• ΥΓΕΙΑ

    Βρετανία: Αυξάνει το διάστημα χορήγησης μεταξύ α’ και β’ δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

    • NewsRoom
    Pfizer: Αναμένεται έγκριση από FDA για παιδιά 5 έως 11 ετών

    ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) διεύρυνε το χρονικό “παράθυρο” στο οποίο θα λάβουν οι πολίτες τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19 των Pfizer/BioNTech, κατά μια χρονική περίοδο την οποία οι εταιρείες εξέτασαν σε μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών.

    Η NHS έγραψε μια επιστολή στα νοσοκομεία λέγοντας ότι εκείνοι που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν τη δεύτερη δόση τους μετά τις 4 Ιανουαρίου θα πρέπει να ξαναπρογραμματιστούν να το λάβουν σε 12 εβδομάδες, αντί σε τρεις εβδομάδες. Η κίνηση θα φέρει το “παράθυρο” πιο κοντά στο χρονικό πλαίσιο για το μόλις εγκεκριμένο εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca

    Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να λέει ότι η νέα παραλλαγή του ιού μεταδίδεται πιο γρήγορα και εύκολα. Οι καθημερινές περιπτώσεις αυξήθηκαν από 12.330 στο τέλος Νοεμβρίου σε 50.023 στις 30 Δεκεμβρίου.

    Όταν η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε την έκτακτη έγκρισή της στο εμβόλιο της Pfizer, ο Γερμανός συν-δημιουργός του εμβολίου, η γερμανική BioNTech, είπε ότι το διάστημα μεταξύ των δόσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, και βασίστηκε σε αναλύσεις που περιελάμβαναν ασθενείς που έλαβαν τον δεύτερο εμβολιασμό τους εντός 19 έως 42 ημερών μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους.

    Η Pfizer σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η προστασία διατηρείται μετά από 21 ημέρες από τη λήψη της πρώτης δόσης.

    «Ενώ οι αποφάσεις σχετικά με εναλλακτικά δοσολογικά σχήματα ανήκουν στις υγειονομικές αρχές, η Pfizer πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι υγειονομικές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες επιτήρησης για τυχόν εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα που εφαρμόζονται και να διασφαλίζουν σε κάθε παραλήπτη τη μέγιστη δυνατή προστασία, που σημαίνει ανοσοποίηση με δύο δόσεις του εμβολίου» είπε η Pfizer.

    Στο ενημερωτικό έγγραφο που οι εταιρείες φαρμάκων παρείχαν στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ανέφεραν ότι περίπου το 80% των ασθενών που έλαβαν τη δεύτερη δόση την έλαβαν εντός 10 εβδομάδων από τη λήψη της πρώτης.

    Διαβάστε ακόμη:

    AstraZeneca: Υποβάλαμε πλήρη φάκελο με δεδομένα στον EMA – Περισσότερα ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός

    Οδηγίες εμβολιασμού για άτομα με υποκείμενα νοσήματα



    ΣΧΟΛΙΑ