• LIFE&STYLE

    Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν σταματάτε να τρώτε ζάχαρη


    Είμαι τρομερός γλυκατζής, λατρεύω τη ζάχαρη. Ανέκαθεν ήμουν έτσι.  Ο φίλος μου και μεταπτυχιακός συμφοιτητής μου Andrew είναι εξίσου επηρεασμένος, και ζώντας στο Hershey, της Penn., την «Σοκολατένια πρωτεύουσα του κόσμου», δεν βοηθά κανέναν από εμάς. Αλλά ο Andrew είναι πιο γενναίος από ό,τι είμαι εγώ. Πέρυσι, έκοψε τα γλυκά. Δείτε όμως παρακάτω τι σημαίνει το να κόβει κάποιος τη ζάχαρη και τι επιπτώσεις έχει στην υγεία.

    Ζάχαρη : φυσική ανταμοιβή, αφύσικη λύση

    Στη νευρολογία, το φαγητό είναι κάτι που λέμε “φυσική ανταμοιβή“. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως είδος, πράγματα όπως το φαγητό, το σεξ και η ανατροφή των παιδιών μας πρέπει να είναι ευχάριστα για τον εγκέφαλο, έτσι ώστε αυτές οι συμπεριφορές να ενισχύονται και να επαναλαμβάνονται.

    Η ανάπτυξη κατέληξε στην μεσομεταιχμιακή οδό, ένα σύστημα του εγκεφάλου που αποκρυπτογραφεί αυτές τις φυσικές ανταμοιβές για εμάς. Όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο, μια δέσμη νευρώνων που ονομάζεται καλυπτρική κοιλιακή περιοχή χρησιμοποιεί το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης για να δώσει σήμα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας.

    Η σύνδεση ανάμεσα στον επικλινή πυρήνα και τον προμετωπιαίο φλοιό μας, υπαγορεύει την κυκλοφορία των κινήσεών μας, όπως το να αποφασίζουμε αν πρέπει ή όχι να πάρουμε άλλη μια μπουκιά από εκείνο το νόστιμο κέικ σοκολάτας. Ο προμετωπιαίος φλοιός ενεργοποιεί επίσης τις ορμόνες που λένε στο σώμα μας: «Γεια σου, αυτό το κέικ είναι πραγματικά καλό. Και θα το θυμάμαι στο μέλλον».

    Δεν είναι όλα τα τρόφιμα εξίσου ικανοποιητικά, φυσικά. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν τα γλυκά τρόφιμα από τα ξινά και τα πικρά, επειδή, εξελικτικά το μεσομεταιχμιακό μονοπάτι μας, ενισχύει ότι τα γλυκά πράγματα παρέχουν μια υγιή πηγή υδατανθράκων για το σώμα μας.

    Όταν οι πρόγονοί μας έψαχναν για μούρα, για παράδειγμα, το ξινό σήμαινε «δεν είναι ακόμη ώριμα», ενώ το πικρό σήμαινε «προσοχή – δηλητήριο

    Τα φρούτα είναι το ένα κομμάτι, αλλά οι μοντέρνες δίαιτες έχουν δημιουργήσει μια δική τους γραμμή. Πριν από μια δεκαετία, υπολογίστηκε ότι ο μέσος Ευρωπαίος κατανάλωνε 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά ημέρα, που ανέρχονται σε επιπλέον 350 θερμίδες. Κάλλιστα μπορεί να έχουν αυξηθεί από τότε. Πριν από λίγους μήνες, ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι ο μέσος Βρετανός καταναλώνει 238 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κάθε εβδομάδα.

    Σήμερα, με την εξυπηρέτηση πιο σημαντική από ποτέ στις επιλογές των τροφίμων μας, είναι σχεδόν αδύνατο να συναντήσουμε επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα στα οποία δεν έχουν προστεθεί σάκχαρα για τη γεύση, τη συντήρηση, ή και τα δύο.

    Αυτά τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι ύπουλα – και εν αγνοία πολλών από εμάς, έχουμε εθιστεί. Με τρόπους που τα φάρμακα της κατάχρησης, όπως η νικοτίνη, η κοκαΐνη και η ηρωίνη – κυριαρχούν στο μονοπάτι ανταμοιβής του εγκεφάλου και κάνει τους χρήστες εξαρτημένους, η αύξηση των νευρο-χημικών και τα στοιχεία συμπεριφοράς δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική με τον ίδιο τρόπο, επίσης.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fotografiko-almpoum-tis-fantachteris-zois-tou-david-beckham/67245

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ