• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όταν οι διακοπές με παιδιά γίνονται υπόθεση χιλιάδων ευρώ…

    • Bloomberg


    Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη νοτιοανατολική Ασία, ο Maximo και ο Sebastian Tuscano έμειναν για τέσσερα βράδια στο Andaman, ένα πολυτελές resort 178 δωματίων στο Langkawi της Μαλαισίας. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πανίδα στο τροπικό δάσος που περιβάλλει το θέρετρο – τους ιπτάμενους λεμούριους, πιθήκους, πάνω από 300 είδη πεταλούδων – και να κάνουν μπάνιο στην πισίνα που θυμίζει λιμνοθάλασσα. Κυνήγησαν πάγουρους, βοήθησαν έναν βιολόγο να βρει τα είδη που ήθελε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και συμμετείχαν σε πειρατικά παιχνίδια και κατασκευές. Γιόρτασαν τα 4α γενέθλια της ζωής τους με τον πιο υπέροχο τρόπο…

    «Ήθελα τα παιδιά να πάρουν ερεθίσματα και να συμμετέχουν ενεργά. Όχι άλλα video games και τηλεόραση, παρακαλώ!», θυμάται η μητέρα τους Darcy Tuscano. Και αν και πέρασαν πολλές ώρες μαζί ως οικογένεια, «ήταν ωραία να έχουμε το χρόνο μας ως ζευγάρι, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή και περνούν τέλεια χωρίς εμάς».

    Καθώς ο τομέας των οικογενειακών ταξιδιών έχει μετατραπεί σε μια βιομηχανία 500 δισ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία της ένωσης Family Travel Association, η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει αρχίσει να κάνει τα πάντα για να παρέχει στους μικρούς επισκέπτες της ό,τι και στους μεγάλους.

    «Στο παρελθόν, τα παιδικά κλαμπ των ξενοδοχείων ήταν συνήθως κάτι δωμάτια με κραγιόνια χωρίς παράθυρα», λέει η Julie Danziger, διευθύντρια του τμήματος πολυτελών ταξιδιωτικών υπηρεσιών του τουριστικού γραφείου Ovation Vacations της Νέας Υόρκης. Τώρα, λέει, έχουν γίνει διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για εν εξελίξει πολίτες του κόσμου.

    Η περίπτωση του γνωστού μας… Courchevel και άλλα

    Ας πάρουμε για παράδειγμα το resort «L’Apogée Courchevel» στις γαλλικές Άλπεις, όπου το «Mini VIP 1850 club» προσφέρει εργαστήρια δημιουργίας αρωμάτων και σοκολάτας για παιδιά. Το Gleneagles, στα Highlands της Σκωτίας, διαθέτει από την πλευρά του έναν στόλο παιδιών Land Rover για τους μικρούς επισκέπτες του. Και στο Chewton Glen του Hampshire, οι επίδοξοι σεφ μπορούν να μάθουν να φτιάχνουν ένα σωρό πράγματα στην αγγλική εξοχή.

    Αντίθετα από τα resort της Walt Disney ή του Club Med, κανένα από τα παραπάνω θέρετρα δεν είναι μόνο για παιδιά ή οικογένειες. Και για τους πλούσιους γονείς αυτού του κόσμου, αυτό ακριβώς είναι που μετράει.

    Η ύπαρξη και μόνο ενός παιδικού κλαμπ στο θέρετρο μπορεί να κάνει ακόμη και διακοπές που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένες για οικογένειες να δουλέψουν τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί ή τα παιδιά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Brando, ένα συγκρότημα από 35 κατοικίες στο ιδιωτικό νησί Tetiaroa, κοντά στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, με τα ειδικά προγράμματα για παιδιά που προσφέρει – με κυνήγι θησαυρού, εκδρομές για να δουν τις φάλαινες και καταδύσεις για να γνωρίσουν την ατόλη – ακόμη και ένας «σέξι» προορισμός στον Νότιο Ειρηνικό γίνεται με έναν τρόπο κατάλληλος και παιδιά.

    Μια χρυσοφόρα επιχείρηση…

    Φυσικά, ένα πρόγραμμα όπως το παραπάνω κοστίζει περίπου 81 δολάρια ανά παιδί για μισή μέρα, δηλαδή ελάχιστα χρήματα για κάποιον που έχει τη δυνατότητα να πληρώνει 2.200 δολάρια/βραδιά. Το πραγματικό, όμως, κίνητρο για τα ξενοδοχεία είναι ότι με τα παιδιά απασχολημένα, οι γονείς μπορούν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα… Κάνοντας spa, απολαμβάνοντας κοκτέιλ ή απολαμβάνοντας άλλες υπηρεσίες που απευθύνονται, τελικά, σε ενήλικες…

    Άποψη του Park Hyatt στο Saint Kitts (Saint Kitts and Vevis)



    ΣΧΟΛΙΑ