• ΥΓΕΙΑ

    Τι λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για τη χρήση μάσκας στα σχολεία


    Οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία και άλλες δομές φροντίδας ανηλίκων εξέδωσε πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), η οποία αποτελεί την «πυξίδα» των ανά τον κόσμο παιδιάτρων.

    Σύμφωνα με αυτές, τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω μπορούν και πρέπει να φορούν υφασμάτινα καλύμματα προσώπου (μάσκες) σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να διατηρήσουν φυσική απόσταση, όπως στο σχολείο, τις δομές φροντίδας παιδιών και άλλες ομάδες. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο της χρήσης τους στο σπίτι, προκειμένου να προστατεύονται μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από το νέο κορονοϊό.

    «Τα καλύμματα προσώπου από πανί μπορούν να φορεθούν με ασφάλεια από όλα τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειονότητας των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, με ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις», αναφέρει η AAP.

    Σε παιδιά κάτω των 2 ετών και σε οποιονδήποτε έχει δυσκολία στην αναπνοή ή δεν δύναται να αφαιρέσει το κάλυμμα χωρίς βοήθεια, δεν συνιστάται η χρήση του.

    «Αυτός ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό και τα καλύμματα προσώπου είναι ένας αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση της COVID-19. Καθώς οι γονείς ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και σε άλλους χώρους φροντίδας, τα υφασμάτινα καλύμματα θα πρέπει να γίνουν μέρος της νέας κανονικότητας», αναφέρει η Πρόεδρος της AAP, Sara «Sally» Goza, MD, FAAP.

    H ίδια σημειώνει ότι όπως ακριβώς τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι πρέπει να φορούν κράνος όταν κάνουν ποδήλατο και ζώνη στο κάθισμα του αυτοκινήτου, θα μάθουν να φορούν και μάσκες, ως μέρος της ρουτίνας τους, όταν αυτό απαιτείται.

    «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα σχέδια για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και άλλες δομές φροντίδας ανηλίκων πρέπει να περιλαμβάνουν την καθολική χρήση καλυμμάτων προσώπου από παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω και ενήλικες με τους οποίους αλληλεπιδρούν, σύμφωνα με τις οδηγίες.

    Ακόμα και παιδιά ηλικίας από 2 ετών έχει φανεί ότι μπορούν να διδαχθούν βασικές δεξιότητες για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

    Οι παιδίατροι θα πρέπει να υπενθυμίζουν στους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι εάν έχουν πυρετό, βήχα, συμφόρηση, καταρροή, διάρροια ή έμετο», αναφέρει η Ακαδημία.

    Παράλληλα, προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά ώστε να κάνουν τη χρήση μάσκας συνήθεια, παροτρύνει τους παιδιάτρους να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να τα εκπαιδεύουν με τη χρήση της στο σπίτι. Η χρήση της μάσκας στο σπίτι μπορεί, επιπλέον, να είναι πολύτιμη για την προστασία των μελών της οικογένειας που διατρέχουν κίνδυνο ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Οι οδηγίες της AAP δεν καθορίζουν τύπους υλικών ή στυλ για τις μάσκες. Αναφέρουν ότι “πολλά υφασμάτινα καλύμματα προσώπου έχουν απόδοση ελέγχου της μόλυνσης συγκρίσιμη με τις κοινές ιατρικές μάσκες που χρησιμοποιούνται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης”.

    Οι χειρουργικές μάσκες και οι N-95 πρέπει να προορίζονται για ιατρούς, νοσηλευτές και άλλα άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν σε νοσούντες, σύμφωνα με την AAP.

    Οι οδηγίες αναφέρουν ότι εκτός από την διασπορά του SARS-CoV-2, οι υφασμάτινες μάσκες μειώνουν την εξάπλωση και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων στους παραπάνω χώρους.

    Οι συντάκτες διευκρινίζουν ότι οι οδηγίες είναι «προσωρινές» και βασίζονται στα μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

     

    Πηγές:

    https://www.aappublications.org/news/2020/08/13/covid19facecoverings081320

    https://www.aappublications.org/news/2020/08/13/parentplus081320

    https://services.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/clinical-guidance/cloth-face-coverings/

    https://services.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2020/american-academy-of-pediatrics-provides-guidance-on-cloth-face-coverings-coronavirus-testing-and-ppe/



    ΣΧΟΛΙΑ