• ΥΓΕΙΑ

    Ξεκινά η πιστοποίηση των φαρμακοποιών για διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία

    • Έφη Τσιβίκα
    Επιχείρηση ελευθερία: Πάνω από 7.070.000 οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19

    Εμβόλιο


    Σε υλοποίηση προχωρά η υπουργική απόφαση (Υπ. Απ. Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 (ΦΕΚ Β΄ 2811/4.7.2019) που έδωσε και επισήμως το “πράσινο φως” για τη διενέργεια Εποχικού Εμβολιασμού και Χορήγησης Αντιτετανικού Ορού στα φαρμακεία.

    Η διαδικασία των εξετάσεων της Πιστοποίησης των Φαρμακοποιών ξεκινά την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΙΔΕΕΑΦ.

    Ο πρώτος κύκλος των εξετάσεων θα διαρκέσει μέχρι την 31Η Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα θα επικυρώνονται από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι δε επιτυχόντες θα λαμβάνουν το Πιστοποιητικό τους ηλεκτρονικά, μία εβδομάδα περίπου μετά από την εξέταση. Τέλος, η πιστοποίηση θα αναρτάται σε εμφανές σημείο εντός του φαρμακείου.

    Αναφερόμενος στο νέο σύστημα εξετάσεων ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς τόνισε πώς «η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής αποτελεί την επίσημα θεσμοθετημένη επιβεβαίωση του επιστημονικού ρόλου του Φαρμακοποιού. Είναι η πρώτη φορά που μια από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε καθημερινά στους πολίτες στα φαρμακεία μας, αναγνωρίζεται, θεσμοθετείται και πιστοποιείται».

    «Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής και ειδικά  τον Καθηγητή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λιονή και την επιστημονική του ομάδα του».

    Η διαδικασία

    Ο ΠΦΣ καλεί όλους τους φαρμακοποιούς να συμμετάσχουν στη διαδικασία πιστοποίησης, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

    1.      Εγγραφή στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ (αν ακόμα δεν το έχετε κάνει) και από εκεί στην πλατφόρμα Πιστοποίησης Διενέργειας Εμβολιασμών στα Φαρμακεία.

    2.      Μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού

    3.      Από τις 16/1 και μετά, συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία.

    Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, συνοπτικά:

    • Στην έναρξη της διαδικασίας εξέτασης, παρατίθενται ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ενώ θα ζητείται η συμπλήρωση μιας ΦΟΡΜΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, για την ορθή έκδοση του πιστοποιητικού.
    • Οι φαρμακοποιοί θα χρειαστεί να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που θα εμφανίζονται τυχαιοποιημένα, από ένα σύνολο 50 ερωτήσεων.
    • Με την επιλογή «ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ» θα διατίθεται ανώτατος χρόνος 30’ για ολοκλήρωση των απαντήσεων. Στο τέλος της εξέτασης, θα πρέπει να επιλεγεί το κουμπί «Υποβολή όλων και τέλος».
    • Η βαθμολογία θα δημιουργείται αυτόματα, με άριστα το βαθμό 15, ενώ επιτυχόντες θεωρούνται όσοι λάβουν βαθμολογία από 12 και πάνω. Το αποτέλεσμα θα ανακοινώνεται άμεσα, καθώς και οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις της εξέτασης.
    • Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να επαναλάβει την εξέταση στην επόμενη εξεταστική περίοδο η οποία θα σας ανακοινωθεί.
    • Τα αποτελέσματα θα επικυρώνονται από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι δε επιτυχόντες θα λαμβάνουν το Πιστοποιητικό τους ηλεκτρονικά, μία εβδομάδα περίπου μετά από την εξέταση.
    • Οι επιτυχόντες οφείλουν να εκτυπώσουν και να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο του φαρμακείου τους το Πιστοποιητικό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ