• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας:  Ο κορονοϊός μπορεί να εκριζωθεί με δύο τρόπους

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Αδύνατη είναι η άμεση και οριστική εκρίζωση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στη χώρα πριν την ανάπτυξη και ευρεία διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

    Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, η οριστική εκρίζωση θα ήταν εφικτή χωρίς εμβόλιο μόνο στην περίπτωση που η νόσος κινούταν  ταυτόχρονα με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, ταυτόχρονα όλες οι κυβερνήσεις λάμβαναν τα ίδια μέτρα και είχαμε την ίδια πορεία στη χώρα μας.

    Εφόσον τα παραπάνω δεν έχουν συμβεί, ο ιός θα «σβήσει» με την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου ή σταδιακά με την εφαρμογή των μέτρων όταν αυτά απαιτούνται και την ανάπτυξη φυσικής ανοσίας.

    «Όσο περνάει ο καιρός και ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία, με τον τρόπο που θα ζούμε και με την υγιεινή που θα ακολουθούμε, θα αυξάνεται σιγά σιγά και η ανοσία. Τα άτομα που έχουν ανοσία σήμερα είναι λίγα, ωστόσο, όταν ο αριθμός αυτός αυξηθεί σημαντικά, τότε θα σβήσει και ο ιός. Σύμφωνα με τις μαθηματικές εκτιμήσεις η απαιτούμενη ανοσία θα επιτευχθεί μετά από δύο χρόνια», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση, η οποία μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα ανοσία στον πληθυσμό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι μονοπώλιο και θα διατεθεί δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

    Στο μεταξύ τα διαθέσιμα φάρμακα και αυτά που θα επιβεβαιώνεται στην πορεία ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά θα βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου.

    Ήδη εκατοντάδες κλινικές μελέτες εξετάζουν θεραπευτικά σχήματα, ορισμένων εκ των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες. Η Ελλάδα εντάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια, είναι πρωτοπόρος και συμμετέχει ενεργά.

    «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να παρακολουθούμε τα δεδομένα, να κινούμαστε ανάλογα με αυτά, όπως κινηθήκαμε επιστημονικά μέχρι σήμερα, και να προχωράμε με αισιοδοξία και όραμα», υπογράμμισε ο καθηγητής.



    ΣΧΟΛΙΑ