• LIFE&STYLE

    Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: Ο άνθρωπος που έκανε την αφίσα τέχνη

    • NewsRoom


    Πριν από περίπου έναν αιώνα και κάτι, γεννήθηκε ο άνθρωπος που έκανε την αφίσα τέχνη. Αυτή την αφίσα, που έχεις φέρει κι εσύ από το ταξίδι σου στο Παρίσι (ναι ναι με το Moulin Rouge). Ο παράξενης και μικροσκοπικής σωματοδομής, αλλά μεγαλειώδης Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ.

    Τον Νοέμβριο του 1864, η Κόμισσα Αντέλ ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, φέρνει στον κόσμο τον πρωτότοκο γιο της, Ανρί. Εκείνη και ο σύζυγός της, μέλη αριστοκρατικής οικογένειας και πρώτα ξαδέρφιαμεγαλώνουν τον γιο τους με αγάπη. Μέχρι τα 5 του χρόνια. Όταν ο μικρότερος αδερφός του πεθαίνει, σε ηλικία ενός έτους, χωρίζουν και την ανατροφή του αναλαμβάνει για τα επόμενα 3 χρόνια, μια παραμάνα. Η συγγένειά πρώτου βαθμού των γονιών ωστόσο, έχει ήδη δημιουργήσει δυσπλασία στο παιδί, το οποίο στην ηλικία των 14 ετών σταματάει να αναπτύσσεται. Ο Ανρί θα μείνει 1,5 μέτρο, με μικροσκοπικά πόδια αλλά φυσιολογική κατά τα άλλα, ανάπτυξη.

    Απομονωμένος και εσωστρεφής, μεγαλώνει “κλειστός” κοινωνικά, με αποτέλεσμα να περνάει το χρόνο του ζωγραφίζοντας στο διαμέρισμα της μητέρας του στο Παρίσι. Μεγαλώνοντας και παρά τις προσπάθειες της μητέρας του να τον θεραπεύσει, ο Λωτρέκ δεν παρουσιάζει κάποια εξέλιξη στην υγεία του. Αποδεχόμενος ως ένα βαθμό τον εαυτό του, αφιερώνεται αποκλειστικά πια στη ζωγραφική αλλά και άλλες τέχνες, όπως η χαρακτική και η εικονογράφηση.

    Την εποχή της Belle Epoque ο Ανρί, έρχεται σε επαφή με τη θεατρική παριζιάνικη ζωή και συναναστρέφεται ανθρώπους σπουδαίους αλλά και περιθωριακούς. Ηθοποιούς, πόρνες, μέθυσους, “μπαρόβιους”, που μαζί τους πίνει το δικό του ποτό εξάρτησης αλλά και έμπνευσης, σε κακόφημα στέκια της Μονμάρτης. Ταξιδεύει στη Γαλλία και γνωρίζει καλλιτέχνες όπως ο Émile Bernard και ο Vincent van Gogh. Παράλληλα με τους πίνακες, ζωγραφίζει και τις αφίσες των παραστάσεων του φημισμένου καμπαρέ Moulin Rouge. Οι προκλητικές αλλά παράλληλα τόσο κομψές του εικόνες, κάνουν τον ιμπρεσσιονιστή ζωγράφο, μια από τις πιο εμβληματικές παρουσίες στον χώρο της τέχνης της εποχής.

    Ζει γρήγορα γιατί ξέρει ότι θα πεθάνει νωρίς. Δημιουργία, καλοπέραση, ποτό, sex, συναναστροφή αλλά και εσωστρέφεια. Μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου του 1901. Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, πεθαίνει στο πατρικό του, από σύφιλη, την οποία πιθανώς του κόλλησε μια πόρνη (και πρωταγωνίστρια σε πολλούς από τους πίνακές του), ονόματι Rosa La Rouge. Είναι μόλις 36 ετών.

    Πηγή: Followme.gr

    Διαβάστε ακόμα: Tην ιστορία ενός σπουδαίου ανθρώπου της λογοτεχνίας, του συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, J.R. Tolkien  

     



    ΣΧΟΛΙΑ