• ΥΓΕΙΑ

    Βόρεια Ελλάδα: «Καμπανάκι» από Γκάγκα και Παπαευαγγέλου

    • NewsRoom
    Βόρεια Ελλάδα: «Καμπανάκι» από Γκάγκα και Παπαευαγγέλου


    Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

    Το φθινόπωρο μπαίνει τώρα, ο χειμώνας είναι μπροστά

    «Το φθινόπωρο μπαίνει τώρα, ο χειμώνας είναι μπροστά. Είναι σημαντικό να το έχουμε υπόψιν μας και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό. Χτυπάει ένα “καμπανάκι κινδύνου”. Υπάρχει αυξητική τάση κρουσμάτων από 11% έως 36% . Θέλουμε να είναι ενήμερος όλος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν και θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία τα πολλά κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα.

    Η σημασία του εμβολιασμού

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερα χάρη σε αυτόν.

    «Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε, υπογράμμισε η κ. Γκάγκα.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι, ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι.

    Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε ότι η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

    Περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχούν τους επιστήμονες και όπως είπε, επικρατεί και πάλι η ενδοοικογεναική μετάδοση.

    Η πανδημία εμφανίζει σταθεροποίηση

    Αναφερόμενη στα στοιχεία της πανδημίας, η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε πώς ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ.

    Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 34 έτη και 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια» είπε και τόνισε: «Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

    «Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά», είπε και πρόσθεσε ότι περίπου 160.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

    Και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

    Αναφερόμενη στα δύο τμήματα στις Συκιές Θεσσαλονίκης που έκλεισαν, λόγω κορονοϊού, επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με θετικότητα 5,4%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια».

    Πηγή: healthstories.gr

    Διαβάστε επίσης

    Κορονοϊός: Η πορεία των μεταλλάξεων στην Ελλάδα

    ΕΟΔΥ: 2.125 κρούσματα, 31 θάνατοι και 331 διασωληνωμένοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ