• LIFE&STYLE

    Αριστοτέλης Ωνάσης: H μοιραία κρουαζιέρα που του άλλαξε τη ζωή

    Αριστοτέλης Ωνάσης


    Μια κρουαζιέρα, που ξεκίνησε σαν μια ευχάριστη απόδραση, όπως τόσες και τόσες, για τον Αριστοτέλη Ωνάση, κατέληξε με τρόπο δραματικό και δρομολόγησε όλα τα επόμενα γεγονότα ζωής του.

    Το 1946, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ευρισκόμενος πια στην ώριμη ηλικία των 40 ετών γνωρίζει και ερωτεύεται την όμορφη και λαμπερή Τίνα Λιβανού, η οποία είναι τότε μόλις 17 χρονών. Πρώτος την έχει ζητήσει από την οικογένειά της ο Σταύρος Νιάρχος, όμως ο πατέρας της αρνείται, τόσο σε εκείνον, όσο και στον Ωνάση, καθώς η κόρη του είναι ακόμη πολύ μικρή και προηγείται η μεγαλύτερη αδερφή της, Ευγενία.

    Ο Ωνάσης, όμως, όταν θέλει κάτι, δεν ακούει αντιρρήσεις από κανέναν και έτσι, στη δύση του 1946, η Τίνα Λιβανού γίνεται η πρώτη κυρία Ωνάση.

    Ο γάμος τους θα κρατήσει αρκετά χρόνια, θα γνωρίσει όμως γρήγορα φθορά. Οι δυο τους αποκτούν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Μετά από χρόνια έγγαμου βίου, είναι φανερό πως η ουσιαστική σχέση μεταξύ τους έχει τελειώσει και οι δυο τους έρχονται κοντά μόνο σε κοσμικά γεγονότα, όταν πρέπει να δείχνουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι οικοδεσπότες για τον κύκλο τους.

    Τίνα Λιβανού και Αριστοτέλης Ωνάσης

    Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βλέπει τις γυναίκες σαν τρόπαιο, σαν στόχους που πρέπει να επιτύχει. Η Τίνα Λιβανού, ωστόσο, ως πιο συναισθηματική επηρεάζεται από την φθορά που γνωρίζει ο γάμος της με τον Έλληνα κροίσο. Η καλλονή της εποχής γνωρίζει ότι ο Αριστοτέλης την απατά τακτικά. Για να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, κάνει ενίοτε και αυτή το ίδιο. Και έτσι, η οικογένεια Ωνάση συνεχίζει τη ζωή της.

    Ώσπου μπαίνει στο κάδρο η Μαρία Κάλλας.
    Μαρία Κάλλας και Τίνα Λιβανού

    Ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα γνωρίσει τη Μαρία Κάλλας το 1957, σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η γνωστή κοσμικογράφος της εποχής, Έλσα Μάξγουελ. Η έλξη μεταξύ τους είναι ακαριαία και ο μεγιστάνας θα βάλει στο μάτι την ντίβα της όπερας από την πρώτη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, τόσο εκείνος όσο και εκείνη είναι παντρεμένοι και έτσι ο κροίσος δεν έχει την ευχέρεια να την φλερτάρει ανοιχτά.

    Το ειδύλλιο μεταξύ τους θα εκδηλωθεί και θα αναπτυχθεί δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1959, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα καλέσει την τραγουδίστρια και τον σύζυγό της Μενεγκίνι, σε μια κρουαζιέρα μαζί με τον ίδιο και την Τίνα Λιβανού.

    Το ζευγάρι θα αποδεχθεί την πρόταση να περάσει λίγο χρόνο στην πολυτελή θαλαμηγό της οικογένειας Ωνάση και, στην αρχή, όλα θα πηγαίνουν καλά. Η Τίνα, ανυποψίαστη για το δράμα που παίζεται γύρω της, απολαμβάνει την συντροφιά της Μαρίας πάνω στο «Χριστίνα». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μάλιστα, η παρέα επισκέπτεται το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δύο γυναίκες φωτογραφίζονται παρέα.

    Τίνα Λιβανού και Μαρία Κάλλας στην Επίδαυρο
    Τόσο ο Αριστοτέλης Ωνάσης, όσο και η Μαρία Κάλλας, όμως, γνωρίζουν ενδόμυχα το λόγο για τον οποίο κανόνισαν αυτή την κρουαζιέρα, καθώς έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου και οι δυο τους δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν αυτό που τους συμβαίνει.

    Το γεγονός ότι στην κρουαζιέρα παρευρίσκονται, τόσο η σύζυγος του εφοπλιστή, όσο και ο σύζυγος της τραγουδίστριας φαίνεται να είναι κάτι που δεν απασχολεί καθόλου τον Ωνάση, που φλερτάρει ανοιχτά την Κάλλας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

    Όσο περνούν οι μέρες στην κρουαζιέρα, οι δύο εραστές δεν μπαίνουν πια στον κόπο να κρατήσουν τα προσχήματα. Ο ερωτισμός ανάμεσά τους ήταν πλέον ορατός. Ενδεικτικό γεγονός αποτελεί, μάλιστα η φημολογία ότι, κατά τη διάρκεια μιας στάσης που έκαναν στην Κωνσταντινούπολη, επιβιβάστηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος ευλόγησε τον Ωνάση και την Κάλλας, πιστεύοντας ότι βλέπει μπροστά του το συζυγικό ζεύγος. Η αμηχανία που επικράτησε ήταν κάτι παραπάνω από φανερή, ενώ όλοι ένιωθαν ότι επρόκειτο για μια ευχή προφητική.

    Μαρία Κάλλας και Τίνα Λιβανού
    Την ίδια νύχτα, μάλιστα, όπως λέγεται, ο Ωνάσης και η Κάλλας εγκατέλειψαν τη θαλαμηγό με μια βάρκα, για να απομονωθούν σε μία ήσυχη παραλία.

    Οι φήμες λένε ότι στη βάρκα έκαναν έρωτα για πρώτη φορά. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε η παθιασμένη σχέση τους. Ο ένας ήταν για τον άλλο ένα τρόπαιο, που είχε κατακτηθεί, αλλά συγχρόνως οι δυο τους ερωτεύτηκαν και αγαπήθηκαν βαθιά.

    Ουίνστον Τσώρτσιλ, Μαρία Κάλλας, Αριστοτέλης Ωνάσης

    Η Τίνα Λιβανού, που παρακολουθεί πλέον το ξεκάθαρο δράμα της διάλυσης του γάμου της να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της, συντετριμμένη, εγκαταλείπει βιαστικά το σκάφος, καθώς δεν αντέχει να αντικρίσει άλλα. Τον Νοέμβρη του 1959, η Τίνα Λιβανού – Ωνάση υποβάλλει αίτηση διαζυγίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης λόγω μοιχείας. Τρεις μήνες αργότερα, η Μαρία Κάλλας λύνει και αυτή τα δεσμά του γάμου της με τον Μενεγκίνι, παρά τις αντιδράσεις και την πίεση του ίδιου, που δεν ήθελε να δεχθεί ότι έχασε τη γυναίκα του από τον μεγιστάνα Ωνάση.

    Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης
    Το 1961, η Τίνα Λιβανού παντρεύεται και πάλι, με τον Τζων Σπενσερ – Τσώρτσιλ, Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ, από τον οποίο όμως θα χωρίσει λίγο αργότερα.

    Τέλος, το 1971, η γυναίκα τρόπαιο ανάμεσα στους δύο αιώνιους εχθρούς, τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο θα κάνει την καθοριστική κίνηση, που θα αναδείξει πλέον τον πόνο που της προκάλεσε ο γάμος της με τον Ωνάση. Θα παντρευτεί τον χήρο της αδελφής της και αιώνιο θαυμαστή της, Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος θα εκπληρώσει με αυτό τον τρόπο ένα παλιό απωθημένο. Για την Τίνα, αυτή θα είναι μια γλυκιά εκδίκηση, ένα καλά υπολογισμένο χτύπημα στον άντρα που λάτρεψε και μίσησε: τον Αριστοτέλη Ωνάση.



    ΣΧΟΛΙΑ