• ΥΓΕΙΑ

    To search στο Google εντοπίζει τα hotspots της πανδημίας

    • NewsRoom
    Google


    Ένα νέο εργαλείο για την έγκαιρη προειδοποίηση των hotspot της πανδημίας παρουσίασε το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Το εργαλείο αφορά τις αναζητήσεις στο ίντερνετ που σχετίζονται με γαστρεντερικά συμπτώματα.

    Οι επιστήμονες του κορυφαίου νοσοκομείου της Βοστώνης προέβησαν σε σύγκριση των αναζητήσεων για απώλεια γεύσης, όρεξης και διάρροια με την επίπτωση της Covid-19 σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ.

    Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Google Trends της Alphabet, διαπίστωσαν ότι ο όγκος των αναζητήσεων είχε σχέση με τα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϋ, Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη και Ιλινόις τρεις έως τέσσερις εβδομάδες αργότερα.

    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology και παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg έδειξε ότι η ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των τάσεων γρίπης πριν από μια δεκαετία, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον κορωνοϊό.

    Οι ασθενείς με Covid-19 αναφέρουν συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια, προκαλώντας το ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή της μελέτης.

    «Τα δεδομένα μας υπογραμμίζουν τη σημασία των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος στη μόλυνση με κορωνοϊό και υποδηλώνουν ότι το Google Trends μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόβλεψη πανδημιών», σημειώνει η γαστρεντερόλογος Kyle Staller στη μελέτη.



    ΣΧΟΛΙΑ