• ΥΓΕΙΑ

    Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

    • NewsRoom
    εμβόλιο-γρίπη


    Ξεκίνησε επισήμως την 1η Οκτωβρίου ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ο έγκαιρος εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ᾽όλη τη διάρκεια της περιόδου δραστηριότητας του ιού.

     Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

    «Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

    Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειονότητα η ανάγκη για νοσηλεία.

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία του εμβολιασμού, προχωρεί εντός του Οκτωβρίου σε ενημερωτική δράση στην πλατεία Αριστοτέλους με τη διανομή έντυπου υλικού για τους εμβολιασμούς.

    Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται κάθε χρόνο στους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να μη μεταδίδουν τον ιό στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

    Από εκεί και πέρα, βάσει εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο κατά της γρίπης χορηγείται:

    Σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου:

    – Ηλικία >60 ετών

    – Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς
    παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    -Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    -Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

    -Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

    -Μεταμόσχευση οργάνων

    -Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

    -Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    -Χρόνια νεφροπάθεια

    -Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

    -Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες

    -Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2

    -Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα
    με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου o Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές
    σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.

    -Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών

    -Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

    Όσον αφορά στα παιδιά, βάσει του ισχύοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να χορηγείται σε άτομα >6 μηνών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ