• ΥΓΕΙΑ

    Θεραπευτική άσκηση: “Πράσινο φως” από το ΚΕΣΥ για συνταγογράφηση και αποζημίωσή της

    • NewsRoom


    Άνοιξε ο δρόμος συνταγογράφησης και κάλυψης της θεραπευτικής άσκησης και στην Ελλάδα, μετά την αποδοχή από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) της πρότασης που έκανε ο  ενδοκρινολόγος καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος «EXERCISE IS MEDICINE» και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική, Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

    Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» αυτό που προτάθηκε στο ΚΕΣΥ και έτυχε ένθερμης αποδοχής και ακολούθως έγκρισης, είναι οι γιατροί να συνταγογραφούν άσκηση, και σε επόμενο βήμα, να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο, έτσι ώστε να καλύπτεται η συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ.

    Διευκρινίζει ότι «θα πληρώνεται συγκεκριμένος πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής, ο οποίος θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πρωτόκολλο».

    Ο κ. Κουτσιλιέρης τονίζει ότι σε όλες τις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει συνδυαστεί με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων. Αναφέρεται ακόμη στο είδος της άσκησης που προτείνεται για καρδιαγγειακά, καρκίνο, ψυχιατρικά και πνευμονολογικά νοσήματα, καθώς επίσης εξηγεί τον τρόπο που η άσκηση μπορεί να μειώσει το κόστος υγείας, ειδικά στην τρίτη και τέταρτη ηλικία.

    Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή είναι υπό συζήτηση διάφορα πρωτόκολλα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής άσκησης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ κι έξι μήνες κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση της άνοιας με θεραπευτική άσκηση.

    «Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο επιστημόνων για το θέμα. Συναντιόμαστε την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα και εξετάζουμε διαφορετικά πρωτόκολλα, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης, στα διάφορα νοσήματα», αναφέρει ο κος Κουτσιλιέρης.

    Σημειώνεται ότι η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ.

    Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ενδοκρινολόγος καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος «EXERCISE IS MEDICINE» και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική

    Η θεραπευτική αξία της άσκησης

    Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με το 7,3% των θανάτων στην Ευρώπη. Τα τελευταία 20-30 χρόνια η μείωση της φυσικής δραστηριότητας του ανθρώπου, έχει συνδυαστεί μεταξύ άλλων με την παρουσία χρόνιων νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Περίπου το 6% των ατόμων που παθαίνουν στεφανιαία νόσο τους λείπει η φυσική δραστηριότητα, ενώ περίπου 10% είναι η επίπτωση για καρκίνο μαστού.

    Όπως τόνισε ο κος Κουτσιλιέρης, η άσκηση μπορεί, επίσης, να προσφέρει μεγάλο όφελος στην ιδιοπαθή υπέρταση. Με ειδικά πρωτόκολλα τα οποία υπάρχουν για τη θεραπευτική άσκηση, κάποιος μπορεί να ρίξει την πίεση του. Σε περιπτώσεις χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας, με κατάλληλη άσκηση παρατηρείται βελτίωση. Άτομα που έχουν περάσει ένα εγκεφαλικό, ή ένα έμφραγμα και ακολουθούν  θεραπευτικές ασκήσεις έχουν τεράστια αποτελέσματα. Για την οστεοπόρωση επίσης συστήνεται η θεραπευτική άσκηση, ή ακόμα-ακόμα για να αποφευχθούν παρενέργειες στην κύηση.

    Για τα καρδιαγγειακά υπάρχει ένα πρωτόκολλο που έχει προταθεί και είναι η κύρια κατευθυντήρια οδηγία, που περιλαμβάνει κυρίως την αερόβια άσκηση όπως η βάδιση, κατά την οποία εξυπακούεται ότι αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, η καρδιακή συχνότητα, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου το οποίο είναι υπό έλεγχο.

    Για τον καρκίνο ενδείκνυνται οι ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) ή ασκήσεις ευκαμψίας.

    Για τις ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη  και αγχώδης διαταραχή  προτείνεται κυρίως αερόβια άσκηση και μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις έχει τεράστια συμβολή. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή στο στάδιο της προάνοιας δεν υπάρχει θεραπεία και η μόνη ένδειξη είναι το πρωτόκολλο θεραπευτικής άσκησης, το οποίο μειώνει κατά 9 φορές το ρίσκο να πάθει κανείς  άνοια.

    Για πνευμονολογικά νοσήματα ΧΑΠ, άσθμα κλπ, προτείνεται επίσης η αερόβια, αλλά με τεράστια προσοχή και παρακολούθηση καθώς πρόκειται για ειδικούς πληθυσμούς και μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες (πχ το άσθμα μπορεί να προκληθεί από την ίδια την άσκηση).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Έτσι θα σώσετε την καρδιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκι και snowboard: Πώς θα προστατεύσετε χέρια και ώμους

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση ΠΟΥ: Σε κίνδυνο η υγεία 1,5 δισεκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως



    ΣΧΟΛΙΑ