• ΥΓΕΙΑ

    Κοντοζαμάνης: Προετοιμαζόμαστε για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων

    Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, δήλωσε σήμερα Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. «Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η υπουργός Άμυνας Χελένα Καρέιρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Πορτογαλία είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου την αποστολή στην Ουκρανία «γιλέκων, κράνων, γυαλιών νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδων, πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων» και «αυτόματων τυφεκίων G3». Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι κήρυξε «personae non gratae» δέκα εργαζομένους της ρωσικής πρεσβείας «των οποίων οι δραστηριότητες ήταν αντίθετες με την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Λάβαμε τη σωστή απόφαση», εξήγησε ο Πορτογάλος υπουργός, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν «δραστηριότητες αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια» και «το διπλωματικό τους καθεστώς». ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Σε φάση προετοιμασίας για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για το θέμα του κορονοϊού την Τρίτη (21/4/2020).

    «Προετοιμαζόμαστε για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, αλλά αυτό δεν θα γίνει αμέσως και θα γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις. Θα γίνει δε ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό τομέα και στα δημόσια νοσοκομεία.  Και βεβαίως, όχι με τον ίδιο ρυθμό χειρουργείων που είχαμε πριν την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε ο κος Κοντοζαμάνης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει κάποιο χρονικό ορίζοντα.

    Όπως ο ίδιος σημείωσε, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν βάσει οδηγιών της ειδικής επιστημονικής Επιτροπής αλλά και των Επιτροπών λοιμώξεων και χειρουργείων που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο και ανάλογα θα καθοριστούν οι κινήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία στις 11 Μαρτίου «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων», ενώ λίγες μέρες μετά (17/3), επέκτεινε την εφαρμογή του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Καθώς οι μέρες περνούν, η αγωνία των ασθενών των οποίων οι επεμβάσεις έχουν μπει στον “πάγο” εντείνεται, δεδομένου ότι ο αριθμός των χειρουργείων που ακυρώνονται καθημερινά είναι μεγάλος, οδηγώντας σε παρατεταμένη αναμονή που μπορεί να φτάσει και πολλούς μήνες μετά την άρση των μέτρων.

    Σε δεύτερο χρόνο, δρομολογείται και η επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, και εκεί υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, καθώς πρόκειται για δομές στις οποίες παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου και συγχρωτισμός.

     



    ΣΧΟΛΙΑ