• Κοινωνία

    Βρετανία: Η πανδημία αυξάνει τις φωνές για στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη

    • NewsRoom


    Στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη ζητούν όλο και περισσότερες φωνές στη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο, με αφορμή την σημερινή 50η Ημέρα της Γης. Μια στροφή η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το σοκ από τον νέο κορονοϊό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επενδυτές, πολιτικοί και εταιρείες, που βλέπουν στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανταπόκριση στην κρίση μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι βαθύτεροι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή.

    «Ασκούνται πολλές πιέσεις ώστε τα πακέτα αυτά δημοσιονομικών κινήτρων, όταν έρθουν, να είναι προσανατολισμένα σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να είναι κλιματικά ωφέλιμα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το κλίμα για τη Βρετανία και την ΕΕ Πίτερ Μπετς στην Reuters Television. «Ένας κίνδυνος είναι σίγουρα ότι θα είναι τεράστια η πριμοδότηση από κάποιες κυβερνήσεις στον κόσμο για να ξανατεθεί σε κίνηση η οικονομία, για να ξαναρχίσουν να εργάζονται οι άνθρωποι».

    Καθώς η μεγάλη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που προγραμματιζόταν αρχικά να γίνει στην Γλασκώβη τον Νοέμβριο, αναβλήθηκε για το ερχόμενο έτος εξαιτίας της Covid-19, ο Μπετς σημείωσε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συσκεφθούν οι υπουργοί Οικονομικών για τον συντονισμό σχεδίων πράσινης ανάπτυξης. «Το κόστος γι’αυτό θα είναι σχετικά χαμηλό εφόσον πρόκειται για ένα θέμα όπως η κλιματική αλλαγή, για την οποία γνωρίζουμε ότι έρχεται και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να προετοιμαστούμε γι’αυτήν», πρόσθεσε. «Αυτό που βλέπουμε με αυτήν την πανδημία είναι ότι, αν περιμένουμε μέχρι να υπάρξει η κρίση, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο».

    Μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και αυτές ευρωπαϊκών και άλλων χωρών έχουν επικεντρωθεί στην αναχαίτιση της ζημιάς που προκαλείται στη βιομηχανία, στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας ή στις προσπάθειες για να αποφευχθούν χρεοκοπίες εταιρειών. Ωστόσο υπουργοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και ορισμένες κυβερνήσεις άλλων χωρών στον κόσμο έχουν αρχίσει να επισημαίνουν την υποστήριξή τους στην ευθυγράμμιση των επεμβάσεων που θα γίνουν λόγω κορονοϊού με στόχους ωφέλιμους για το κλίμα. Αυτό είναι κάτι που προωθούν οργανώσεις ακτιβιστών σε όλον τον κόσμο.

    Σήμερα εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα, επιστήμονες, τραγουδιστές και ηθοποιοί αρχίζουν μια τριήμερη εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση με τίτλο EarthDayLive2020 στην διεύθυνση https://www.earthdaylive2020.org κατά την οποία θα γίνονται σεμινάρια μέσω διαδικτύου για το πώς θα μπορούσε να είναι μια ανάκαμψη που θα είναι δίκαιη και φιλική προς το κλίμα.

    Αν και οι μεγάλες οικονομίες δεν έχουν ακόμη ενστερνιστεί πολιτικές όπως η ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα, η οποία χρειάζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες για να σταθεροποιηθεί το κλίμα της Γης, κάποιοι προβληματισμοί έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια σε ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις που γίνονται για κίνητρα και σχέδια διάσωσης.

    Χθες, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν “πράσινες” προϋποθέσεις για οποιαδήποτε σχέδια απόσυρσης αυτοκινήτων καταρτίσει η ΕΕ ώστε να αναζωογονηθεί η ζήτηση οχημάτων.

    Την περασμένη εβδομάδα επίσης η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Λεονόρε Γκεβέσλερ δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια για την Austrian Airlines θα πρέπει να εξαρτηθεί από μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η μείωση των πτήσεων μικρών αποστάσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ