• ΥΓΕΙΑ

  Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

  • NewsRoom


  Η προσεκτική επιλογή των τροφών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή και συντήρησή τους αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι σε μια  τροφική δηλητηρίαση. Τι γίνεται όμως όταν όλα αυτά δεν τηρούνται;

  Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση  μολυσμένων τροφών ή νερού και εκδηλώνεται με μία ποικιλία συμπτωμάτων. Οφείλεται στη δράση μικροοργανισμών (μικρόβια, ιοί, παράσιτα) ή τοξίνες αυτών, τα οποία αναπτύσσονται στις τροφές ή στο νερό, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή ή την συντήρησή τους. Μπορεί όμως να προκληθεί και από τροφές που έχουν από την φύση τους κάποια δηλητηριώδη ουσία, όπως κάποια είδη μανιταριών ή ορισμένα οστρακοειδή.

  Πώς εκδηλώνεται

  Τα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλωθούν από μισή ώρα μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής μέχρι και εβδομάδες αργότερα. Συνήθως όμως εκδηλώνονται μέσα σε ένα 24ωρο. Προσβάλλουν κυρίως το πεπτικό σύστημα και περιλαμβάνουν ναυτίες, εμέτους, διαρροϊκές κενώσεις και κοιλιακό πόνο. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστούν και γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, αδυναμία, καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγίες κ.ά.

  Αντιμετώπιση στο σπίτι

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και καφέ, γιατί αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
  2. Καταναλώστε στερεές τροφές όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές.
  3.  Επειδή η  διάρροια και ο έμετος μπορεί να προκαλέσουν  απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση,  είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά (νερό, τσάι και χαμομήλι) για ενυδάτωση του οργανισμού.
  4. Αλατίστε ελαφρά τις τροφές σας. Το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.
  5. Απευθυνθείτε στο γιατρό αν:
  • Η διάρροια και οι έμετοι διαρκούν πάνω από 2-3 μέρες ή/και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
  • Σε περίπτωση που ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή έχετε καταναλώσει κάποιο περίεργο είδος μανιταριού ή οστράκου θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό νωρίτερα.
  • Έχετε επίμονους εμέτους που καθιστούν αδύνατη την πρόσληψη υγρών από το στόμα ή νιώθετε αφυδατωμένοι (στεγνά χείλια, γλώσσα, στόμα).
  1. Προσοχή! Η λήψη φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του γιατρού απαγορεύεται κατηγορηματικά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΠΟΥ: Ένας στους 10 Έλληνες έχει πρόβλημα αλκοολισμού

   

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικίνδυνα όσο και το κάπνισμα τα καθαριστικά σε σπρέι!

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατρός δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής συνελήφθη με φακελάκι 500 ευρώ  ΣΧΟΛΙΑ