδόν τυχαία, σχεδιάζοντας έναν φίλο.

    Με τη ζωγραφική, η Downie έχει επανασυνδεθεί με μια παλιά χαμένη αίσθηση της ευτυχίας, με την οποία συνδέθηκε ως παιδί, ζωγραφίζοντας. «Ήταν το ίδιο συναίσθημα όπως όταν ήμουν επτά χρονών. Το αναγνωρίζω, πλήρως», είπε στο «Quartz».

    Ξεκίνησε να γεμίζει τον λογαριασμό της στο InstagramUnskilled Worker»), με τα έργα της, συνήθως μικρού μεγέθους πορτρέτα με μεγάλα μάτια, κατασκευασμένα με πειραματικές τεχνικές και αναμεμιγμένη τεχνική σε χαρτί.

    siblings

    Μόλις δύο χρόνια μετά από το πρώτο της post (έναν πίνακα ζωγραφικής που κατέστρεψε αργότερα) έχει 207.000 followers, συμπεριλαμβανομένου του Nick Knight, του φωτογράφου μόδας που την κάλεσε να κάνει ένα έργο για το site του, το «SHOWStudio», και τον Alessandro Michele, τον διευθυντή δημιουργικού της «Gucci», ο οποίος εκτόξευσε την Downie στην κορυφή της επιτυχίας, καλώντας τη να αποτυπώσει τη συλλογή «Gucci Resort 2015» για το σόου «No Longer / Not Yet» στο «Μουσείο Τέχνης Minsheng» της Σαγκάης τον Οκτώβρη του 2015.

    «Πάντα αγαπούσα τη μόδα, αλλά ποτέ δεν είχα δει τον εαυτό μου ως εικονογράφο μόδας»,  είπε η Downie στο «Quartz», «επειδή οι πίνακές μου είναι πορτρέτα». Και όμως, η μόδα παίζει μεγάλο ρόλο στους πίνακές της. Είτε απεικονίζοντας τα μοντέλα των μεγάλων οίκων μόδας είτε κανονικούς ανθρώπους, τα ρούχα και τα υφάσματα είναι βασικά – η αναπαράσταση των χρωμάτων, τα σχέδια, και η υφή, είναι ένα σημάδι του στυλ της Downie.

    constance-grace-and-hope-grace

    Η Downie γενικά ολοκληρώνει έναν πίνακα την ημέρα. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ πολύ καλά αν δεν τους τελειώσω», είπε στο Quartz.

    Στα 50 της, η Downie βλέπει το πρωτόγνωρο πάθος της ως την απόδειξη ότι η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις σε οποιαδήποτε ηλικία, και λέει ότι πραγματικά δεν σκέφτεται το χρόνο που έχει χάσει. «Όταν ξεκίνησα τη ζωγραφική, ένιωσα πολύ θυμωμένη», είπε στο Quartz, «ένιωθα ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να καλύψω τη διαφορά».

    theguest

    Δεν ήταν αλήθεια. «Όσο πιο πολύ ζωγραφίζω, τόσο καλύτεροι γίνονται», λέει .

    Παρακάτω είναι μερικά από τα έργα της Downie, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής από την έκθεσή της στη Σαγκάη με την «Gucci».

    radclyffe-hall annegucci



    ΣΧΟΛΙΑ