• ΥΓΕΙΑ

    Τρίτη δόση εμβολίου: Σχεδόν 130.000 ραντεβού – Τι απάντησε ο Θεμιστοκλέους για πιθανή επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

    • NewsRoom
    Τρίτη δόση εμβολίου: Σχεδόν 130.000 ραντεβού – Τι απάντησε ο Θεμιστοκλέους για πιθανή επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

    Μάριος Θεμιστοκλέους


    Στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να επισπεύσει την τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορονοϊού στους τρεις μήνες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν κλείσει περίπου 130.000 ραντεβού για τρίτη δόση.

    Τρίτη δόση εμβολίου: Γιατί ελήφθη η απόφαση για επίσπευση

    Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης ελήφθη από την επιτροπή με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες. «Το Ισραήλ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε δεδομένα. Αλλά είδαμε και άλλες χώρες, αλλά και τα δικά μας δεδομένα. Το να έρθει η αναμνηστική δόση νωρίτερα, βοηθάει. (…) Τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες». Αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, τονίζοντας πως αυτό το δεδομένο έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών. Ανέφερε πως η τέταρτη δόση θα αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας πως το βράδυ της Παρασκευής «κάναμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα. Ανοίξαμε σχεδόν 2,2 εκατ. νέους χρήστες. Η πλατφόρμα άντεξε πέρα από τα μικροπροβλήματα. Όσοι ήθελαν έκλεισαν ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από ότι τον Ιούνιο. Έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε 3 εκατ. ραντεβού και θα ανοίξουν και άλλα».

    Ο ίδιος εξήγησε πως προηγούνται αυτοί που έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση. «Θα λειτουργεί το σύστημα έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση πολύ γρήγορα», εξήγησε. Ενδεικτικά σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατηθεί 100.000 ραντεβού για 1η δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως.

    Ο γενικός γραμματέας, επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι χρειάζεται. Τόνισε δε πως την επόμενη εβδομάδα θα συσταθούν οι υγειονομικές επιτροπές για να εξετάσουν ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες εκτός των άνω των 60 ετών, απάντησε πως «θα δούμε».

    Διαβάστε επίσης

    Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες από τη δεύτερη, για όλους τους ενήλικες



    ΣΧΟΛΙΑ