• Ροή Ειδήσεων

    Πώς η ανακαίνιση του ακινήτου μειώνει τη φορολογία

    • NewsRoom
    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία


    Βαρύς είναι ο φορολογικός πέλεκυς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού καλούνται να πληρώνουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους κάθε χρόνο για τα ακίνητά τους, ενώ στην περίπτωση που εισπράττουν και εισοδήματα από τα ακίνητα αυτά, καλούνται να πληρώνουν ποσό που αντιστοιχεί σε έως και τρία ενοίκια απ’ όσα εισπράττουν.

    Ο συντελεστής φορολόγησης που αφορά στο εισόδημα που προκύπτει από τα ενοίκια ξεκινά από το 15%, για τα εισοδήματα που φτάνουν έως τις 12.000 ευρώ. Εκτός από το συντελεστή φορολόγησης, οι επιπλέον φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, εάν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

    Η πολυσυζητημένη «μόδα» της Airbnb, που έχει προκαλέσει την επιθυμία πολλών ιδιοκτητών να διαθέσουν τα ακίνητά τους στην online πλατφόρμα της, έχει φέρει μια νέα βάση δεδομένων σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων αυτών και τον περιορισμό των πληρωτέων φόρων.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να ενταχθούν στην πλατφόρμα της Airbnb, συχνά προχωρούν σε επισκευές και ανακαινίσεις στις ιδιοκτησίες τους. Κατά συνέπεια, αυξάνονται οι δαπάνες επισκευής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση.

    Πιο αναλυτικά, όσοι πραγματοποίησαν το 2018 δαπάνες επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης, τους αναγνωρίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, έκπτωση 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμισθώσεις ακινήτων, ως συνολικό ποσό ετησίων δαπανών.

    Σημειώνεται ότι για την κατοχύρωση δεν απαιτείται η συμπλήρωση κάποιου ποσού στη φορολογική δήλωση, ούτε η συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δηλώσεις 2019: Τσουχτερός ο ΕΝΦΙΑ, μεγάλες αλλαγές στο Ε3, ίδιο το Ε1

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΦΙΑ: «Φωτιά» τα ραβασάκια φέτος – Πόσο θα πληρώσουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΚΕΔΕ: Nα μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές



    ΣΧΟΛΙΑ