• Ροή Ειδήσεων

    Φήμες ότι κλείδωσαν οι υποψηφιότητες για το νέο CEO της Εθνικής – Σήμερα οι εξελίξεις

    the wise man

    the wise man


    Φήμες ότι κλείδωσαν οι υποψηφιότητες για το νέο CEO της Εθνικής -Σήμερα το Nomination Committee

    Σήμερα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Nomination Committee (NC) της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να ενημερωθεί για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου. Ενεργό ρόλο έχει η Ergon Zehnder του έμπειρου Ανδρέα Γαβρηιλίδη.  Επι της ουσίας το NC θα ενημερωθεί για τις υποψηφιότητες. Πρόθεση είναι το θέμα του CEO να έχει ολοκληρωθεί άμεσα ( το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου), όταν και σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα ονόματα έχουν ήδη επιλεγεί. Το Nomination Committee ειναι το κορυφαίο όργανο της τράπεζας που θα λάβει την τελική αποφαση κατόπιν ψηφοφορίας και θα προτείνει ένα όνομα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. 

    Ήδη όπως έγραψε χθες το mononews την πρόταση να είναι υποψήφιοι απέρριψαν τα κορυφαία στελέχη της Eurobank και της Alpha κ. Καλάντωνης και Ψάλτης. 

    Τώρα όσον αφορά τις νέες υποψηφιότητες μιλάμε για ονόματα που είτε έχουν είτε θα πάρουν την σφραγίδα του ESM. Μην πάει το μυαλό σας ότι θα είναι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ οι υποψήφιοι. Για να εγκριθεί ο υποψήφιος ως CEO στην ΕΤΕ ( όπως και στις άλλες τράπεζες)  πρέπει να είναι Fit & proper. Και οι Συριζαίοι δεν εχουν τέτοια στελέχη. 

    Ωστόσο η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο. Αξιζει να τονισθεί η εξαιρετική δουλειά που γινεται απο την πλευρα της Ergon Zehnder. Επαγγελματική 100%. 

    Στο Λονδίνο το Change4Ellaktor

    Στο Λονδίνο δεν βρέθηκε μόνον ο Πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, αλλά συμπτωματικά και στελέχη – κλειδιά της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άτυπο roadshow που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τη Rothchild έφερε το KILO Group – την πλευρά Καλλιτσάντση και τους συμμάχους της – σε επαφή με σημαντικό αριθμό funds, αρκετά από τα οποία μέτοχοι της Ελλάκτωρ.

    Ισχυρή παρακαταθήκη στις επαφές αυτές αποτελεί η παρουσία του Γ. Προβόπουλου στο σχήμα της Change4Ellaktor, αλλά και οι επαφές που όλο αυτό το διάστημα είχε αναπτύξει ο Αναστ. Καλλιτσάντσης με τους ξένους fund managers και επενδυτικά κεφάλαια.

    Οι δικαστικές περιπέτειες των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα σε Κύπρο και Σκόπια αντίστοιχα, η υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και η απουσία δομών εταιρικής διακυβέρνησης στον όμιλο, φαίνεται πως μετρούν στις τελικές αποφάσεις των funds. 

    Η μάχη των εξουσιοδοτήσεων είναι σκληρή και δίνεται ψήφο – ψήφο.

    Άρχισαν οι προσωπικές διενέξεις

    Είναι πλέον βέβαιο ότι η γενική συνέλευση της Παρασκευής οδεύει προς αναβολή. Όπως ορίζει η νομοθεσία η Γ.Σ. μπορεί να αναβληθεί και να συγκληθεί εκ νέου εντός 30 ημερών, άρα η τελική αναμέτρηση μπορεί να μετατεθεί στα τέλη Ιουλίου.

    Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε η σύγκρουση των δύο στρατοπέδων μπορεί να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο. 

    Ήδη ο Δ. Κούτρας επετέθη στον πρώην Διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, τον οποίο προτείνει η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση για τη θέση του προέδρου σε νέο ΔΣ, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου στο Bloomberg. 

    Ανάλογα σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί η κάθε πλευρά για την απέναντι. 

    Ήδη ορισμένα funds ανησυχούν για την ένταση της σύγκρουσης και ζητούν να πέσουν οι τόνοι και να επιχειρηθεί στο διάστημα του ενός μηνός που θα δοθεί αναβολή να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αν είναι δυνατόν.

    Σήμερα Πέμπτη, πάντως, θα συνεδριάσει το δ.σ. της Ελλάκτωρ και θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων το αίτημα της αναβολής. 

    Αύριο μεσημέρι, σε κάθε περίπτωση, όλοι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο (η γ.σ. πρέπει να συγκληθεί για να κατατεθεί το αίτημα). Το σκηνικό θα είναι μοναδικό.

    Ουδέν θέμα με Nomura

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λένε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη με τη Nomura και το πως προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση της Forthnet, παρότι και ο Wiseman είχε μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες. Σημειώνουν, δε, ότι οι εντολές που έχει λάβει ο σύμβουλος του διαγωνισμού, αφού εξετάστηκαν διάφορες επιλογές και σενάρια, είναι να προχωρήσει με τις δύο προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, των Vodafone – Wind και του Antenna Group.

    Από εκεί και πέρα, το εάν θα κατατεθούν στο τέλος Ιουλίου νέες δεσμευτικές προτάσεις, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους τους επενδυτές. 

    Επί του παρόντος οι τράπεζες προχωρούν και προχωρούν με τα υπάρχοντα δεδομένα και όχι με πομφόλυγες τύπου “από μηχανής θεός”, Ελληνοαμερικάνος ή Ολλανδός.

    Το αμερικανικό όνειρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Λίγες είναι οι ελληνικές εταιρείες με σοβαρή παρουσία στις ΗΠΑ. Πέραν της Intralot, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σοβαρά βήματα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

    Πρόσφατα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η δεύτερη επένδυση, ύψους 250 εκατ.ευρώ, στο αιολικό πάρκο Fluvanna στο Τέξας. 

    Η επένδυση αυτή προστέθηκε στο πρώτο έργο που ήδη λειτουργεί στο Άινταχο. 

    Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μια λίστα από αδειοδοτημένα project στις ΗΠΑ, με συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 500 μεγαβάτ από τα οποία θα γίνει και η επιλογή για την επόμενη επένδυση.

    Η ΤΕΝΕΡΓ έχει εστιάσει στις ΗΠΑ, πέραν του μεγέθους της αγοράς και του σταθερού κανονιστικού πλαισίου, λόγω και της άνετης πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση για έργα ΑΠΕ.

    Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.166 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.

    Για να αντιληφθεί κανείς το growth της εταιρείας, το το 2010 ο κύκλο εργασιών έφθανε τα 59 εκατ. ευρώ και το EBITDA τα 23 εκατ. ευρώ και το 2017 έφθασε να έχει κύκλο εργασιών 276 εκατ. ευρώ και EBITDA 151,2 εκατ. ευρώ.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ