• Ροή Ειδήσεων

    ΣτΕ: Μετά την συμπλήρωση της 30ετίας το εφάπαξ στους ενστόλους

    Σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη οι επτά αστυνομικοί για την καταδίωξη στο Πέραμα

    Ελληνική Αστυνομία


    Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι αστυνομικοί και οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας θα εισπράττουν το εφάπαξ αφού συμπληρωθεί η 30ετία, ακόμα κι αν έχουν αποχωρήσει πρόωρα από την υπηρεσία τους.

    Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφασίζοντας ότι είναι συνταγματική η νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι όσοι ένστολοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, μετά από 25 χρόνια προϋπηρεσίας, για να λάβουν το εφάπαξ θα πρέπει να περιμένουν αλλά 5 χρόνια, ώστε να συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφαλίσεως.

    Η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1952/2018 απόφασή της απέρριψε την αίτηση ακύρωσης αστυνομικών που είχαν καταθέσει τη σχετική προσφυγή.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, “η πρόωρη συνταξιοδότηση ουδαμού παρατηρείται στο Δημόσιο τομέα, πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων (λόγοι υγείας, ανήλικα τέκνα, τρίτεκνοι, κ.λπ.), με αποτέλεσμα να τυγχάνει αποκλειστική πρωτοτυπία – προνομία των ενστόλων και μόνον αυτών”.

    Κατά τους δικαστές, το μέτρο της καταβολής του εφάπαξ επιβλήθηκε «από την ανάγκη διασφαλίσεως της βιωσιμότητας του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.), ιδίως μέσω της αποτροπής της μαζικής εξόδου των μετόχων του λόγω συνταξιοδοτήσεως με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας».

    Όπως τονίζει το ΣτΕ, αυτό το μέτρο “δεν επιφέρει στέρηση της ασφαλιστικής παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, ούτε μείωση του ποσού αυτού αλλά μεταθέτει χρονικά (από ένα έως πέντε έτη κατά περίπτωση) την λήψη του για τους μετόχους που εξέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους με χρόνο ασφαλίσεως μικρότερο των 30 ετών” ενώ παράλληλα

    “εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, διότι αποβλέπει στην αποτροπή μαζικής πρόωρης εξόδου από τον Τ.Π.ΑΣ. των μετόχων που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και η οικονομική σταθερότητα του Ταμείου τους”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναδρομικά: Από 640 µέχρι 8.450 ευρώ στους ένστολους–Αναλυτικά τα ποσά (πίνακας)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδρομικά: Η ημερομηνία πληρωμής σε ένστολους και άλλα ειδικά μισθολόγια



    ΣΧΟΛΙΑ