• Ροή Ειδήσεων

    Παιχνίδια εξουσίας στη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Ελσίνκι

    • NewsRoom

    Η σύντομη χειραψία Τραμπ – Πούτιν


    Επίδειξη ισχύος από τους δύο ηγέτες, Τραμπ και Πούτιν, που συναντώνται στο Ελσίνκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη κάνει tweets εκφράζοντας απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνάντησης, στην οποία ο Πούτιν έφτασε με καθυστέρηση μιας ώρας, αφήνοντας τον Τραμπ στο περίμενε…

    Διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και την αποδίδουν σε διπλωματικά παιχνίδια του Ρώσου προέδρου.

    Αλλά και ο Τραμπ δεν τον άφησε έτσι. Όταν ο Πούτιν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι, ο «Αμερικανός πρόεδρος τον άφησε να περιμένει λίγα λεπτά, προτού τελικά φτάσει κι εκείνος στον τόπο της συνάντηση.

    Τελικώς, η συνάντηση ξεκίνησε με μια πολύ σύντομη και αμήχανη χειραψία, στον απόηχο της δήλωσης Τραμπ ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής. «Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (…) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα» είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

    Είναι καιρός να μιλήσουμε για τις σχέσεις, απάντησε στον Τραμπ ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι θα μιλήσουν για δύσκολα πολυεθνικά θέματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ερντογάν για το συριακό ζήτημα, το οποίο θα είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησης.



    ΣΧΟΛΙΑ