• ΥΓΕΙΑ

    Βασίλης Κοντοζαμάνης στο Economist: Πάνω από 800 εκατ. οι δαπάνες για τον κορονοϊό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, δήλωσε σήμερα Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. «Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η υπουργός Άμυνας Χελένα Καρέιρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Πορτογαλία είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου την αποστολή στην Ουκρανία «γιλέκων, κράνων, γυαλιών νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδων, πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων» και «αυτόματων τυφεκίων G3». Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι κήρυξε «personae non gratae» δέκα εργαζομένους της ρωσικής πρεσβείας «των οποίων οι δραστηριότητες ήταν αντίθετες με την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Λάβαμε τη σωστή απόφαση», εξήγησε ο Πορτογάλος υπουργός, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν «δραστηριότητες αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια» και «το διπλωματικό τους καθεστώς». ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Δυσθεώρητα τα οικονομικά μεγέθη της επιδημίας COVID-19 στη χώρα μας. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η κυβέρνηση επένδυσε στην ενίσχυση του ΕΣΥ την περίοδο της επιδημίας κι αυτό είχε αποτέλεσμα.

    «Ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας, τόσο σε ανθρώπινους πόρους, όσο και σε οικονομικούς. Έχουμε ξεπεράσει τα 800.000.000 ευρώ σε δαπάνες για τον κορονοϊό και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά για τη διαχείριση της πανδημίας θα ξεπεράσουν το 1,250 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα της διαχείριση της πανδημίας στο πλαίσιο του 25nd Roundtable with the Government of Greece (8-9 Ιουλίου 2021).

    «Δημιουργήσαμε πραγματικά μία παρακαταθήκη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είδαμε άλματα να γίνονται, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή υγεία.

    Και εισαγάγαμε υπηρεσίες στο σύστημα, οι οποίες θα μείνουνε. Όπως, για παράδειγμα, η εξυπηρέτηση συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μπορούνε να πάνε να πάρουνε τα φάρμακά τους από κάποιο φαρμακείο ή κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ».

    Στήριξη στην παραγωγή εμβολίων

    Ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις όποιες προσπάθειες γίνουν για την παραγωγή εμβολίων επί ελληνικού εδάφους.

    «Βεβαίως και στηρίζουμε προσπάθειες, προκειμένου να έρθει η παραγωγή εμβολίων στη χώρα. Αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Και σήμερα να είχαμε ένα εργοστάσιο, δεν θα είχαμε αύριο εμβόλια», τόνισε για τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό.

    Επεσήμανε, δε, ότι τα εμβόλια δεν παράγονται με μαγικό τρόπο, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Τα εμβόλια καταρχάς απαιτούν προετοιμασία, μεταφορά τεχνογνωσίας και βεβαίως παραχώρηση πατέντας», τόνισε.

    Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρήγαγε φάρμακα, τα οποία εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί. Η μικρή Ελλάδα στήριξε με φάρμακα χώρες, οι οποίες είχαν ανάγκη και ελλείψεις στη διάρκεια της πανδημίας».

    Νέες ΜΕΘ

    Η Ελλάδα είχε τις λιγότερες κλειστές κλίνες ΜΕΘ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι νέες κλίνες, που δημιουργήθηκαν το περασμένο διάστημα, στο peak της επιδημίας, στελεχώθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μπήκαν στη μάχη ενάντια στην COVID-19.

    Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στα πυρά που εξαπολύει η αντιπολίτευση.

    «Λογικό είναι να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή κριτική στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο, αλλά εφόσον ακολουθήσουμε τον δρόμο της τεκμηρίωσης, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε», είπε.

    «Η COVID-19 μας έδωσε τη δυνατότητα να καταρρίψουμε τον μύθο του λεγόμενου πολιτικού κόστους. Η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις και βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια ακριβώς μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, και 17 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού», σχολίασε.

    Το μοντέλο χρηματοδότησης

    Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στο μοντέλο χρηματοδότησης.

    «Χρησιμοποιούμε το μεγάλο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι το RRF, το Ταμείο Ανάκαμψης, με συγκεκριμένες προτάσεις, που ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και, μάλιστα, με άλλα εργαλεία μπορούμε να μοχλεύσουμε πόρους και να έχουμε ακόμη περισσότερα χρήματα στον τομέα της Υγείας, που έχει να κάνει, τόσο με αναβάθμιση υποδομών όσο και με την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

    Διαβάστε επίσης

    Κοντοζαμάνης: Τώρα η ευκαιρία για επανεκκίνηση του ΕΣΥ – Δημιουργήθηκαν10.000 νέες θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ