• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας: Απαραίτητο το αντισηπτικό πριν και μετά τη χρήση μάσκας

    • NewsRoom
    Ποια είναι τα επτά συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από κορονοϊό


    Το ενδεχόμενο χρήσης υφασμάτινων προστατευτικών μασκών από το γενικό πληθυσμό κατά τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιστημονικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση της μάσκας θα γίνεται στο πλαίσιο σύστασης για αυτήν την μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου.

    Θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει, μετά από ειδική εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως σημείωσε, θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες.

    «Η ψευδαίσθηση ασφάλειας μιας μάσκας και ενός μέτρου που αφορά την απόσταση χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής δεν βοηθά. Θεωρώ ότι πιθανώς όλοι πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας ένα αντισηπτικό μαντιλάκι, ένα αντισηπτικό υγρό και να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας.  Είναι αδύνατον να διανοηθώ και το λέει και το ECDC, να χρησιμοποιεί κανείς ή να βγάζει τη μάσκα χωρίς να έχει βάλει πρώτα αντισηπτικό στα χέρια του. Η επαφή με το πρόσωπο είναι κύριο μήνυμα, το οποίο είναι πάρα πολύ εύκολο να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία πάνινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολύ προσοχή», τόνισε ο κος Τσιόδρας.



    ΣΧΟΛΙΑ