• LIFE&STYLE

    Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών

    σινεμά


    «Σπάει ταμεία» η τελευταία ταινία των αγαπημένων υπερηρώων της Marvel, Avengers: Endgame, που προβάλλεται για δεύτερη εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες και καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας, μέσα σε αυτές τις ελάχιστες ημέρες προβολής της, τα 2 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

    Με τη σαρωτική επιτυχία που σημειώνει, η νέα ταινία των Avengers καταφέρνει να γίνει η πέμπτη κινηματογραφική δημιουργία που έχει πιάσει αυτό το ρεκόρ στην ιστορία ολόκληρου του κινηματογράφου, ενώ αποτελεί ήδη και τη δεύτερη εμπορικότερη ταινία μετά το Avatar.

    Πιο αναλυτικά, το νέο blockbuster της Disney σημείωσε πωλήσεις εισιτηρίων 145,8 εκατ. δολαρίων το περασμένο Σαββατοκύρακο, μόνο στους κινηματογράφους των ΗΠΑ. Σχεδόν το ίδιο ρεκόρ κατέχει η ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνά», του 2015 και το Avengers: Endgame είναι η αμέσως επόμενη ταινία έκτοτε που κατορθώνει ένα τόσο θεαματικό ρεκόρ.

    Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι οι ειδικοί του κινηματογράφου προέβλεπαν ότι η ταινία θα σημειώσει ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 153 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και η μειωμένη, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, επίδοση της ταινίας ήταν αρκετή για να εκθρονίσει τον Τιτανικό από τη δεύτερη θέση της λίστας με τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών.

    Ο Τιτανικός, λοιπόν, κατέχει πλέον την τρίτη θέση στην πεντάδα με τις ταινίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο Πόλεμος των Άστρων, στην επική επιστροφή του κόσμου των Τζεντάι το 2015, με την ταινία «Η δύναμη ξυπνά», ενώ την πεντάδα ολοκληρώνει άλλη μια ταινία των Avengers, το «Infinity War».

    Η ομάδα υπερηρώων της Marvel έχει εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι τέσσερις ταινίες των Avengers βρίσκονται στη δεκάδα με τις υψηλότερες εισπράξεις. Ταυτοχρόνως, αν συνυπολογιστεί και η προαναφερθείσα ταινία του Πολέμου των Άστρων, προκύπτει η λίστα με τις 5 ταινίες με τις υψηλότερες πωλήσεις που ανήκουν στον κινηματογραφικό κολοσσό της Disney.

    Η πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω λίστα με τις πωλήσεις και την εισπρακτική επιτυχία δεν λαμβάνει υπόψη της ταινίες από τη δεκαετία του ‘60 ή ακόμη και του ‘90s, που έκοβαν πολλά εισιτήρια, κάνοντας σημαντικές πωλήσεις. Η «ανακρίβεια» αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα εισιτήρια εκείνης της εποχής κόστιζαν περίπου το ένα τρίτο της τιμής του εισιτηρίου στον κινηματογράφο σήμερα. Αν υπολογίσει, ωστόσο, κανείς το πλήθος των εισιτηρίων που «κόβει» μια ταινία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν ταινίες εκείνης της εποχής, που έχουν κόψει πολύ περισσότερα εισιτήρια από τις προαναφερθείσες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου. Αναπροσαρμόζοντας τις εισπράξεις με βάση τον πληθωρισμό, λοιπόν, στην πρώτη δεκάδα το σκηνικό αλλάζει ριζικά.

    Βάσει αυτού του υπολογισμού, η δημοφιλέστερη ταινία όλων των εποχών είναι το κλασσικό φιλμ «Όσα παίρνει ο άνεμος», ενώ ακολουθεί ο αυθεντικός «Πόλεμος των Άστρων», δηλαδή η πρώτη ταινία του Τζορτζ Λούκας, του 1977. Στη δεκάδα συμπεριλαμβάνονται κλασικές ταινίες, όπως το «Δόκτωρ Ζιβάγκο», στο νούμερο 8, το επικό θρίλερ του 1973 «Ο Εξορκιστής», καθώς και η ταινία κινουμένων σχεδίων από το μακρινό 1937, «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι».

    Υπολογίζοντας τον αριθμό των εισιτηρίων και όχι τα έσοδα που προκύπτουν από αυτά, η ταινία Avatar, που είναι στην κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, φτάνει μόλις στη 15η θέση, ενώ από τις ταινίες των Avengers, η πρώτη που συναντάμε είναι στην 29η θέση. Πιο υψηλά στη λίστα αυτή παραμένει ο «Τιτανικός», που κατέχει την πέμπτη θέση, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι, την εποχή που γεννήθηκε η ταινία, αποτέλεσε κινηματογραφική «επανάσταση» και σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων στα σινεμά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φεστιβάλ Καννών: O Βασίλης Κεκάτος διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Παππάς ενέκρινε κονδύλι 630.000 ευρώ στον Γαβρά για την ταινία με τον Βαρουφάκη

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Πωλείται για 1,37 εκατ. δολ. το σπίτι του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός»



    ΣΧΟΛΙΑ