• ΥΓΕΙΑ

    Βάνα Παπαευαγγέλου: Κρίσιμη η εβδομάδα, από την επόμενη Δευτέρα ίσως μπορέσουμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε

    • NewsRoom

    Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζουν οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως μάλιστα ανέφερε, ίσως μπορέσουμε «να αρχίσουμε να χαμογελάμε από την επόμενη Δευτέρα».

    Όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρήθηκε τις περασμένες ημέρες μια εκθετική αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών να είναι τα 64 έτη. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση της νοσηλείας ασθενών κάτω των 60 ετών, ενώ καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των θανάτων.  Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, τα κρούσματα αυτά έχουν σχέση με μόλυνση κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ καταγράφεται μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 42 χρόνια, ωστόσο έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

    Αναφορικά με τα παιδιά, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η ευθύνη τους στην ενδοοικογενειακή μεταδοτικότητα είναι χαμηλός. ειδικά όταν τα παιδιά είναι κάτω της ηλικίας των 10 ετών. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ανέφερε πως ακόμα και σε περιπτώσεις που παρατηρήθηκε σε σχολεία κρούσματα σε 2 παιδιά, αυτά δεν σχετίζονταν μεταξύ τους αλλά με το αυξημένο φορτίο της περιοχής.

    Όπως ανέφερε, παρά την αύξηση των μολύνσεων που παρατηρείται στην ομάδα κάτω των 17 ετών, αυτό οφείλεται στη γενικότερη αύξηση των μολύνσεων. Μάλιστα, το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας μεταξύ των κρουσμάτων παραμένει στα ίδια επίπεδα, έχοντας αυξηθεί από το 7,2% στο 7,5%.

    Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, ωστόσο, το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν «μονόδρομος», καθώς έχει σχέση με την κινητικότητα των γονέων, των εκπαιδευτικών και των υπηρεσιών υποστήριξης των σχολείων.

    Η κα Παπαευαγγέλου κάλεσε ξανά τους πολίτες να αυξήσουν την χρήση μάσκας, η οποία όπως ανέφερε προστατεύει με δύο τρόπους, καθώς μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης, ενώ και σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, μειώνει τον ιικό φορτίο που φτάνει σε κάθε έναν που τη φορά.



    ΣΧΟΛΙΑ